Dioklecijanovo palačo obišče skoraj vsak turist v Splitu, zdaj pa se ji bo pridružila še nova znamenitost. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Dioklecijanovo palačo obišče skoraj vsak turist v Splitu, zdaj pa se ji bo pridružila še nova znamenitost. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun

Arena s premerom 50 metrov je bila prav v bližini znane Dioklecijanove palače, arheologi pa so odkrili njeno južno tribuno in del vodovoda. "Amfiteater so porušili v času kretske vojne leta 1647 na zahtevo beneškega guvernerja Dalmacije Leonarda Foscola, ki ni želel, da bi turška vojska izkoristila objekt za utrjevanje svojih položajev," je povedal Radoslav Bužančić iz splitskega konservatorskega oddelka.

Raziskovanje ostankov amfiteatra, na katere so sicer naleteli že oktobra, bo potekalo še nekaj časa, arheologi pa pričakujejo še morebitne nove najdbe. V bližini bi lahko bil še antični hipodrom, kar je bilo značilno za območje ob palačah rimskih cesarjev.

Amfiteater so datirali s pomočjo drobnih predmetov, denimo denarja in kosov posode. Po ocenah arheologov so vanj zahajali aristokrati, medtem ko je bila arena v Solinu namenjen ljudskim množicam.

Za nadaljnja dela bi potrebovali evropska sredstva
Najdišče se sicer nahaja ob eni osrednjih prometnic, kjer gradijo nov nakupovalni center. Ker po Bužančićevih besedah ne morejo ustaviti življenja v mestu, bodo ostanke konservirali in jih začasno zakrili, dokler jih ne bodo pripravili za predstavitev. A za to bi potrebovali dodatna sredstva, tako da se z mestnimi oblastmi dogovarjajo, da bi se prijavili na razpise za evropska sredstva.

Poleg puljske arene, ki je eden izmed treh največjih ohranjenih tovrstnih objektov iz časov rimskega cesarstva, so ostanki amfiteatrov na območju Hrvaške tudi v Solinu pri Splitu in pri Kninu.