Na Ptuju si želijo, da bi v Mariboru bolj upoštevali to, da je EPK 2012 skupni projekt več mest. Foto: MMC RTV SLO
Na Ptuju si želijo, da bi v Mariboru bolj upoštevali to, da je EPK 2012 skupni projekt več mest. Foto: MMC RTV SLO
Karneval na Ptuju
Prvo dejanje projekta EPK 2012 bo ravno karneval na Ptuju. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Brvar: Tri pesnitve
Janja Vidmar je predlagala, da bi se projekti v sklopu EPK 2012 dotaknili vsaj treh literarnih del, ki se neposredno navezujejo na mesto Maribor. Foto: Emka

Ptujski župan Štefan Čelan je tako izrazil željo, da bi se vse pomembne odločitve pri projektu, h kateremu je Maribor povabil tudi druga mesta iz vzhodne polovice države, sprejemale skupaj, ne pa, da bi bile zgolj v domeni osrednjega nosilca tega projekta. Svoj pogled na trenutno programsko zasnovo je podal tudi mariborski Zares, katerega je zmotilo, da v program EPK 2012 literatura skoraj ni vključena, čeprav gre za tisti pol umetniške ustvarjalnosti, ki je vitalnega pomena za splošno razumevanje kulture.

Ptuj nastopi na začetku EPK 2012
Da njegove besede ne bi obvisele v zraku, je ptujski župan predstavil tudi konkretne načrte njegovega mesta pri projektu EPK 2012. Osrednja vsebina, ki naj bi jo ponudil Ptuj, bo predstavljena kot Festival umetnosti in dediščine, obsegala pa bo vrsto kulturnih dogodkov, v katerih bodo predstavljena umetniška razumevanja in interpretiranje kulture mask in maskiranja. Ta festival bo prav posebnega pomena za celotni projekt EPK 2012, saj bo, tako Čelan, prav ptujskemu festivalu pripadla čast prve prireditve v okviru EPK 2012.

Na Ptuju želijo EPK 2012 izkoristiti tudi za več 'težjih' investicij v kulturno infrastrukturo. Čelan tako omenja prenovo mestnega gledališča, skupek objektov pod imenom Stara steklarska delavnica, ki bodo namenjeni subkulturni dejavnosti, mestni kino, ki ga bodo namenili mladinski kulturi, in Žitnico v sklopu grajskega kompleksa, krona vsega pa bo gradnja kulturno-kongresnega centra na območju nekdanjih vojaških skladišč. Ob tem Čelan poudarja, da nikakor ni nujno, da bi bili vsi ponujeni projekti končani do leta 2012 in da bo Ptuj sodelovanje v projektu EPK 2012 ocenil kot uspešno, "če bomo z njim dosegli spremembo duha našega okolja".

Tri literarna dela, posvečena mestu
O zgoraj omenjenem pomanjkanju literarnih vsebin v programu EPK 2012 se je izrekla pisateljica in scenaristka Janja Vidmar, ki je med drugim povedala, da bi bilo smiselno vzpostaviti sinergijo med že obstoječimi literarnimi projekti v Mariboru in projektom EPK 2012. Nato je še podala predlog, da bi se v posamezne programske sklope EPK 2012 uvrstilo vsaj tri vrhunska literarna dela, in sicer Severni sij, Jančarjev literarni spomenik mestu, prenovljeno pesniško zbirko Andreja Brvarja Tri pesnitve in Mariborsko knjigo: pesmi, zgodbe ter pričevanja, in sicer opremljeno z Brvarjevo spremno študijo Mesto spodrezanih korenin.

Navržen pa je bil še en predlog. Podal ga je Danijel Rebolj, koordinator projekta Kultura mobilnosti za mesto kulture, ki je opozoril na to, da bi bilo treba nameniti tudi pozornost mestnemu projektu in razvoju prometne strategije - te po Reboljevem mnenju ta čas Maribor nima -, saj se kultura in medsebojni odnosi, ki to konstituirajo, odražajo tudi v mestnem prometu. V tem smislu bo potekal tudi tematski sklop projekta Kultura mobilnosti za mesto kulture z naslovom Čigave so mariborske ulice, ki ga bo Zares v sodelovanju z mariborskimi organizacijami pripravil v ponedeljek.

P. B.