Kitajsko ministrstvo za javno varnost je objavilo fotografijo ene izmed oskrunjenih grobnic. Foto: Kitajsko ministrstvo za javno varnost
Kitajsko ministrstvo za javno varnost je objavilo fotografijo ene izmed oskrunjenih grobnic. Foto: Kitajsko ministrstvo za javno varnost

Po navedbah kitajskih medijev gre za najobsežnejšo tovrstno operacijo od ustanovitve sodobne Kitajske leta 1949. Dnevnik China Daily piše, da so plenilci grobov delovali v desetih tolpah, ki so bile odgovorne za vse, od nezakonitih izkopavanj do prodaje zgodovinskih predmetov. Vpleteni naj bi bili tudi štirje arheologi.

Ne samo kradli, tudi uničili najdišče
Policija domneva, da so predmete nezakonito izkopali v neolitskem arheološkem najdišču Niuheliang. Po navedbah kitajskega ministrstva za javno varnost so plenilci močno poškodovali najdišče, ki je po podatkih Unesca staro med 5000 in 5500 leti in je bilo v času kulture Hongšan eno glavnih središč za pokopavanje in žrtvovanje ljudi.

Med 1168 zaseženimi predmeti je tudi zmaj iz žada, ki velja za eno najzgodnejših upodobitev zmaja. Eden izmed obtožencev, sicer zaposlen na Arheološkem inštitutu v Liaoningu, naj bi ga v najdišču ukradel leta 2010, leta 2012 pa prodal za 510 tisoč ameriških dolarjev. (Preprodajalci se za cene po navadi pogajajo že na lokacijah izkopavanja, da tako pospešijo celoten proces prodaje.)

Plenjenja grobov so na Kitajskem dokaj pogosta. Samo v letu 2010 naj bi policija, denimo, preiskovala 451 tovrstnih primerov.