Drugo
Iz 9. stoletja pred našim štetjem izvirajoča figurica glave kralja je izdelana iz fajanse, vrste svetle keramike, prevlečene z belo svinčevo-kositrnim loščem, ki je primerna za poslikavanje. Ta material je bil priljubljen za izdelavo nakita in človeških ter živalskih figuric v starodavnem Egiptu in na Bližnjem vzhodu. Foto: AP
       V železni dobi, če je sploh obstajala kakšna figurativna umetnost, vendar večinoma ni, je bila zelo nizke kakovosti. Ta pa je dejansko odlične kakovosti.       
 Kustos Eran Arie
Glava je na ogled v izraelskem muzeju v Jeruzalemu, natančnejše poročilo o njej pa naj bi izšlo še ta mesec v publikaciji Near Eastern Archaeology. Eran Arie, kustos tega muzeja za železno dobo in perzijsko arheologijo, je dejal, da gre za edinstveno najdbo. "V železni dobi, če je sploh obstajala kakšna figurativna umetnost, vendar večinoma ni, je bila zelo nizke kakovosti. Ta pa je dejansko odlične kakovosti," je navdušeno povedal kustos. Foto: Youtube

Dodaj v

Koga upodablja skoraj tri tisoč let stara figurica, ki so jo odkrili v Izraelu?

Skrivnostna petcentimetrska glava kralja
9. junij 2018 ob 19:10
Jeruzalem - MMC RTV SLO

Med arheološkimi izkopavanji odkrita skrivnostna skulptura glave kralja, za katero ocenjujejo, da je stara skoraj tri tisoč let, je v znanstveni srenji seveda porodila vprašanje, koga naj bi dejansko upodabljala.

Ta zgolj pet centimetrov velika glava je izjemno redek primer figurativne umetnosti Svete dežele iz 9. stoletja pred našim štetjem. Gre za obdobje, povezano s svetopisemskimi kralji. Glava je odlično ohranjena, z izjemo manjkajočega delca brade. Arheologi tudi še niso naleteli na kakšen podoben primerek.

Znanstveniki so sicer prepričani, da bradata in nekoliko mrko delujoča figura, ki nosi krono, predstavlja kralja, vendar so bistveno manj prepričani glede tega, katerega kralja naj bi simbolizirala oziroma kateremu kraljestvu naj bi ta vladal. Arheologi so na to skrivnostno glavo naleteli med izkopavanji na izraelskem najdišču Avel Beh Maahah (Abel Beth Maachah), ki leži južno od izraelsko-libanonske meje, pravzaprav tik ob njej, v bližini novodobnega mesta Metula.

Sicer pa se arheologi s tem najdiščem ukvarjajo od 19. stoletja, takrat je tukaj še stala vasica Abil al Kamehn (Qameh), prebivalci katere pa so bili razseljeni v letu 1948, v Knjigi kraljev pa je omenjeno mesto s podobnim imenom. V 9. stoletju pred našim štetjem je staro mestno jedro ležalo v mejnem pasu med tremi regionalnimi silami: aramejskim kraljestvom v Damasku na vzhodu, feničanskim mestom Tir na zahodu in izraelskim kraljestvom s prestolnico v Samariji na jugu.

V Knjigi kraljev je Avel Beh Maahah vključen na seznam mest, ki jih je napadel aramejski kralj Ben-hadad v svojem bojnem pohodu proti izraelskemu kraljestvu.

Pri izkopavanjih srečna roka prostovoljca
Ekipa, ki jo vodi arheologinja s hebrejske univerze Naama Jahalom-Mack, se je posvečala izkopavanjem, kjer so v tleh ogromne strukture iz železne dobe, ko je eden izmed prostovoljcev naletel na to majhno skrivnostno glavo. Plasti, v katerih je bila najdena, so iz 9. stoletja pred našim štetjem, torej iz obdobja, ki se ga povezuje z rivalskima biblijskima kraljestvoma Izraela in Jude.

Glava je zdaj na ogled v izraelskem muzeju v Jeruzalemu, natančnejše poročilo o njej pa naj bi izšlo še ta mesec v publikaciji Near Eastern Archaeology. Eran Arie, kustos tega muzeja, specializiran za železno dobo in perzijsko arheologijo, je dejal, da gre za edinstveno najdbo. "V železni dobi, če je sploh obstajala kakšna figurativna umetnost, vendar večinoma ni, je bila zelo nizke kakovosti. Ta pa je dejansko odlične kakovosti," je navdušeno povedal kustos.

Kraljevska figurica je izdelana iz fajanse, vrste svetle keramike, prevlečene z belo svinčevo-kositrno glazuro, ki je primerna za poslikavanje. Ta material je bil priljubljen za izdelavo nakita in človeških ter živalskih figuric v starodavnem Egiptu in na Bližnjem vzhodu.

Precej velik bazen potencialnih kandidatov
Kot je povedala vodja izkopavanj, je skulpturina "zelo zanimiva pričeska" bila ključni namig, ki jih je vodil do tega, da so jo prepoznali kot upodobitev bližnjevzhodnega monarha. Lase ima na vrhu glave spete nazaj v debelih pramenih, čeznje pa je poveznjena progasta krona. Pričeska je podobna tistim, s kakršnimi so stari Egipčani v umetnosti upodabljali ljudstva Bližnjega vzhoda. "Človeček nekako predstavlja generičen način, na kakršnega so opisovali semitska ljudstva," je še dodala Naama Jahalom-Mack.

Ker z radiometričnim datiranjem ne morejo določiti natančnejšega časa nastanka figurice, je bazen potencialnih kandidatov, ki bi jih ta lahko upodabljala, precej velik. Jahalom-Mackova predpostavlja, da bi lahko šlo za prej omenjenega kralja Ben-hadada ali pa kralja Hazaela iz Damaska, morda za kralja Ahaba ali pa za izraelskega kralja Jehuja, ne nazadnje bi lahko po njenem šlo tudi za kralja Itobala iz Tira. Vsi navedeni se pojavljajo v biblijski pripovedi. "Zgolj ugibamo, to je kot igra," je povedala arheologinja. "Je kot odmev preteklosti, ne vemo ničesar drugega o njem."

Sicer pa znanstveniki razpravljajo tudi o tem, ali je bila glava že od začetka ustvarjena kot samostojni kos ali pa je bila del večjega kipa. Ekipa hebrejske univerze je napovedala, da bo še v tem mesecu znova začela izkopavanja na mestu, kjer so odkrili to skrivnostno figurico, še poroča Associated Press.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
anny22
# 09.06.2018 ob 20:45
Ups...belec z brado. Neverjetno število ljudi še vedno verjame, da so bili Egipčanski faraoni črnci, ker je Egipt pač v Afriki. No, v resnici je bila samo ena dinastija iz Sudana, ostali so bili mediteranski tip.
danez
# 10.06.2018 ob 10:32
Kako ideološko se tu razlaga zgodovina!
Na Barju so našli čez 5000 let staro leseno kolo vozila. Sestavljeno je iz treh različnih lesov, sestavljeno na tehnološko dovršen način, tudi za naše čase.
In vendar "znanstveniki" trdijo, da je takrat vladala kamena doba. Pa naj se nek tak pametnjakovič loti izdelave replike s kamnito sekiro...
discoversci
# 09.06.2018 ob 22:31
Burt Reynolds seveda.
Celt
# 09.06.2018 ob 21:18
Še kot primer:
npr. v hebrejščini je "kralj" (bolj pravilno vladar) imenovan "melek".

Pravilen prevod bi v tem podanem primeru torej moral biti "vladar", in ne "kralj". Ampak tako laični kot tudi strokovni transkriptorji in prevajalci kar vsepovprek zapisujejo "kralj" - zavajajoče in napačno!
Celt
# 09.06.2018 ob 20:47
Vem da ste članek prevedli od AP. Vendar...

Nekritična uporaba terminologije za vladarja - "kralj" je v tem primeru popolnoma napačna saj kraljev dotična ljudstva pod temi nazivi niso poznala. Še posebej če upoštevamo krščanski element. Poznala pa so vladarje (kakor koli so jih že pač nazivali), zagotovo pa jih niso imenovali "kralj".

Zanimivo, za zahodnjake so vsi zahodni vladarji, tudi plemenski poglavarji (germanski, gotski, grški,...itd), kar "kralji", isto velja za judovske vladarje (izjema so egipčanski vladarji, ki jih striktno nazivajo faraon in rimski cesarji). Tega naziva pa nikoli ne uporabijo za npr. arabske šejke ali slovanske kneze - čeprav tudi ti izkazujejo prav vse značilnosti "kraljev", razen krščanskega elementa seveda.

Samo kot opomba in v razmislek o uporabi terminologije v zgodovinopisju... ker mi tole že kar močno preseda.
HakmeD
# 10.06.2018 ob 00:28
@Koga upodablja skoraj tri tisoč let stara figurica, ki so jo odkrili v Izraelu?

Obglavljenega žida!
dobersvet
# 09.06.2018 ob 22:53
Kar ne morem verjeti kako so v tistem času obvladali take in drugačne veščine, ki izgledajo odlično... Če gledam svet kako se je razvil v zadnjih 100 letih in koliko časa je potrebovalo človeštvo, skoraj 3000 let da je naredilo ta premik kjer smo sedaj. Kaj bo čez 100 let... Zdi se da tehnologija napreduje v tem trenutku s svetlobno hitrostjo glede na prejšne čase.
Do Brasil
# 10.06.2018 ob 12:02
takrat je tukaj še stala vasica Abil Al Qamh, prebivalci katere pa so bili razseljeni v letu 1948
ga_moram_imet
# 09.06.2018 ob 22:28
Mene.
duke
# 09.06.2018 ob 21:22
James Harden.
GeorgeB
# 09.06.2018 ob 23:04
Koga upodablja skoraj tri tisoč let stara figurica, ki so jo odkrili v Izraelu?

Če pogledam malce bolj natančno, najbrž Kena od Barbike. Izraelci so ga mal poštrihal pa se zdej norca delajo iz celga sveta...
galoper
# 09.06.2018 ob 20:07
Novejša pastirska rezbarija v starem materialu?
Kazalo