Po mnenju Borisa A. Novaka lahko v teh težkih trenutkih spregovori poezija. Foto: Bobo
Po mnenju Borisa A. Novaka lahko v teh težkih trenutkih spregovori poezija. Foto: Bobo
Boris Pahor
Po besedah predsednika Boruta Pahorja bi morale vse države prevzeti odgovornost in se zavzemati za omejevanje tovrstnih tragedij. Foto: Bobo

Komemoracije so se med drugim udeležili predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ-ja Milan Brglez in francoski veleposlanik Pierre-Francois Mourier, ki se je v uvodnem govoru zahvalil slovenskim oblastem za sodelovanje in solidarnost v času, ki je močno prizadel Pariz kot odprto, očarljivo in svetovljansko mesto.

Francozi ne bodo dovolili, da bi obskurne, mračnjaške, srednjeveške sile strle svobodo in demokratične ideje, ki jih zagovarjajo v Franciji, je poudaril. Država je v ta namen sprejela težke ukrepe, med katerimi je tudi trimesečno izredno stanje.

Pahor: Vse države morajo prevzeti odgovornost
Pahor je spomnil, da smo ljudje lahko na različne načine izrazili svojo solidarnost po tragediji, ki je osupnila svet. Po njegovih besedah zdaj obstaja povsem legitimno vprašanje, kako se postaviti po robu takšnim tragedijam, s katerimi se, kot je poudaril, ne da živeti. Predsednik je pozdravil iniciativo pisateljev in pozval vse, "da stopimo skupaj in dosežemo enotnost pri soočanju s takšnimi dogodki". Po njegovih besedah bi morale vse države prevzeti odgovornost in se zavzemati za omejevanje tovrstnih tragedij.

Svetlana Makarovič protestno zapustila dvorano
Poleg Borisa A. Novaka so komemoracijo pripravili še na pobudo Svetlane Makarovič, Drage Potočnjak in Dušana Šarotarja. Prva bi morala z branjem pesmi nastopiti Svetlana Makarovič, ki pa je zaradi udeležbe političnega vrha demonstrativno zapustila dvorano DSP-ja, kjer so ji pripravili sedež ob politikih, na katerega se ni želela usesti. Prvi je zato nastopil Aleš Berger, za njim pa so solidarnost z žrtvami in vsemi prizadetimi v petkovem terorističnem napadu med drugim izkazali Potočnjakova, Šarotar, Primož Vitez, Miljana Cunta, Nina Kokelj, Aleš Debeljak, Gabriela Babnik in Jelka Ciglenečki.