Mozaik predstavlja tok reke Drave, vanj pa so vpletene številne prelomnice mesta Maribor. Foto: Turistična destinacija Maribor-Pohorje
Mozaik predstavlja tok reke Drave, vanj pa so vpletene številne prelomnice mesta Maribor. Foto: Turistična destinacija Maribor-Pohorje
Delček mozaika, ki domuje v Hiši Stare trte na Lentu. Foto: Facebook

Avtor mozaika Igor Orešič je z mozaikom upodobil tok reke Drave, v katerem odsevajo nekatere zgodovinske prelomnice štajerske prestolnice. Izdelava mozaika se je začela decembra 2013 in končala 10. marca letos, skupno pa je Orešič zanj porabil več kot 2000 ur.

Kot so sporočili iz turistične destinacije Maribor-Pohorje, je avtor s skrbnim izborom kamenčkov namišljenemu rečnemu toku dal vlogo nosilca zgodovinskih podrobnosti in z izrazno močjo mozaika hkrati ujel barvno raznolikost reke, zgodovinske podrobnosti pa so izražene v obliki simbolov.

"Svetleča površina ustvarja vtis odsevanja sončnih žarkov na reki Dravi, razgibano strukturiranje pa dodatno pripomore k iluziji valovanja. Umetniku je uspelo združiti simboliko geografskih in vegetacijskih značilnosti mesta ob Dravi (s poudarkom na vinski trti), vključno z mitologijo in zgodovinskimi dogodki, od prve omembe Maribora kot mesta, preko dravskih vil na splavu, protestantizma, nadvojvode Janeza, admirala Tegethoffa, generala Maistra, škofa A. M. Slomška, Noordrunga, pomembnejših letnic in ne nazadnje leto EPK 2012, ki ga je Igor Orešič tudi spominsko ovekovečil na stenskem mozaiku v Volmerjevem prehodu," je o mozaiku dejal likovni kritik Mario Berdiš.