Drugo
Carmina Slovenica
Že pred tremi leti, ko je Carmina Slovenica prejela državno odlikovanje, je dirigentka Karmina Šilec priznala, da je "izgubila optimizem", češ da "paradni konj slovenske kulture" ne more dobiti niti zagotovitve minimalnih sredstev. "Če ni te strategije v razumevanju kulturne politike, tudi jaz ne morem ničesar storiti." Foto: BoBo
Carmina Slovenica
Zbor Carmina Slovenica je postal eden najbolj prepoznavnih slovenskih izvoznih artiklov, njegova umetniška vodja Karmina Šilec pa priznana mednarodno uveljavljena dirigentka. Foto: BoBo

Dodaj v

Mariborska kulturniška srenja stoji ob Carmini Slovenici

Direktorji mariborskih javnih kulturnih zavodov javno izrazili svojo podporo
15. januar 2018 ob 17:48
Maribor - MMC RTV SLO

Rezultati razpisa za izbor kulturnih programov na področju umetnosti za nevladni sektor, ki jih bo v letih 2018-2021 sofinanciralo ministrstvo za kulturo, bodo javno znani konec tedna. Vest, da je novoglasbeno gledališče Carmina Slovenica ostalo brez državnega financiranja, pa odmeva že zdaj.

Danes so podporo tej produkcijski hiši s sedežem v Mariboru izrazili tudi direktorji javnih kulturnih zavodov v tem mestu. "Preprosto neverjetno je, da korpus na čelu s Prešernovo nagrajenko Karmino Šilec ob vseh uspehih na mednarodnem področju ni deležen čisto nobene podpore države za svojo dejavnost," so zapisali direktorji institucij, kot so Lutkovno gledališče, Muzej narodne osvoboditve, Narodni dom, Pokrajinski muzej, Slovensko narodno gledališče in Umetnostna galerija Maribor.

"Carmina Slovenica je s svojimi programi in projekti vrhunska produkcijska hiša v slovenskem in svetovnem merilu. Če sistem tega zaradi togega načina izbora upravičencev do tovrstne podpore iz katerega koli razloga ne prepoznava, je nekaj narobe s sistemom, in ne z dejavnostjo, ki naj bi jo podpiral. In v danem primeru ta dejavnost pomeni nesnovni nacionalni zaklad," so opozorili člani neformalnega kolegija direktorjev javnih zavodov s področja kulture v Mariboru.

Pričakovali so celo povišanje sredstev
Že pred njimi je ogorčenje izrazil mariborski župan Andrej Fištravec, osupla je tudi Karmina Šilec. "Na podlagi predhodnih pogovorov na ministrstvu za kulturo smo upali na povečanje sredstev, ki bi omogočilo vzpostavitev profesionalne organizacijske zasedbe in tudi postopno prestrukturiranje nekaterih umetniških programov iz pred desetletji zastavljene ljubiteljske zasnove v profesionalno. In v tem smislu smo pripravili tudi finančno napoved v tej vlogi. Takega izida pa si seveda ni bilo mogoče predstavljati, ker zanj ni prav nobenih strokovnih osnov," je povedala pred dnevi.

Ministrstvo doslej primaknilo polovico denarja
Po njenem mnenju bi bilo treba takšne odločitve na ministrstvu sprejemati bolj premišljeno in odgovorno. "Ta odločitev posredno predstavlja izredno brutalno ukinjanje enega mednarodno najbolj prepoznavnih slovenskih umetniških programov. Posledica tega sklepa je katastrofalna, saj so do zdaj sredstva ministrstva za kulturo predstavljala ključni vir - 50 odstotkov vseh sredstev," je izpostavila Karmina Šilec.

Rezultati razpisa za izbor javnih kulturnih programov na področju umetnosti za nevladni sektor, ki jih bo v letih 2018-2021 sofinanciralo ministrstvo za kulturo, bodo sicer javno znani šele konec tega tedna, ko bodo izkazane vročitve vseh izdanih odločb, so povedali na ministrstvu.

A že zdaj je veliko nejevolje tudi v Ljubljani. "To je klofuta vsej neodvisni sceni," je za časopis Dnevnik povedal Robert Waltl, direktor Mini teatra Ljubljana, ki mu je ministrstvo namenilo 35.000 evrov manj letno kot doslej.

Na razpis je prispelo 59 vlog, izbranih je bilo 27 programov, in sicer po osem na področju uprizoritvenih in glasbenih umetnosti, sedem na področju vizualne umetnosti in štiri na področju intermedijskih umetnosti. "Število izbranih programov je enako, kot je bilo v prejšnjem programskem obdobju, razen na področju glasbe, kjer je bil del sredstev namensko prenesen na večletni projektni razpis, kamor so se lahko prijavili tudi tisti prijavitelji, ki ne bodo sofinancirani na večletnem programskem razpisu," so povedali na ministrstvu.

Vsakokrat je treba skozi proces razpisa
Skupna vrednost razpisanih sredstev na letni ravni znaša 2,5 milijona evrov, kar je malo manj kot na predhodnem razpisu. "Na javnih razpisih medsebojno konkurirajo vsi prijavitelji. Ministrstvo nima podlage, da bi posamezni nevladni organizaciji zagotavljalo sredstva trajno, brez javnega razpisa," so še poudarili.

Po poročanju časopisa Večer je med novimi prejemniki KUD Moment, ki deluje v mariborskem GT 22. Medtem ko doslej programsko ni bil financiran, bo v prihodnjem štiriletnem obdobju dobil letno 104.000 evrov.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
mmcuser
# 15.01.2018 ob 19:45
Zakaj Ministrstvo za kulturo ne objavi seznama dobitnikov sredstev skupaj s seznamom prijavljenih a zavrnjenih projektov? Je to skrivnost?
Če je: zakaj oz. kako more biti delitev javnega denarja skrivnost?
Če ni: zakaj ni objave tega seznama?
neutrino
# 15.01.2018 ob 19:31
To pa se zgodi, ko nisi iz pravega mesta.
velenjcan
# 15.01.2018 ob 22:04
Jebivetrstvo ministrstva je obče znano. Ampak a je kdo pričakoval kaj več od stranke, ki je prišla na oblast zaradi novih obrazov, brez vsakega programa in brez strankarske organiziranosti, tako da je iskala ministre od koderkoli?
prim00z
# 15.01.2018 ob 21:28
katastrofa
Gautama
# 16.01.2018 ob 07:50
Ne, to se ne zgodi samo, ko so iz nepravega mesta.

APZ Tone Tomsic Univerze v Ljubljani se je zgodilo isto pred parimi leti.
raknac navi
# 16.01.2018 ob 00:23
Heristalski
Dober kometar. Na mestu. Ce kje, potem so v kulturi kanali denarnih transakcij vezani na veze in poznanstva..
heristalski166
# 16.01.2018 ob 00:14
kaj je pa s tistimi vstopnicami okrog katerih je bila taka frka jeseni
heristalski166
# 15.01.2018 ob 23:55
vodstvo ministrstva je čist katastrofa peskovnik strankarskih korenčkov, sicer pa morm priznat da me čudi kako se tolikim umetnikom da zajebavat s to skorumpirano grazljarijo za denar ki je kvečjemu enak socialni per kapita
heristalski166
# 15.01.2018 ob 23:56
MK birokrati pa vlečejo solidne plače res win win situacija
copcop
# 15.01.2018 ob 23:23
Mariborska kulturniška srenja stoji ob Carmini Slovenici

Lepo. Pa bodo tudi kaj donirali ali samo stali?
fiki
# 15.01.2018 ob 21:30
Če bi se moral odločati med Carmino in GT22, bi gladko izbral slednje, ker to pomeni razvoj. Tisto kar je že, bo tudi o(b)stalo. In prav je, da gredo vsi na razpis.
raknac navi
# 15.01.2018 ob 18:30
Torej mariborska umetniska elita. Institucije stojijo za privat zborom. Ne pravim, da ni prav. Samo, da bo jasno.
Bi bilo treba se off sceno vprasat kaj si misli o tem..
Kazalo