Drugo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 12 glasov Ocenite to novico!
Brežiški grad
V slavnostnem sporedu v Posavskem muzeju v brežiškem gradu bodo nastopili brestaniško Kulturno društvo Svoboda, igralec Matija Stipanič, glasbenik Matjaž Predanič in brežiška skupina Broken Arrow, brežiški mešani pevski zbor Viva in boštanjski oktet Jurij Dalmatin. Foto: Goran Rovan
Le vkup, le vkup, uboga gmajna
Letak, na katerem najdemo prve slovenske natisnjene besede. Gre za kmečka puntarska gesla Le vkup, le vkup, uboga gmajna. Letak spremlja letnica 1515. Znana sta samo dva ohranjena izvirna izvoda (drugega hranijo v Berlinu). Foto: Arhiv NUK-a

"Le vkup" ob 500. obletnici največjega vseslovenskega kmečkega upora

Osrednja slovesnost v Posavskem muzeju v brežiškem gradu
19. junij 2015 ob 19:38,
zadnji poseg: 19. junij 2015 ob 19:57
Brežice - MMC RTV SLO, STA

Prvi večji in hkrati največji vseslovenski kmečki upor naj bi se marca 1515 začel v Kočevju in nato razvnel po ozemlju vse današnje jugovzhodne Slovenije in širše.

Med slovenskimi kmečkimi upori pripada posebno mesto temu uporu iz leta 1515, ki nedvomno predstavlja eno izmed temeljnih prelomnic v slovenski zgodovini, vendar ga ne gre zamenjevati s poznejšim uporom Matije Gubca.

Uprla se je desetina prebivalcev
V petmesečnem uporu je na območjih Kranjske, Štajerske in Koroške sodelovalo približno 80.000 upornih podložnikov oziroma desetina tedanjega prebivalstva. Glede na svoj obseg, število upornikov in trajanje velja ta upor za največjega.

Za njim so ostale tudi prve v slovenskem jeziku natisnjene besede. V besedilu nemške žolnirske pesmi, ki so jo na dunajskem letaku natisnili leta 1515 oziroma po zatrtju upora, sta se namreč ohranili tedanji puntarski gesli - "stara prauda" in "leukhup, leuhkup, leukhup, leuhkup, woga gmaina".

Pred slovesnostjo so v brežiškem muzeju pripravili predavanje z naslovom Kmetje nimajo niti vzroka niti pravice za pritožbe - Kmečki upor leta 1515 in Posavje zgodovinarja Borisa Hajdinjaka. Pozneje je brežiško društvo zbirateljev Verigar predstavilo še priložnostno izdano poštno znamko, poštni žig in spominsko pisemsko ovojnico.

Vseslovenski projekt
Pri zaznamovanju obletnice tega upora so se združile številne ustanove in posamezniki. Program pod vodstvom brežiškega muzeja je nastal v sodelovanju Arhiva RS, Kozjanskega parka, Kulturnega doma Krško, Narodnega muzeja Slovenije, oddelkov za etnologijo in zgodovino ljubljanske Filozofske fakultete, Osnovne šole Brežice, kočevskega Pokrajinskega muzeja, Slovenske matice, Zgodovinskega arhiva Celje in drugih ustanov.

Drevišnji slavnostni govornik je bil zgodovinar Vasko Simoniti. Častni pokrovitelj slovesnosti in spremljevalnih dogodkov je predsednik republike Borut Pahor. V slavnostnem sporedu so nastopili brestaniško Kulturno društvo Svoboda, igralec Matija Stipanič, glasbenik Matjaž Predanič in brežiška skupina Broken Arrow, brežiški mešani pevski zbor Viva in boštanjski oktet Jurij Dalmatin.

Zaznamovanje obletnice so s priložnostno razstavo Le vkup, le vkup uboga gmajna konec aprila začeli v kočevskem muzeju, danes pa so pripravili tudi slovesnost.

Posnetek proslave si lahko ogledate tukaj:.

VIDEO
500-letnica vseslovenskega upora, posnetek proslave iz Brežic
P. G.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 19.06.2015 ob 22:27
Namesto da bi pripravili 500 letnico na ulicah in malo poropotali in spomnili "graščake" da še nismo pozabili obrti naših prednikov, so pokrovitelji politiki.
Epafrodit
# 19.06.2015 ob 23:28
"Le vkup uboga gmajna"

Zelo aktualen poziv za današnjo rabo. A bojim se, da Slovenci danes česa takega (stopiti skupaj v boj za 25 let staro pravdo - na področjih zdravstvenih, pokojninskih, delavskih in socialnih pravic) nismo več sposobni storiti. Če bodo šli Janezovi, ne gredo oni drugi, če gredo oni drugi ne bo zraven Janezovih itd., itd.,...
conanbarbarian
# 20.06.2015 ob 08:29
Takrat so imeli vsaj jajca, danes pa prevladujejo samo hlapci brez hrbtenice !
Alchemist
# 20.06.2015 ob 02:46
Glede na naše zgodovinarje in jezikoslovce ter njihove zagrete pristaše ne moremo govoriti o vseslovenskem uporu ker nas takrat baje še ni bilo. Slovenci smo se prikazali šele leta 1848... :))) po njihovih razlagah seveda ;)

Politična skupnost v sodobnem smislu besede "narod" zagotovo nismo bili. Etnična skupina z neko ohlapno skupno identiteto, pa skor gotovo smo bili.....
Ribiič
# 19.06.2015 ob 21:56
Neprimerno je, da je kraj prireditve gard. Prireditev bi morla biti v kakšnem hlevu ali na skednju.
KavonB
# 20.06.2015 ob 12:50
In tako se je začel sindikalni boj. Mešati drek, ker je bilo 10% preveč dajatev, sedaj pa se noben ne upre ker nam pobirajo 40%. Delodajalcem seveda še veliko več!
V prihodnosti ne vidim nobenega "Matijo Gubca".
Celt
# 20.06.2015 ob 09:10
@Alchemist

Točno tako... v modernem pomenu besede narod to nismo bili, tako kot tudi Nemci in Francozi ter Italjani ne, pa nimajo z svojo identiteto in predniki dandanes nobenega problema, za razliko od Slovencev. Etnična skupina (ljudstvo), ki se je zavedalo svoje skupne identitete in imena pa smo zagotovo bili. Čeprav neka vrsta "politične skupnosti" med nami je obstajala tudi takrat... zdaj pa si razlagajte kot želite.
Celt
# 20.06.2015 ob 20:19
Z moje strani gre za sarkazem (!) na dojemanje Slovencev kot naroda s strani naših akademikov, ki trdijo da nas pred 1848 ni bilo... oz. nismo vedeli da smo Slovenci :)))
Celt
# 20.06.2015 ob 19:10
Lahko popaš minuse kolikor želiš... ampak ti, Stergar, Repe, Jezernik, Kosi...idr, ter razni B. Andersoni pa taki kot so Eric Hobsbawm, Hagen Schulze, Miroslav Hroch in podobni lahko fantazirate o nastanku modernih narodov in držav kolikor hočete - ne morete pa to enačiti z "zgodovinskimi" narodi kateri so to isto besedo (narod) zapisali že v Bržinskih spomenikih.
help
# 20.06.2015 ob 20:48
ps. koliko več od davka so dajali ni mogoče reči, ker dajatve niso bile enotne po zemljiških gospostvih (celo na istem zemljiškem gospostvu ne), ampak generalno gledano je bilo bližje 70% kot 10%.
ShelbyGT500
# 20.06.2015 ob 10:53
@Celt

Prvič, kateri zgodovinar pa pravi, da ni bil vseslovenski upor? Še nikjer nisem zasledil, da bi bil upor tako označen. Zakaj? Ker je potekal po skoraj celotnem slovenskem etničnem ozemlju.

Drugič, a ti misliš, da so bili uporniki povezani med sabo? Iz začetkov kmečke zveze na Kranjskem, kjer se je položaj kmetom najbolj poslabšal, so začele rasti kmečke zveze po vseh deželah. To se je razširilo tako, kakor so se na primer protesti v Tuniziji pred nekaj leti razširili v t.i. ''arabsko pomlad''. Da bi bili kmetje teh dežel med sabo povezani v eno vojsko, se pa ni zgodilo. Zato pa tudi gladek poraz v 5 mesecih.

In tretjič, zakaj nimaš jajc, da se greš s kakšnim profesorjem zgodovine za to obdobje, na primer iz filozofske fakultete, o tem bolj natančno pogovarjat in priti stvarem bolj do dna, namesto, da tukaj šinfaš čez njih in pišeš stvari s pomanjkljivo razlago?
Tistile tvoj šah-mat je tukaj zgubil tla pod nogami.
barezi
# 22.06.2015 ob 08:51
Kakšno narodno in državotvorno zavest smo Slovenci imeli pred 1848 je razvidno iz dokumenta o kmečkih uporih zgoraj v članku iz l. 1515, ko se uporni kmetje (svobodnjaki) in tlačani (najemniki) sklicujejo na "Staro praudo", gre za pravne regule oz. pravniški običaj s katerim je župan v antičnih in srednjeveških časih razreševal vse spore in delikte, torej tudi zemljiške. Če Slovenci ne bi imeli državnosti se uporniki ne bi sklicevali na Slovensko pravo ampak na germansko!

Samo zato ker so bili Germani agresivnejši od izčrpanih Slovencev, ki so se morali upirati mnogoterim selitvam narodov in vojskami od Grkov, Rimljanov, Hunov, Gotov, Langobardov, Avarov, Germanov, Antov... ki so vpadali v Slovenijo ali prodirali čez Slovenijo proti Rimu, ne moremo trditi da nismo imeli narodnega naboja, narodnosti, ali da nismo obstajali.
kozorog1973
# 22.06.2015 ob 08:03
dojemanje slovencev kot naroda lahko postavimo vsaj v 6-7 stn št. za časa knezov.
ShelbyGT500
# 21.06.2015 ob 18:08
@Celt

Ne razumem, zakaj me enačiš s temi profesorji, ker z njimi nimam nobene veze. Dal sem samo predlog za diskusijo. Sploh me pa od včeraj, ko sem komentiral, ni bilo tukaj, tako da ne vem, o kakšnim minusih govoriš zdaj. Še plus sem ti dal za komentar pred tistim šah-matom. Malo se umiri, lepo prosim.

Torej je šla debata po zlu. Ampak veš kaj mi je zanimivo? Da so vsi tej zgodovinarji enoglasni pri svojem mnenju in med njimi ni enega od tvoje sorte (če se lahko tako izrazim), ki bi imel izobrazbo zgodovinarja in zagovarjal prepričanja, ki jih ti navajaš. Zdi se, da ste samo na spletu (beri: Hervardi.com) in po forumih. Tako se ne bo ravno veliko doseglo. Samo moje osebno mnenje.

Pa še tole: sem mogoče jaz osebno rekel, da Slovencev pred letom 1848 ni bilo? Seveda smo bili, vendar po moje s šibko skupno zavestjo in močno regionalno pripadnostjo (Kranjci, Štajerci), katero so naši kulturniki in politiki tistega časa začeli razbijati. Zato je težko govoriti, da Slovenija kot današnja enota obstajala že pred 19. stoletjem.
jurica
# 21.06.2015 ob 16:47
Kdaj bomo pa kosti izkopali, tudi kosti otrok, žensk, starcev dostojno pokopali, se sprašujejo pri SDS.
Vsak, prav vsak si zasluži dostojen grob in da je le-ta označen !
Tudi ubogi kmetje.
Leljak pa naj čimprej poišče odgovorne za poboje kmetov, saj je vendar raziskovalec !
zozozo
# 21.06.2015 ob 15:58
@Celt -

Se mi zdi, da v tej debati ljudje vztrajno govorijo en mimo drugega, in ne razumejo, kaj se slph pogovarjajo.

Ljudje so neko narodno zavednost meli ves čas, to sploh ni vprašanje, in ne vem, kdo temu sploh oporeka. Saj so že stari Grki in Rimljani pisali o narodih. Ampak sedanje definicije (ne nujno tudi imena) narodov so v večini kontinentalne Evrope, vključno z našimi kraji, nastale v 19. stoletju.

Slovenci so tako postali "vsi južni Slovani v Avstriji", naknadno pa se je definicija razširila še na Prekmurce, ki so takrat živeli na Ogrskem. Hrvati pa so npr. postali vsi katoliški južni Slovani izven Avstrije.

Razen tega pa ne Slovenci ne večina drugih narodov v Evropi pred 18. stoletjem niso bili narodi v smislu nacije, ki bi imela politično zavest in si želela lastne države. Nacionalne države niso same po sebi moderni izum, ampak so se v zgodovini izmenjevale z obdobji imperijev.

Pred Rimskim cesarstvom je v Evropi bil cel kup držav in državic, ki bi jim iz današnje perspektive rekli "nacionalne države". Imele so svoj jezik in narodno zavest, in uporabljale to kot kriterij, kdo sme komu vladati. Potem so Rimljani vse to izbrisali in premešali. Po njihovem propadu so se spet vzpostavile rudimentarne nacionalne državice, ki pa so jih je potem spet pojedli imperiji in fevdalizem.

Po meščanskih revolucijah 18. stoletja, ki so vse po vrsti bile tudi nacionalne, so pa evropska ljudstva, vključno s Slovenci, spet začela razmišljati o tem, da bi jim bilo bolje, če bi si vladali sami, kot da jim vlada neko tuje plemstvo. In takrat so se pač vsi morali na novo odločiti, kako definirati svojo narodno skupnost.
help
# 20.06.2015 ob 20:45
In tako se je začel sindikalni boj. Mešati drek, ker je bilo 10% preveč dajatev, sedaj pa se noben ne upre ker nam pobirajo 40%. Delodajalcem seveda še veliko več!
V prihodnosti ne vidim nobenega "Matijo Gubca".


Milsim pretiravati pa res ni treba no. Prvo takratnim kmetom -podložnikom so pobirali BISTVENO VEČ kot desetino pridelka, to je bila SAMO cerkvena dajatev. Potem so bile tu še večje dajatve fevdalemu gospodu ter seveda delovna obveznost-tlaka. Pri tem je treba seveda poudariti, da danes kolikor koli tarnali nad državo dobimo od nje dosti storitev v vidu zdravstva, šolstva, infrastrukture itd. takrat pa velikokrat niso dobili niit najbolj osnovne funkcije države -t.j osebne zaščite. (to je bil tudi eden od glavnih razlogov za upore, ker so fevdalci porabili davke za gradnjo lastnih utrdb na kmete pa enostavno pozavbili). Nisem nek ljubitelj visokih davkov, ampak ta zgornja neumnost se prevečkrat pojavlja v raznoraznih debatah in je iz nekega razloga (t.j neznanja) precej priljubljena.
help
# 20.06.2015 ob 20:30
Moje mnenje je, da je bil ta "narodno-skepticizem" sprva modernistična kritika predstave, ki je v vsem videla "tisočleten narodni sen o samostojni džravi", kar je seveda res sporno oz. težko dokazljivo. Potem je pa prešel v neko dlakocepstvo, ki zamegljuje pomembnejša dejstva o nekem zgodovinskem obdobju oz procesu.
help
# 20.06.2015 ob 20:15
Kolikor jaz razmume te "narodne" debate gre tu predvsem za vprašanje, ali je šlo pri tem uporu npr. samo za spontani socialni upor proti fevdalnemu izkoriščanju, ki se je najključno razširil na večino slovenskega ozemlja in so ga potem zogodovinarji umetno poimenovali "vseslovenski upor", ali pa je šlo za načrten program upornikov, ki so sami sebe dojemali za vseslovenske upornike. Jaz si na to ne bi upal dajati odgovorov, ker je potrebno pogledati primarne vire.
barezi
# 20.06.2015 ob 11:01
Kmečki upori so se začeli na Štajerskem in se širili na Kranjsko, do južnih meja Kranjske z Otomanskim cesarstvom, kjer so bili tudi zatrti s strani slovenskih mejnih grofov. Slovencem je bila fevdalna kultura tuja in vsiljena od Germanov, kajti Slovenci smo imeli svojo demokracijo že v antičnih časih, ki se je nadaljevala vse do 13. stoletja, ko so na knežjem prestolu na Karantanskem (Koroška) zadnjič po slovenskih šegah okronali kneza Ernesta železnega. Vendar fevdalizem ni dolgo trajal, kajti v 17. stoletju so se že začeli formirati dvodomni Deželni zbori (aristokracija in meščanstvo), kamor so meščani v spodnji dom volili svoje predstavnike.
Celt
# 22.06.2015 ob 08:52
Tako je! To nam nakazujejo tudi jezikoslovci (in tudi zgodovinarji), ki pravijo da so se takrat začelo ločevati nekoč enotno ljudstvo Slovenov na ljudstva z lastno identiteto in imenom. Pomenljiv je sledeč citat, ki nam lahko razloži kako je nastalo ime Sloven(-ci):

Obrazilo –ci je nastalo iz mestnika ednine po 2. slovanski palatalizaciji (okoli 6.st.).
Sloven-ci, izpeljanka iz lastnega ali narodnega imena (Sloven) z obrazilom -ci, pomen: izhajajoč iz/od; Sloven-ec, postranska oblika obrazila -ci, isto kot zgoraj samo da v ednini, obrazilo -ec
kozorog1973
# 22.06.2015 ob 07:39
priporočam vam da preberete kak članek na temo genetika slovencev, veliko je tudi tuje literature, ni treba samo na ff hodt in jih poslušat.
barezi
# 21.06.2015 ob 12:05
@help
Raška (Srbija) je bila turški vazal do balkanske vojne sredi 19. stoletja, torej brez vsake samouprave. Razen če ne misliš na slovensko samoupravo, kajti slovensko ozemlje se je razprostiralo do levega brega Save in desnega brega Donave v Beugradu. In sicer do turških vpadov ko so bili bani Celjski knezi in po turškem porazu pred Dunajem ko so se potem umaknili iz Slovenja (Panonija) in je to postalo zopet Habsburška kronovina Ogrska.
help
# 20.06.2015 ob 20:06
imeli smo svoje demokratične običaje, ki jim ni primera v antični (razen starih Grkov) in srednjeveški zgodovini Evrope, in imeli smo svoje suverene, kralje in vojvode.

Vsi Slovani so imeli take institucije. V Srbiji so se ohranile do 19. stoletja v obliki knežinskih samouprav.
KOR
# 20.06.2015 ob 03:34
odlična priredba pesmi "Le vkup, le vkup"
Celt
# 22.06.2015 ob 07:40
Kot se kaže v zadnjem času so Karantaniji pravzaprav večino časa vladale tri dinastije (družine) Samotova, Valtunkova in Borutova in morda še katera (je pa to dejansko znanstveno še nedokazano!), če so jih volili ali ne je že drugo vprašanje. Nedvomno pa so volili svoje župane in vsaj simbolično tudi kneza, najprej vsi velikaši kasneje pa samo kosezi (plemiči).

ShelbyGT500 - tudi takšni, slovenski zgodovinarji obstajajo. Je pa res da večinoma ne delujejo v okviru SAZU ampak kot neodvisni raziskovalci, npr. Grdina in Žajdela

V Sloveniji nedvomno manjka kritičnega znanstvenega razmišljanja.
help
# 22.06.2015 ob 02:45
Raška (Srbija) je bila turški vazal do balkanske vojne sredi 19. stoletja, torej brez vsake samouprave. Razen če ne misliš na slovensko samoupravo, kajti slovensko ozemlje se je razprostiralo do levega brega Save in desnega brega Donave v Beugradu. In sicer do turških vpadov ko so bili bani Celjski knezi in po turškem porazu pred Dunajem ko so se potem umaknili iz Slovenja (Panonija) in je to postalo zopet Habsburška kronovina Ogrska.

Teh bajk o razprostranosti tega ali onega naroda ne bomo komentiral. Navezal se bom samo na moj konkreten komentar in sicer, da Karanatanija ni imela nobenega posebnega demokratičnega sistema, ki ga ne bi imele tudi ostale slovenske kneževine. (skratka to da so starešine volile svojega kneza na posebnem zboru). V Karantaniji je ta sistem izirnil nemški, v Srbiji (Raški) pa srbski oz kasneje turški fevdalizem. V Srbiji se je sistem kneževin ohranil na lokalnem nivoju in obstajal poleg truškega fevdalizma. Torej v Srbiji je vsaka nahija (turška upravna enota) imela srbskega kneza (ki je bil pač najbolj ugleden domačin), ki so ga volile vasi te nahije in ki je imel upravne funkcije. Ti knezi so potem tudi vodili upor proti osmanski vladavini v 19. stoletju. Institucija pa izvira, kot rečeno, iz plemenskega-slovanskega obdobja.
Celt
# 20.06.2015 ob 18:34
@ShelbyGT500

Imam jajca, celo dve jajci :) O teh temah smo že veliko debatirali s kolegi iz FF, ampak jim z nobenim tehtnim argumentom ne prideš do živega. Niso jim pomembni argumenti in dokazi, ki nakazujejo drugače... oni gonijo svojo vizijo dogodkov in jo kot tako tudi suflirajo slo javnosti in seveda svojim študentom. Pazi - ta javnost jih celo financira!!

PS: vseslovenski upor ga imenujete zato ker se je dogodil na DANAŠNJEM nacionalnem ozemlju Slovenije?? Bog pomagaj, to pa je res "strokoven" argument, nekritično prenešen v zgodnji novi vek... enkrat tako, drugič drugače, kot vam pač ustreza v danem trenutku. Hudo!

Če po vašem Slovencev kot ljudstva pred 1848 ni bilo, potem tudi ni moglo biti vseslovenskega kmečkega upora! Pa čeprav se je zgodil na kasnejšem ozemlju današnje Republike Slovenije... ali so potem tudi upori ostalih ljudstev, ki so se upirala zavojevalcem na tem ozemlju v antiki, npr, Tavriski, Japodi proti Rimljanom, tudi slovenski upori? Po vaši logiki je odgovor pritrdilen (pa v tem primeru niti nimate tako narobe kot se zdi na prvi pogled) :)) malce se zapletate v razlagah se mi zdi

Kmečki upor leta 1515 je seveda bil vseslovenski, ampak tako ga ne imenujemo zaradi vaših (smešnih) razlag, da zato, ker se je pač zgodil na današnjem slo ozemlju,... ampak zato ker se je dejansko uprlo skoraj celotno takratno slovensko ljudstvo.
Celt
# 20.06.2015 ob 09:14
Ne vem sicer kako so se lahko organizirali v vseslovenskem uporu če pa niso imeli skupne identitete in zavedanja da so en narod... hecno, kajne? In prav take in podobne zadeve lepo zanikajo vse te zmotne teze o Slovencih kot narodu šele po 1848... šah mat
Celt
# 19.06.2015 ob 21:47
Glede na naše zgodovinarje in jezikoslovce ter njihove zagrete pristaše ne moremo govoriti o vseslovenskem uporu ker nas takrat baje še ni bilo. Slovenci smo se prikazali šele leta 1848... :))) po njihovih razlagah seveda ;)
kozorog1973
# 20.06.2015 ob 19:51
Kanadski antropolog Sotiroff citira Livija, ki je zapisal, da se je povezal trojanski princ Antenor s četami Enetov iz Paflagonije po padcu Troje. Ti so se prebili do severa Jadranskega morja in so potem izgnali pleme Eugenejcev, ki so živeli med morjem in med Alpami. To ozemlje so potem poselili s Trojanci in Eneti. Skupno ljudstvo se je potem imenovalo Veneti (Sotiroff, 1972).
Mogentale-Profizi, navaja, da so Euganejci bežali v gore, potem ko so jih pregnali Veneti in da obstoja možnost, da so Euganejci pripadali ljudstvu Retijcev. Arheološke izkopanine dokazujejo, da je človek živel tam že pred 35 000 leti (Mogentale-Profizi, 2001).
Sotiroff citira Plinija, ki prikazuje, kje vse so prebivali Veneti v njegovem času. Veneti so živeli na velikem ozemlju Srednje Evrope, potem ob Visli prav do kraja, kjer se izliva v morje. To ozemlje je bilo bogato z jantarjem. Tukaj so tudi prebivali Vandili; ime je pomanjševalna oblika imena Vandi ali Wendi; kakor Nemci še sedaj imenujejo Slovane v Brandenburgu in na Saškem. Citira tudi Cezarja, ki je Venete v današnji Vendeji v
Franciji premagal, njihove senatorje pobil in podvrgel ozemlje Rimu (Sotiroff, 1972).
Sotiroff zagovarja tezo, da so Vandali in Ouadili eno in isto ljudstvo, v nasprotju s splošnim mnenjem, da so bili to Germani. Citira Maura Orbinija, ki je zapisal okrog 200 vandalskih besed, kjer niti ena ne kaže germanskih značilnosti. Skoraj vse pa so v besedišču Wendov okrog Budišyna (Bautzen) v bližini Leipziga. Nekaj primerov iz Orbinijeve knjige:
Vandalic Slavonic
Stal stal
Baba baba
Ptach pitch
Kobyla kobyla
Krug krug
Golubo golub
Klicz kgliuc
Zumby zuby
Mlady mlad

Sotiroff tudi citira iz Historia Ecclesiastica, kjer so Vandali istoveteni s Slovani (Sotiroff, 1971). Ruski zgodovinar in jezikoslovec Tulaev je tudi naredil pregled antičnih zgodovinopiscev, ki omenjajo Enete, Venete in Slovane. Med drugim citira Jordana (6 st AD), ki Venete istoveti s Slovani (Tulaev, 2000). Priestly v svojem referatu navaja naslove 7 knjig od 13. st. do 17. st., kjer pisci smatrajo Vandale za Slovane. V Miersuae Chronicum iz 13. stoletja, ki je zgodovina Poljakov, pa stoji zapisano, da so Slovani izšli od svojega prednika, ki se je imenoval Vandal (Priestly, 2000). Tomažič citira tudi opata Jona Bobbiensis-a, ki je napisal ŽIVLJENJEPIS sv. Kolumbana in je imenoval prebivalce Norika “Veneti qui et Sclavi dicuntur” (SBT, 1996).
Jezikoslovni primeri in zgodovinski podatki se dobro ujemajo z genetsko sorodnostjo današnjih ljudstev v Evropi, kot se vidi v Rosserjevi genetski primerjavi , ki kaže na veliko genetsko sorodnost med Norvežani,Švedi, Gotlandci, Čehi in Slovenci (Rosser et al. 2000).
barezi
# 20.06.2015 ob 11:06
Slovenci smo vsekakor narod bili že od antike dalje. Imeli smo svoj lastni jezik, ki je bil tudi jezik krščanske liturgije, torej neke vrste politični jezik, imeli smo svoje demokratične običaje, ki jim ni primera v antični (razen starih Grkov) in srednjeveški zgodovini Evrope, in imeli smo svoje suverene, kralje in vojvode.
kozorog1973
# 20.06.2015 ob 17:27
pa še tole:

http://www.zgodovina.eu/
kozorog1973
# 20.06.2015 ob 17:19
preberite si še tole:

http://rodoslovje.si/index.php/sl/domov/
16-drevesa/122-slovenski-dnk-bazen-znotraj-balkana-in-evrope

http://www.slomedia.it/izvor-slovencev-bo-treba-iskati-vsaj-pred-okoli-7500-leti
kozorog1973
# 20.06.2015 ob 17:13
dnk raziskave so pokazale da selitev slovanov izza karpatov ni bilo(Jurij Venelin 1814)

Sicer pa se da že v 1 stoletju(Ptolomej) in 2 stoletja(Tacit) tekstih razbrati besedo Slevi, eden prvih zapisov o obstoju slovencev je 6 st. pr. n. št. na predrimski etruščanski zlati plošči:Sluveni, ki kaže da smo že takrat verjetno obstajali.
kozorog1973
# 20.06.2015 ob 17:41
prebrite si več o dnk zgodovini slovencev ne verjemite na "prvo besedo " v tisto/samo kar ste prebrali v šoli, berite še ostale vire, primerjajte, analizirajte in uporabite možgane, saj Bog vam jih je dal mislite z njimi.
Kazalo