Drugo
(4)

Poudarki

  • Na pot po 2.000 let stari dediščini Emone
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 18 glasov Ocenite to novico!
Prenovljeni parki bodo zanimivi tako za Ljubljančane in vse Slovence kot tudi za tuje turiste, so prepričani v MGML-ju. Foto: MGML
Stroški celotnega projekta so znašali 410.000 evrov. Iz evropskih skladov so prejeli 348.500 evrov, MOL je prispeval 61.500 evrov. Foto: MGML

Dodaj v

Ljubljana meščanom in obiskovalcem odkriva neprecenljive zaklade

Eden izmed največjih projektov v prestolnici
27. september 2012 ob 16:29,
zadnji poseg: 27. september 2012 ob 16:51
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ljubljana je bogatejša za tri prenovljene arheološke parke: Rimski zid, Emonsko hišo in Zgodnjekrščansko središče.

In situ arheologija, ki je neprecenljive vrednosti za mesto, bo tako po besedah vodje oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana Uroša Grilca odslej na voljo tudi obiskovalcem. Uradno odprtje bo v petek ob 17.00 na Rimskem zidu.

To je eden izmed največjih projektov v Ljubljani, za katerega so prejeli precej sredstev iz evropskih skladov. Kandidirali in prejeli so tako sredstva za obnovo parkov kot tudi za njihovo oživitev, je povedal Grilc.

Priprave na 2.000. obletnico Emone
Direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljana (MGML) Blaž Peršin je poudaril, da projekt zajema več področij, širok diapazon ljudi in znanj ter povezuje več institucij. Prenovo treh arheoloških parkov in ostalin rimske Emone v Ljubljani je vodil oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana (MOL), izvajali pa so jo MGML ter območna enota Ljubljana in restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Projekt je predpriprava na 2.000. obletnico Emone, ki jo bo Ljubljana praznovala leta 2014.

Revitalizacija se je začela z obsežnim konservatorskim načrtom in delom, ki bo omogočil večjo dostopnost vseh parkov, med drugim tudi ljudem s posebnimi potrebami. V okviru projekta Arheologija je kul bodo poskrbeli tudi za zanimiv način predstavitve parkov mladim, želijo pa si, da bi parki zaživeli tudi kot turistično-kulturni produkt.

Dediščino "dati ljudem v uživanje"
Po besedah muzejske svetovalke MGML-ja Bernarde Županek je projekt priložnost in izziv, kako kulturno dediščino ne le ohraniti in zaščititi, pač pa tudi "dati ljudem v uživanje". Prepričana je, da bodo prenovljeni parki zanimivi tako za Ljubljančane in vse Slovence kot tudi za tuje turiste.

Petra Stušek iz Turizma Ljubljana je dejala, da se ob svetovnem dnevu turizma, ki ga praznujejo danes, veselijo tega projekta. V prihodnjih letih ga bodo predstavili tudi na turističnih borzah v Londonu in Berlinu.

Prvo javno vodstvo po rimski Ljubljani bo zvečer ob 19.30 z začetkom v Mestnem muzeju Ljubljana. Obiskovalci bodo prejeli zemljevide in navodila, kako v eni uri obiskati parke in druge antične zanimivosti. Navodila so v štirih jezikih: slovenščini, angleščini, italijanščini in nemščini, zemljevid pa tudi tudi v francoščini in španščini.

Krožna pot Emona - po rimski Ljubljani povezuje deset prepoznavnih točk antičnih spomenikov, ki so opremljene z razlagalnimi tablami. Obiskovalec se na pot lahko poda tudi sam z omenjenim zemljevidom Emone, posebnim otroškim vodnikom Emona od E do A, s pametnimi telefoni pa so mu dostopne dodatne zvočne in slikovne informacije prek sistema QR-kod.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
kovalenkov
# 28.09.2012 ob 09:33
Tako kot marbiorski novi "Terari in akvari" :DE
Nena Sitna
# 28.09.2012 ob 14:35
Ljubljana meščanom in obiskovalcem odkriva neprecenljive zaklade

Sredi prečudovitega Kongresnega trga je WC...
BRUH
german
# 27.09.2012 ob 17:57
Mariborčani pa že verjetno pokajo od zavisti :D Res prekrasno mesto Ljubljana, romantično. bravo zoki!
Idijt
# 27.09.2012 ob 23:18
Ves ta gnar za par tabel, pa saj niste normalni, kaj dela NPU ta folk je treba prevert takoj!!!
Kazalo