Urugvajskega basbaritonista Erwina Schrotta je na velike operne odre ponesla zmaga na pevskem tekmovanju Placida Dominga Operalia leta 1998. V zadnjem času je eden najbolj cenjenih pevcev za vlogo don Giovannija, velja pa tudi za enega najboljših interpretov prav tako Mozartovih opernih likov, Leporella in Figara. Foto: Ljubljana festival
Urugvajskega basbaritonista Erwina Schrotta je na velike operne odre ponesla zmaga na pevskem tekmovanju Placida Dominga Operalia leta 1998. V zadnjem času je eden najbolj cenjenih pevcev za vlogo don Giovannija, velja pa tudi za enega najboljših interpretov prav tako Mozartovih opernih likov, Leporella in Figara. Foto: Ljubljana festival
false
Po negotovosti glede vremena je sedaj znano, da bo otvoritveni koncert 64. Ljubljana Festivala z Erwinom Schrottom izveden na Kongresnem trgu, kjer je že vse pripravljeno za nocojšnji gala dogodek. Pri festivalu vse, ki imate vstopnice le za Cankarjev dom, prosijo, da jih pri Blagajni Križank ali Info točki 64. Ljubljana Festivala zamenjajo za nadomestne vstopnice. Foto: Ljubljana festival
false
Newyorško gledališče La MaMa z uprizoritvijo Pasolinijevega Pilada, ki je na premierni newyorški postavitvi doživela izjemen uspeh. Pod vodstvom režiserja Ivice Buljana in z Markom Mandićem v glavni vlogi bodo nastopili 15. julija v Križevniški cerkvi. Foto: Mini teater

O večni (operni) temi, ljubezni, bosta Schrott in Livieri pela izmenjaje ter se poleg solističnih arij predstavila tudi v duetih. Oder bo prevzel tudi orkestrski zvok združenih filharmoničnih orkestrov iz Zagreba in Ljubljane pod taktirko italijanskega dirigenta mlajše generacije Francesca Ivana Ciampe. Po ljubljanski premieri bodo koncert ponovili 8. julija na Tomislavovem trgu v Zagrebu.

Karizmatičnega Schrotta je na velike operne odre ponesla zmaga na pevskem tekmovanju Placida Dominga Operalia leta 1998. V zadnjem času je eden najbolj cenjenih pevcev za vlogo don Giovannija, velja pa tudi za enega najboljših interpretov prav tako Mozartovih opernih likov Leporella in Figara. Predstavil se bo z arijami iz Don Giovannija in izbranimi opernimi napevi iz romantičnega 19. stoletja.

Vreme povzroča skrbi
Otvoritveni koncert bodo izvedli na Kongresnem trgu. Ker je bilo vreme muhasto, vse do zadnjega dne niso vedeli ali bo koncert na prostem možen ali ga bodo morali prestaviti v Cankarjev dom. Tudi vse dogodke v Križankah spremlja obvestilo, da so letošnje snežne padavine poškodovale streho poletnega gledališča Križank in da je del prizorišča, ki je namenjen občinstvu, trenutno nepokrit.
Glasbeni vrhunci
Med vrhunci letošnjega festivala so še nastop ruskega pianista Denisa Macujeva, ki bo v Slovenski filharmoniji nastopil dvakrat, 4. julija z Orkestrom Zagrebške filharmonije pod vodstvom dirigenta Jeska Sirvenda z Rahmaninovim Koncertom za klavir in orkester št. 2 v c-molu, op. 18 ter Simfonijo št. 5 v e-molu, op. 64 Čajkovskega, dan pozneje pa s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Bojana Suđića z Balkanskimi portreti Bojčevskega ter Rahmaninovim Koncertom za klavir in orkester št. 3 v d-molu, op. 30.

Na festivalu bo gostoval tudi Verdijev Otello (tega je na podlagi Shakespearove drame v libreto predelal Arrigo Boito), ki ga je ob 400. obletnici smrti Williama Shakespeara premierno postavila ljubljanska Opera v koprodukciji s Cankarjevim domom. V okviru tega gostovanja bo naslovna vloga namenjena svetovnima opernima imenoma: 6. julija bo Otella uprizoril argentinski pevec, skladatelj, dirigent in producent José Cura, dan pozneje pa italijanski tenorist Walter Fraccaro. Oba slovita kot izvrstna interpreta Verdijevih opernih junakov, Cura pa je že leta 1997 zaslovel prav kot Otello.

Na festival prihaja tudi Londonski simfonični orkester, ki ga bo vodil italijanski dirigent Gianandrea Noseda. Z njimi bo kot solistka nastopila slovenska violinistka Lana Trotovšek, med drugim prav s Prvim violinskim koncertom Prokofjeva, s katerim je je pred štirimi leti debitirala z Orkestrom Mariinskega Teatra pod taktirko slovitega Valerija Gergijeva. Med drugim bo na Ljubljana festivalu gostoval še Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama, Vlado Kreslin z gosti, Manca Izmajlova in številni drugi. Po nastopu s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v Bruslju razširjeni koncertni program s simfoniki in mešanim zborom pripravlja tudi skupina Laibach.
… in ples
Kitajsko nacionalno operno in plesno dramsko gledališče se bo predstavilo s spektakularno plesno predstavo o starodavnem kitajskem filozofu Konfuciju, ki je živel v 6. in 5. stoletju pr. n. št. Z romantičnim baletom v treh dejanjih Gusar bo gostovala mariborska operno-baletna hiša, predstavil se bo tudi ruski državni ansambel ljudskih plesov Beriozka ter mogočno združenje 40 solistov Budimpeškega romskega simfoničnega orkestra ter 28 plesalcev ansambla ExperiDance Production, ki združuje madžarsko folkloro in moderni ples in bodo skupaj popeljali na dvor avstro-ogrskega cesarstva v predstavi, ki jo je navdihnila legenda o lepi Sisi, uporniški cesarici, in drznem grofu Andrassyju, ter lepem ciganskem dekletu, ki poskrbi za napet ljubezenski trikotnik. Med drugim napovedujejo tudi ponovitve muzikalov Cvetje v jeseni in Mamma Mia! ter gostovanje eksperimentalnega newyorškega gledališča La MaMa s Pasolinijevim Piladom, ki ga je z Markom Mandićem v glavni vlogi režiral Ivica Buljan.

Erwin Schrott odpira Festival Ljubljana
Erwin Schrott odpira Festival Ljubljana