Umetniške akademije bodo gradili po načrtih arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar, ki je zmagal na natečaju. Foto: www.arhiforum.si/
Umetniške akademije bodo gradili po načrtih arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar, ki je zmagal na natečaju. Foto: www.arhiforum.si/
Tovarna Rog
Pred leti je dalo ministrstvo za kulturo pobudo, da bi akademije gradili na območju nekdanje tovarne Rog, vendar so na univerzi ocenili, da gre za bistveno premajhno območje. Foto: BoBo
Rešitev biroja Potokar Ravnikar
Kompleks treh umetniških akademij bodo gradili v bližini Roške ceste, kjer je okrog 500 kvadratnih metrov zemljišča še vedno v lasti 12 dedičev. Foto: www.arhiforum.si

Pogodbo o prenosu zemljišča je Pejovnik podpisal z Igorjem Lukšičem, ki opravlja tekoče posle ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Težava ostaja v 500 kvadratnih metrih zemljišča, na katerem bo zgrajen kompleks treh umetniških akademij – Akademije za glasbo, Akademije za gledališče, radio, film in televizijo ter Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, saj so ti še vedno v lasti 12 dedičev. Pa vendar, pravi Pejovnik, ima s tem, ko je univerza dobila lastništvo, tudi možnost, da se z njimi enakopravneje dogovarja.
Glede na to, da je urejena že vsa dokumentacija, na univerzi pričakujejo, da bodo tudi gradbeno dovoljenje pridobili v razmeroma kratkem času, zatem pa bo sledilo zapiranje finančne konstrukcije. Pejovnik si, kot je povedal, ne dela utvar, da bo sredstva za gradnjo akademij mogoče dobiti neposredno iz proračuna, vendar upa, da bo država podprla gradnjo akademij z ustreznim zakonom, ki bo omogočil državna poroštva, sredstva pa bodo potem skušali pridobiti iz evropskih bank. V primeru, da akademij ne bodo začeli graditi v njegovem mandatu, bo to štel za svoj veliki poraz, zato bodo v tej smeri z vsemi močmi delovali naprej.
Lukšič: Za finančno izpeljavo vidi možnost tudi v evropski perspektivi
Veselje nad tem, da so zgodbo, ki se plete že dalj časa in je za Slovenijo pomembna, privedli še korak naprej, pa je ob podpisu pogodbe izrazil minister Lukšič. Pravi, da bo projekt v desetih letih, kolikor ima univerza skupaj z akademijami časa, da ga uresniči, tudi ustrezno financiran. Prepričan je, da je mogoče izvesti, kar predlaga rektor, kot mogoč vir pa je opomnil tudi na novo evropsko perspektivo.
Študentje treh umetniških akademij bodo v prihodnje študirali na zemljišču v bližini Roške ceste v stavbah po načrtih zmagovalca natečaja arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar. Po rektorjevih besedah je vrednost celotnega projekta 140 milijonov evrov, znotraj tega je gradbena vrednost 75 milijonov evrov.
Akademije bi morali po prvotnih napovedih začeti graditi leta 2007, vendar se je zapletlo tako glede izbire lokacije kot tudi pri natečaju za arhitekturno rešitev treh akademij. Leta 2006 je namreč ministrstvo za kulturo dalo pobudo, da bi akademije gradili na območju nekdanje tovarne Rog, vendar so na univerzi predlog zaradi premajhne površine zavrnili kot nesprejemljiv.
Natečaj za arhitekturno rešitev se je ustavil, ko je eden od ponudnikov vložil zahtevek za revizijo izbirnega postopka, vendar je kasneje državna revizijska komisija za revizijo postopkov oddaje javnih naročil zahtevek zavrnila kot neutemeljen.