Drugo
(8)
Metod Pevec
Ker NSK doslej ni dobil premierjevega odgovora, namerava 17. decembra odstopiti. Kot je v ponedeljek povedal Pevec, mora odstopiti vsak član posebej. "Jaz vsekakor bom in verjamem, da večina tudi," je dejal. Foto: BoBo
NSK
Člani sveta menijo, da je vodenje ministrstva za kulturo izrazito politično in nestrokovno. Ministrici očitajo počasnost pri zakonodajnih spremembah ter ustanovitev komisije za pomoč pri pripravi strokovnih izhodišč modernizacije javnega kulturnega sektorja, v kateri so, kot opozarjajo, imenovani sodelavci ministrstva in direktorji ustanov, ki prejemajo najvišje deleže sredstev z ministrstva. Foto: BoBo
Miran Zupanič
NSK je zahtevo v pismu, ki ga je na zadnji seji sveta 26. novembra prebral predsednik sveta Metod Pevec, strnil v šest točk. Če jih meri po strokovni plati oziroma po svojem poznavanju razmer v kulturi, argumenti sveta po mnenju Mirana Zupaniča zdržijo kritično presojo. "Seveda pa dvomim, da premier na to gleda s tega zornega kota, gledal bo s političnega zornega kota in zato ne verjamem, da bo razrešil ministrico." Foto: BoBo
Julijana Bizjak Mlakar
Na ministrstvu so v odzivu zapisali, da pismo v nepovezanih točkah navaja le nekonkretne očitke, pripisujejo ga "politizaciji strokovnega telesa ter prevladi zasebnih interesov". Julijana Bizjak Mlakar je prepričana, da uživa podporo tako premierja kot vodstva svoje stranke DeSUS. Glede na pisma podpore, ki jih dobiva, in odzive na terenu ocenjuje, da je zadovoljnih tudi večina kulturnikov. Foto: BoBo

Dodaj v

"Kulturna politika se je omejila na trosenje puhlic in nadut odnos do ustvarjalcev"

Režiserji podprli prizadevanja Metoda Pevca
16. december 2015 ob 16:31,
zadnji poseg: 16. december 2015 ob 17:24
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Društvo slovenskih režiserjev je podprlo pozive in prizadevanja stanovskega kolega Metoda Pevca za izboljšanje stanja v slovenski kulturi. Menijo, da je nerazumevanje kulturne problematike popolno, odgovorni pa "vso energijo vlagajo predvsem v krčevito obrambo svojih pozicij, s čimer se čedalje bolj oddaljujejo in ograjujejo od družbe, ki jim je zaupala zahtevne, morda prezahtevne naloge".

Ob reakcijah, ki jih sproža prizadevanje trenutnega predsednika Nacionalnega sveta za kulturo, so zgroženi in zaskrbljeni, ne pa tudi začudeni, saj "gre za vzorec, ki se že leta ponavlja". "Povsem neaktivna kulturna politika se je v tem mandatu omejila na trosenje puhlic in nesramežljivo izkazovanje nadutega odnosa do ustvarjalcev v stilu: 'Kulturniki, bodite veseli, da vam nismo vzeli še več'," so zapisali na društvu.

S takšnimi izhodišči, kot so dodali, nikakor ne morejo biti zadovoljni, še manj pa so zadovoljni "s pritlehnimi načini, na katere politika vodi ne-dialog z uglednimi in tvornimi členi družbe".

Društvo poziva vse vpletene in odgovorne k takojšnjemu razmisleku in ukrepanju. Za začetek jih poziva, naj se odločijo, ali bodo v institutih države, ki so na papirju opredeljeni kot neodvisni in posvetovalni, vključujejo pa strokovnjake in/ali umetnike ter samostojno misleče ljudi, zaščitili pravico do lastnega stališča. Ali pa naj se odločijo, da bodo dopustili, da se tisti, ki argumentirano podajajo svoje včasih tudi zelo kritično mnenje do države, njenih institucij in odgovornih, "preprosto z diskreditacijami eliminirajo iz sistema, odgovorni pa si potem tovrstne 'neodvisne' institute države prikrojijo v prikimovalne stroje, ki ne motijo več njihovega ugleda v medijih in posledično v očeh volivcev".

Pevcu, ki je bil ustanovni član društva, so izkazali podporo dva dni pred njegovim napovedanim odstopom z mesta predsednika Nacionalnega sveta za kulturo, posvetovalnega telesa vlade na področju kulture. V zahtevi, v kateri je Nacionalni svet za kulturo od premierja Mira Cerarja zahteval razrešitev pristojne ministrice Julijane Bizjak Mlakar, je določen tudi rok 17. decembra, v nasprotnem primeru pa je večina napovedala odstop. Ministrici med drugim očitajo nestrokovno in izrazito politično vodenje resorja, ki se že nekaj let spoprijema s finančno podhranjenostjo.

Poleg Pevca so pismo podpisali Milena Mileva Blažič, Andrej Blatnik, Sonja Ana Hoyer in Alja Predan. Uroš Lajovic se zahtevi ni pridružil, prav tako ne Jadranka Plut, ki sicer podpira očitke, ki so bili izrečeni proti ministrici, ne pa tudi poziva k njeni razrešitvi.

Koliko kulture dobimo za svoje davke?
Predsednik prejšnje sestave Nacionalnega sveta za kulturo Miran Zupanič ne verjame, da bo premier ministrico razrešil. Razrešitev bi vplivala na razmerje med SMC-jem in DeSUS-om ter vnesla še dodaten napet položaj znotraj koalicije. In tako jih bo, kot je dejal Zupanič, zaradi političnega miru kultura "spet dobila po riti". Stanja v slovenski kulturni politiki ne smemo personificirati, opozarja. "Taka zgodba, kot je, ni zgolj stvar posameznika," je dejal in dodal, da gre zagotovo najprej za vladno politiko, v veliki meri tudi za finančno politiko, za parlamentarno politiko in ne nazadnje tudi za odnos državljanov do vloge, ki jo ima kultura v duhovnem prostoru nekega naroda.

Položaj je, kar zadeva obseg financiranja in sistemske rešitve, ki niso vedno nujno vezane na višino javnih sredstev, po Zupaničevem prepričanju skrb vzbujajoč, saj gre za kopnenje javne kulturne infrastrukture in nižanje standardov pri programih. Kot je dejal, bi se morali davkoplačevalci vprašati, koliko kulture dobimo za svoje davke.

Ministrica prepričana, da uživa podporo
Cerar je v ponedeljek njihov ultimat zavrnil in napovedal ovrednotenje dela vlade in ministrstev takoj po novem letu. Če bo ugotovil, da ni bilo storjenega dovolj ali da so bile storjene prevelike napake, pa je dopustil možnost rekonstrukcije. Bizjak Mlakarjeva je prepričana, da uživa podporo tako premierja kot vodstva svoje stranke DeSUS. Kot je povedala v DZ-ju, pa glede na pisma podpore, ki jih dobiva, in odzive na terenu ocenjuje, da je zadovoljnih tudi večina kulturnikov.

S predsednikom vlade se o morebitni zamenjavi ni pogovarjala: "Mislim, da ni potrebno, ker gre za posamične, zasebne interese." Prepričana je, da na ministrstvu delajo dobro in maksimalno, kot je le mogoče, tudi glede finančnih sredstev. Dodala je, da so v letih 2014 in 2015 pridobili več sredstev kot v letu 2013.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Borox
# 16.12.2015 ob 17:56
@ Murglie,

hvala za info. Bilo mi je jasno, da gre za očitno politično prostitucijo, ker gospa sposobnosti nima. Nobenih. Mučno in žalostno jo je gledati, poslušati pa sploh.
Lepo od društva, da se zavzame za režiserja.ki je naredil nekaj dobrih filmov.
pateruros
# 16.12.2015 ob 17:41
Bolj nekompetentne, zmedene in nesposobne ministrice še nismo imeli. Preprosto rečeno, pojma nima o ničemer. Zanima jo samo oblast. In obračunavanje z vsemi, ki jo ogrožajo. Gleda v mizo in upa, da bo čim prej minilo. Na sejah raznih svetov kot klatež moleduje, da se jo podpre. Podpira pa jo samo peščica tistih, ki jih je za to dobro plačala. Skratka, z njo smo prišli do dna. Nižje se ne da.
Murglie
# 16.12.2015 ob 17:49
Vsi, ki ste pozabili. Julijana Bizjak Mlakar je neuničljiva. Gospa je vnovčila Jokerja in ji nihče nič ne more. Ona je bila tista oseba, ki je na SD prinesla plačne izpiske Franceta Arharja, ki so ga stali volilne zmage. Gospa uživa v pravičnem plačilu. Dela lahko vse, pa čeprav popolnoma nič ne ve.
pateruros
# 16.12.2015 ob 18:08
Glavni problem se skriva v očitku, da so v komisijah predvsem "direktorji ustanov, ki prejemajo najvišje deleže sredstev z ministrstva". Ki pišejo zakone in razpisne pogoje sebi na kožo. Govorimo o milijonih. In tukaj se skrivajo tisti, ki jo podpirajo. Zato takšen napad na Pevca in ostale. Pravičnik Cerar pa še enkrat požre svojo načelnost in omogoča sistemsko korupcijo ministrice.
nikefor
# 16.12.2015 ob 17:21
je pa fascinantna tale julka, ker jo kulturniki očitno vsi sovražijo, v politiki je dokaj novost in tudi politično zelo mlačna o splošnih političnih temah se sploh ne oglaša, pa se še kr drži kljub vsem navalom, kdo bi vedel kje je ključ njenega uspeha
pkozin
# 17.12.2015 ob 11:27
Samo dvoje bi omenil. Hoteli smo nove obraze in jih dobili (gospa Julijana in Gospod Miro), Drugič pa, če v policiji, vojski, pri upokojencih ne špila, zakaj bi pa v kulturi.
Sicer pa glede na število komentarjev se vidi, koliko je pri nas zanimanja za kulturo. Pri nas je že tako, če v zgodbi ni JJ, tudi komentarjev ni!
zofija1
# 17.12.2015 ob 00:46
Sam gnev in jeza, žalitve in sramotitve, Avgijev hlev mora nekdo počistiti, ali ne?
nikefor
# 16.12.2015 ob 16:47
a KSEVT se pa ne buni več zdej ko je trajnik proradio, MOTA npr nima nobenih problemov s trajnikom in se torej ni nobenih problemov z MK
Kazalo