Laibach so komentirali, da je takšna nedovoljena uporaba pesmi za predstavljanje Slavonske sokolske garde
Laibach so komentirali, da je takšna nedovoljena uporaba pesmi za predstavljanje Slavonske sokolske garde "nedopustljiva" in da so že obvestili nosilce njihove licence za avtorske pravice na Hrvaškem. "Oni so prvi dolžni pravno ukrepati zaradi nezakonite uporabe skladbe, razmišljamo tudi o možnosti tožbe," so dodali. Foto: BoBo
Laibach
Ob gostovanju zasedbe v Severni Koreji je Morten Traavik povedal, da je Laibachu in Severni Koreji skupno nerazumevanje v javnosti. Od tu dejstvo, da je njihovo skladbo za propagandni film uporabil HDSSB? Foto: Facebook skupine

Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB) je skladbo Geburt einer Nation iz Laibachovega albuma Opus Dei iz leta 1987 uporabila kot glasbeno podlago za kratki predstavitveni video o ustanovitvi HDSSB-ja, ki so ga prikazali na 7. skupščini stranke. Nadomestila za avtorske pravice skupini niso plačali niti jih niso vprašali za dovoljenje, pravi Laibach.

Da je glasbo skupine, ki se s svojo psevdototalitarno podobo in glasbo že več kot tri desetletja norčuje in kritizira vse totalitaristične ideologije, uporabila prav stranka, ki je pod vodstvom obsojenega vojnega zločinca Branimirja Glavaša uvedla paravojaško formacijo Slavonske sokolske garde, je posebna ironija, ki jo izpostavljajo mediji sosednje države.

Laibach: Nedopustno
Za hrvaški časopis 24 sata je Laibach komentiral, da je takšna nedovoljena uporaba pesmi za predstavljanje Slavonske sokolske garde "nedopustna" in da so že obvestili nosilce njihove licence za avtorske pravice na Hrvaškem. "Oni so prvi dolžni pravno ukrepati zaradi nezakonite uporabe skladbe, razmišljamo tudi o možnosti tožbe," so dodali.

V stranki ne vedo ničesar
Na poizvedovanje medijev je predsednik HDSSB-ja Dragan Vulin odgovoril, da ni sodeloval pri ustvarjanju filma in niti ne ve, katera skladba je v ozadju. Enako je zatrdil saborski zastopnik Ivan Drmić, ki pa je dodal, da imajo s Službo za zaščito avtorskih glasbenih pravic Hrvaškega društva skladateljev (HDS ZAMP) sklenjen dogovor. "A ta film se ne bo predvajal nikjer več. To je bil povzetek za enkratno uporabo. Praktično ni bil niti predvajan javno. To je bil zaprti sabor stranke, na katerega ni mogel priti nihče, ki ni bil povabljen. Če oni mislijo, da smo jim škodovali, se jim opravičujem. Upam, da tožbe ne bo, čeprav mislim, da ni podlage za tožbo," je za 24 sata povedal Drmić.

Enkratna uporaba v zaprtem krogu?
A 7. sabor HDSSB je v javnem neposrednem prenosu predvajala lokalna Slavonska televizija (STV), posnetek pa je še vedno dostopen na YouTube kanalu STV.

Poleg tega se nadomestilo, ki ga HDSSB plačuje HDS ZAMP-u, nanaša na predvajanje glasbe na javnem mestu, ne pa na uporabo glasbe v propagandnem filmu stranke, pojasnjuje HDS ZAMP.

"Za uporabo glasbe v novem avdiovizualnem delu mora avtor avdiovizualnega dela pridobiti posebno privolitev avtorja glasbe," so pojasnil na HDS ZAMP-ju, pri čemer lahko avtor glasbe zahteva kakršno koli denarno nadomestilo ali prošnje zavrne brez obrazložitve.
Prenos sabora HDSSB, predstavitveni film z glasbo Laibacha od 21.20-23.15