Podpis pisma o nameri upravljanja pomeni tudi začetek priprav na obeleženje 2.000 let Emone. Foto: MGML
Podpis pisma o nameri upravljanja pomeni tudi začetek priprav na obeleženje 2.000 let Emone. Foto: MGML

Podpis upravljavcu arheološkega parka Muzeju in galerijam mesta Ljubljane (MGML) omogoča nadaljnje učinkovito upravljanje parka.

Pismo o nameri so z Jankovićem podpisali rektor ljubljanske univerze Radovan Stanislav Pejovnik, direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik, direktorica Šolskega centra Ljubljana Nives Počkar, namestnica predstojnice Uršulinskega samostana Ljubljana sestra Karmen, predsednik uprave SID banke Sibil Svilan in član uprave banke Jožef Bradeško.

Povezava je prvi pogoj za skupno platformo
Direktor MGML-ja Blaž Peršin je po slovesnosti pojasnil, da gre za podpis partnerjev pri projektu upravljanja arheoloških parkov v Ljubljani. Projekt povezuje deset enot, med drugim tri oz. štiri arheološke parke iz antičnega časa. Njihov namen je vzpostaviti platformo za turistične oglede, oglede šolskih skupin in vseh zainteresiranih, da spoznajo našo antično zgodovino. Obenem pa gre tudi za priprave na obeleženje 2.000 let Emone, je povedal Peršin.

Po njegovem mnenju je tudi pomembno, da sosedje arheoloških parkov to dediščino "čutijo za svojo". Edino dediščina, ki živi, lahko uspešno opravlja svoje poslanstvo, je sklenil Peršin.

Kadar je treba, stopimo skupaj
Po Jankovićevih besedah pa so danes pokazali, da so pri številnih stvareh različnega mnenja, a ko pride do dogodka, pri katerem je stroka nesporna, stopijo skupaj. Kot je dejal, je podpis o nameri upravljanja lahko spodbuda še za druge tovrstne projekte v Ljubljani.