Drugo
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 9 glasov Ocenite to novico!
false
Posavski muzej domuje v brežiškem gradu. Foto: Goran Rovan

Dodaj v

Leto v Posavskem muzeju v znamenju puntarstva

V muzeju zadovoljni tudi s številom obiskovalcev
4. januar 2016 ob 09:32,
zadnji poseg: 4. januar 2016 ob 11:07
Brežice - MMC RTV SLO, STA

V Posavskem muzeju v Brežicah se je lansko leto vrtelo predvsem okoli 500-letnice največjega slovenskega kmečkega upora, poleg tega pa se je v njem zvrstilo še veliko koncertov, razstav in drugih dogodkov.

Sredi leta je potekala osrednja prireditev, na kateri so domače skupine ponazorile dogajanje pred pol tisočletja, novembra je potekal simpozij s številnimi strokovnjaki, izdali pa so tudi Puntarski časopis, je le nekaj vrhuncev lanskega leta povzela direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj. Posavski muzej je osrednja regijska muzejska ustanova, ki hrani dediščino občin Sevnica, Krško, Kostanjevica na Krki in Brežice.

Kot je poudarila, se niso ustavili zgolj pri analizi dogajanj leta 1515, temveč so jih vzeli le kot priložnost za razpravo o aktualnih temah oblasti, njene narave, povodih za upore ter možnostih za uspeh.

Izdali so povzetek prispevkov, izšel je Puntarski časopis, šolarji so ustvarjali pod okriljem likovno-digitalnega natečaja, v pokrajinskih muzejih Celje in Kočevje so pripravili posebne občasne razstave, poučna je bila Puntarska pot. Društvo zbirateljev Verigar Brežice je založilo poštno znamko ter spominski ovitek in žig.

V muzeju so zaznamovali tudi nekatere druge pomembne obletnice, saj so se spomnili vojn, ki so krojile svet v 20. stoletju in posebej prizadele območje od Sotle navzgor ob Savi do Radeč. Odzvali so se pobudi Muzeja novejše zgodovine Slovenije in se vključili v projekt Pot domov.

"Polletni rezultati že pričajo o večjem številu obiskovalcev. Pritegnile so jih praznične rokodelske tržnice in odlično obiskan poletni kino na grajskem dvorišču, kjer smo pripravili celo atletski miting in druge družabne dogodke. Z razstavo Veliki čuvaj Mirsada Begića smo oživili grajsko klet, zgornje nadstropje pa ta mesec s postavitvijo arheološke razstave Rimsko grobišče Dvorce pri Čatežu in hišne žare kot pomnik davnega religioznega doživetja," je dejala direktorica.

Na novo je na ogled tudi razstava Posavski obrazi in decembrska etnološka razstava Od svinje do votivnega prašička, od rečnih poti do testenega ptička. Prikaz posavskega življenja so obogatili s številnimi predmeti, panoji, fotografskimi povečavami in zvočnimi zapisi.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
beli golob
# 04.01.2016 ob 11:40
Kdo je bil pa vodja puntarjev? a ga moramo zamolčati? Hm hm.
Celt
# 04.01.2016 ob 18:13
Kakšnem hrvaško-slovenskem uporu leta 1573? Ambrož Gobec je bil Slovenec in današnji ozemeljski deli Hrvaške, ki so se pridružili uporu so bili takrat, v 16.st., prav tako s Slovenci poseljena ozemlja (Hrvati so bili takrat šele južno od Zagreba). Nikoli ni bilo "hrvaško-slovenskega" upora, bil je Slovenski upor ! Še ena kvazi historična resnica, ki so jo nametnuli hrvati, slovenčki pa brez pripomb upoštevali.
Nedeljka
# 04.01.2016 ob 17:39
Kaj si misli s tem? Če misliš Gubca in Gregoriča, se motiš, saj se je v letu 2015 obeležilo 500 let vseslovenskega upora iz leta 1515, ko pa ni posebej izpostavljenega vodje, prej omenjena sta bila v hrvaško-slovenskem uporu leta 1573. Več o tem izveš ravno v Posavskem muzeju Brežice, kjer je edina stalna zbirka o prej omenjenih uporih. Drugače pa je vredno pogledat celotni muzej, v sklopu katerega je tudi baročna Viteška dvorana, ki nikogar ne pusti ravnodušnega.
Kazalo