Graditi javno-st gradi na komunikaciji med različnimi uporabniki prostora in drugimi, ki sodelujejo pri oblikovanju tega, hkrati pa poskuša preseči medgeneracijske predsodke. Festival organizira KUD C3, skupaj s tandemom arhitektov iz Rotterdama in Beograda STEALTH.unlimited. Foto: BoBo
Graditi javno-st gradi na komunikaciji med različnimi uporabniki prostora in drugimi, ki sodelujejo pri oblikovanju tega, hkrati pa poskuša preseči medgeneracijske predsodke. Festival organizira KUD C3, skupaj s tandemom arhitektov iz Rotterdama in Beograda STEALTH.unlimited. Foto: BoBo
Ljubljana
Kulturno-umetniško društvo C3 je platforma za raziskovanje sodobnih urbanih gibanj v javnem prostoru, ki združuje različne ustvarjalce. Od svojega nastanka leta 2000 se društvo osredotoča na različne prostorske in družbene spremembe v slovenskem prostoru in tujini ter jih javnosti predstavlja prek različnih medijev. Foto: BoBo

Dvodnevni mednarodni festival Graditi javno-st se začenja danes. Na njem bodo arhitekti, umetniki, oblikovalci, sociologi, kulturni antropologi, pisatelji in kuratorji skušali uporabnike prostora s predavanji, umetniškimi intervencijami, razstavami in delavnicami spodbuditi k sodelovanju pri oblikovanju prostora, v katerem živijo.
Pod imperativom kapitala oblikovana elitna mestna središča na drugem koncu porajajo predmestne soseske, ki so vedno bolj zapuščene, podvržene vandalizmu, marginalizaciji in nasilju. Projekt Graditi javno-st gradi na komunikaciji med različnimi uporabniki prostora in drugimi, ki sodelujejo pri oblikovanju tega ter hkrati poskuša preseči medgeneracijske predsodke.
Mednarodno raziskovanje javnega prostora v Ljubljani
Kot so pojasnili v KUD-u C3, projekt traja že dve leti. Festival so pripravili z namenom, da si vzamejo čas za razmislek, projekt pa bodo nadaljevali še v prihodnjem letu. Projekt so v sodelovanju s tandemom arhitektov iz Rotterdama in Beograda STEALTH.unlimited začeli z raziskovanjem javnega prostora za mladostnike v Ljubljani. Pri tem so se povezali z javnim zavodom Mladi zmaji, ki upravlja četrtne mladinske centre.
Izvedli so raziskavo med mladinskimi centri za Bežigradom, v Šiški, Zalogu in Črnučah, nato pa so se osredotočili na Črnuče, kjer so organizirali raziskovalne delavnice z najstniki in otroki na temo prostora, nato pa so jim pomagali prenoviti igrišče, ki je simbol zbiranja. Kot poudarjajo, je bil glavni namen projekta, da vključijo tudi mlade, da ti zadeve nato vzamejo za svoje.
Cilj: Integriran urbani razvoj
Vsebinsko in kulturno ustvarjanje novih javnih prostorov v primestnih območjih z neposredno udeležbo strokovnjakov in prebivalcev bo namreč po njihovem prepričanju pripomoglo k večanju interakcij in bo v prihodnosti omogočilo integriran urbani razvoj. Kot so še pojasnili, je ideja projekta, da ne poskrbijo samo za mladostnike, ampak bodo postopoma začeli delati tudi z drugimi skupinami.
Festival, ki ga organizirata KUD C3 in STEALTH.unlimited, bo dvodelen. Prvi del bo potekal v Moderni galeriji, v drugem delu pa bodo na vrsti delavnice v Četrtnem mladinskem centru Zalog - ČAMAC in na Osnovni šoli Zalog. Prizorišča festivala bodo še BI-KO-FE na Židovski stezi, Cafe Open na Hrenovi, sedež KUD C3 na Križevniški ulici ter več izložb v središču mesta in v Zalogu.

Program mednarodne konference v Moderni galeriji