Če že počneš nezakonite reči, je morda bolje, da se ne podpišeš s celotnim imenom ... Foto:
Če že počneš nezakonite reči, je morda bolje, da se ne podpišeš s celotnim imenom ... Foto:
Število Kitajcev, ki si lahko privoščijo eksotična potovanja, hitro narašča; samo v lanskem letu so zanje porabili dobrih 78 milijard evrov. Foto: EPA
Renaud de Spens, v Pekingu nastanjeni egiptolog, je za tiskovno agencijo AFP komentiral, da je primer "navadnim smrtnikom" ponudil priložnost za javno kritiko vedenja njihove elite. "Kitajski mediji pa skušajo iz vsega skupaj potegniti moralni nauk in novica se spreminja v propagando s sporočilom: 'Previdno, državljani. Ko ste na tujem, predstavljate Kitajsko. Vedite se.' Foto: EPA

Priznati je treba, da 15-letnik iz Nandžinga ni prav dobro prikril svojih sledi: na steno templja v Luksorju je v mandarinščini vrezal kar svoje ime: "Ding Džinhao je bil tukaj." Zdaj se je njegov "izdelek" že pojavil na spletu: neki kitajski bloger, ki je pred tremi tedni obiskal svetišče ob Nilu, je sliko objavil kot primer sramotnega vedenja svojih rojakov v tujini. Objava je sprožila celo poplavo (ogorčenih) odzivov, ki so kmalu privedli do ideje, da bi se storilca dalo najti.

Nihče se ne more skriti
Amaterski raziskovalci so Dinga na spletu našli brez pretiranih težav in nato javno objavili tudi njegovo starost, šolo in druge osebne podatke. Hekerji so šli celo tako daleč, da so vdrli na uradno spletno stran njegove srednje šole in jo priredili tako, da si moral klikniti na parodijo grafita, če si hotel vstopiti na stran.

Skesani starši
Dingovi starši so v izjavi za javnost že priznali, da je njun sin pred nekaj leti res zagrešil vandalizem, za katerega je obtožen, da pa mu je zelo žal. "Rada bi se opravičila egiptovskemu narodu in vsem, ki so bili na to pozorni na Kitajskem," je fantova mama povedala za tamkajšnji časopis. Starši so se posipali s pepelom, češ da je za fantovo pobalinstvo krivo njuno pomanjkanje vzgoje in nadzora. Ko se je incident zgodil, je celotna družina potovala v okviru večje skupine in na otroka ni bila popolnoma pozorna. "Ko je bil majhen, smo veliko potovali in pogosto videli podobne grafite. Nisva se zavedala, da bi mu morala izrecno povedati, da je to narobe." Obenem je spletno skupnost prosila še, naj ne napada njenega sina.

Egiptovsko ministrstvo za arheologijo se je že odzvalo, češ da je bila škoda površinska in da jo že popravljajo.

Neotesani Kitajci na tujem
Število Kitajcev, ki si lahko privoščijo eksotična potovanja, hitro narašča; samo v lanskem letu so zanje porabili dobrih 78 milijard evrov. Pred kratkim je eden izmed kitajskih podpremierjev Vang Jang opozoril, da "necivilizirano vedenje" - izpostavil je "glasno govorjenje v javnosti, nepravilno prečkanje ceste in pljuvanje" - nekaterih kitajskih turistov škodi ugledu dežele v tujini. Na Kitajskem so grafiti redek pojav, kulturna dediščina pa je zavarovana s strogimi zakoni. Za namerno poškodovanje spomenika je razpisana globa približno 63 evrov.

Težava ni v enem samem človeku
Javna jeza zaradi Dingovega grafita se je zlivala tudi na kitajske oblasti, češ da starodavnih lokacij, kakršen je Kitajski zid, ne ščitijo dovolj pred razpadanjem in onesnaževanjem. "Ne opravičimo se, še porušimo zidove starodavnega mesta," je zapisal neki bloger, Ding Laifeng. "Ne opravičimo se, če zasujemo prastaro grobišče. Ne opravičimo se, če starodavne zgradbe uničujemo z onesnaževanjem. Od kod nam torej ideja, da mladoletnega grafitarja silimo, da se opravičuje?"