Glasba
Carmina Slovenica
Zbor Carmina Slovenica je postal eden najbolj prepoznavnih slovenskih izvoznih artiklov, njegova umetniška vodja Karmina Šilec pa priznana mednarodno uveljavljena dirigentka. Foto: BoBo

Zbor Carmina Slovenica ostal brez državnega denarja

Odločitev Ministrstva za kulturo presenetila strokovno javnost
12. januar 2018 ob 17:04,
zadnji poseg: 13. januar 2018 ob 12:02
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ministrstvo za kulturo je jeseni objavilo razpis za sofinanciranje štiriletnih kulturnih programov na področju umetnosti. Popolna zavrnitev sofinanciranja je šokirala priznani zbor Carmina Slovenica, je poročal Radio Slovenija.

Na ministrstvu za kulturo se na novinarska vprašanja v zvezi s financiranjem Carmine Slovenice še niso odzvali, napovedali pa so, da bodo pripravili pojasnilo o sofinanciranju programov, ki naj bi bili vredni dva milijona evrov in pol letno.

V kar nekaj programov sodi tudi Carmina Slovenica, ki že več kot pol stoletja predstavlja vrh zborovske poustvarjalnosti, v zadnjih desetletjih pa je širom po svetu navdušila tudi z izvirnostjo glasbenega gledališča, je za Radio Slovenija povzela Urška Čop Šmajgert.

Carmina Slovenica seveda ni samo zbor, ampak tudi pevska šola, ustvarjalka novih projektov, založnica knjig in zgoščenk, prirediteljica abonmajev in poletnih taborov. Kljub vsem tem dejavnosti in desetletjem dokazovanja vrhunskosti pa zbor še vedno nima svoje koncertne dvorane.

Že pred tremi leti, ko je Carmina Slovenica prejela državno odlikovanje, je dirigentka Karmina Šilec priznala, da je "izgubila optimizem", češ da "paradni konj slovenske kulture" ne more dobiti niti zagotovitve minimalnih sredstev. "Če ni te strategije v razumevanju kulturne politike, tudi jaz ne morem ničesar storiti."

Manj sredstev tudi za mariborsko Kiblo
Kot poroča televizija Slovenija, izpostavljajo vprašljivost sredstev tudi v mariborski Kibli. Na istem razpisu so dobili za 25 odstotkov manj sredstev, kar je četrtina denarja za njihovo delovanje. Kot je za oddajo Kultura poročala novinarka Karmen Podlesnik Marčič, je Kibla sicer najuspešnejša v Sloveniji pri črpanju evropskih sredstev, a so ta vezana na petdeset odstotni lastni delež. "Namesto nagrajevanja za to, da večino svojih sredstev dobivamo iz EU-ja, smo kaznovani z zniževanjem državnega deleža, ki pa nas ravno v tem času, ko je pred vrati rok za oddajo projektov na Ustvarjalno Evropo, na nek način prisiljujejo v to, da odpovedujemo partnerstva," pravi Peter Tomaž Dobrila iz MMC Kibla.

VIDEO
Kulturnike osupnili rezultati razpisa MK
A. J.
Prijavi napako
Komentarji
kamnosek
# 12.01.2018 ob 17:47
Ta vlada nadaljuje politiko zatiranja Slovenske kulture!
Janx
# 12.01.2018 ob 17:56
Neutrino- ti seveda verjetno ne veš, kaj sploh je umetnost, ampak pustimo to. Je pa res, da je dosti bluzačev ja.

Carmina Slovenica je verjetno precej kvalitetnejša od Perpetum jazzile s to razliko, da ni popolnoma skomercializirana in osredotočena zgolj na bahave nastope, opazil sem jih celo v reklami za septolete. skratka, tak zbor potrebuje državno sofinanciranje, saj je na nivoju, je prepoznaven in težko se financira, saj gre za velike produkcijske stroške.
su
# 12.01.2018 ob 21:49
Važno, da so bile nastopajoče ob 25. obletnici samostojnosti
in da jim podeljujejo državna odlikovanja. Ko gre za
podporo njihovemu vrhunskemu delovanju, pa s kolom
po glavi. Butale.
velenjcan
# 12.01.2018 ob 19:28
Minstrstvo bi bilo treba odpraviti in ustanoviti novega in to iz dveh razlogov:
prvič ni kos zahtevam časa, slovenska vlada še danes ne ve, da je denarja za kulturo preprosto premalo - šparati pri promilah državnega proračuna je diletansko in neučinkovito,
drugič, pod okriljem ninistrstva se redi vrsta neformalnih omrežij, ki si med sabo delijo denar mimo vseh kriterijev. Eden od aspektov tega početja je koncentracija čedalje večjega odstotka denarja v Ljubljani, drugi mahinacije s podpisi formalnih članov, katerih podpisi so na zapisnikih, čeprav jih ni na sejah, še manj seveda sodelujejo pri ocenjevanju prispelih vlog.
Preveriti, kaj počne birokratski aparat MzK in ga prevetrit, ugotoviti, koliko mest bi lahko ukinili in preusmerili v financiranje kulture bi pomenilo nezanemarljivo finančno injekcijo izvajalcem..
mihael jazbec
# 12.01.2018 ob 18:40
"Odločitev Ministrstva za kulturo presenetila strokovno javnost" ...draga strokovna javnost - stokovne komisije, ki ocenjujejo in razdeljujejo denar prihajajo iz strokovne javnosti; vsake kvatre je možno nominirati člane komisije in tako zagotoviti primerno strokovnost komisij. (ne pa tudi neoporečnost in nepristranskost)

Carmina Slovenica ni edina institucija, ki je ostala brez denarja; povečini so nevladne organizacije izgubile od 10 - 40% sredstev v odnosu na prejšnji cikel, kar je najmanj zaskrbljujoče glede na to, da se proračun MK zvišuje (in se bo zviševal vsaj do l. 2020).

Precej je govora o "discipliniranju" neposlušnih - analiza stanja kdo je dobil več in kdo manj ne bi bila napačna smer.

MK je v obdobju zadnjih 10 let čedalje bolj postajal "žrtev" razmer in nesposobnega vodstva, ki tudi iz EU ni sposobno počrpati sredstev in jih nameniti za kulturne vsebine - večinoma ves ta denar v državo (in državno blagajno prinesejo institucije - nevladne in javne - same). Medtem pa MK podpira festivale, predstave in koncerte popularne kulture, ki dosežejo množice, a so si ravno zavoljo tega zmožni sami financirati program...višek (pridobljen tudi s subvencijami MK) pa roma v žepe organizatorjev, medtem ko je kulturni nevladni sektor večinoma neprofiten in vlaga nazaj v opremo, material in honorarje umetnikov.

Ena izmed glavnih manter MK-ja zadnjih let je obremenjenost proračuna s prispevki, ki jih MK plačuje za samozaposlene v kulturi, ki imajo do tega pravico. Vseh 7 milijonov napram skoraj 170 milijonom. A v vseh teh letih se MK ni bil zmožen dogovoriti ne z ministrstvom za finance, ne z ministrstvom za delo in socialo, da bi ti transferji (ki so po svoji namembnosti zelo podobni socialnim transferjem) prešli pod drugo ministrstvo. *opomba - kulturni sektor iz naslova pridobljenega 1€ v državno blagajno prinese nazaj med 3 - 4€, odvisno od metodologije izračuna. ...prav tako lahko v prihodnosti pričakujemo milijonske zneske, ki jih bodo na račun kulturnega evra (1% naložbe) prispevale javne investicije.

Torej, vprašanje, ki je najbolj pomembno: Vemo, da je denarja več kot v prejšnjih letih - in ga bo še več. Vemo, da vložena sedstva prinašajo denar. Zakaj torej zniževanje sredstev oziroma izločitev iz sofinanciranja?!

Odgovor bi lahko bil umetno ustvarjanje izrednega stanja na MK, ki bi nekaterim interesentom prinesel tako želeno ustanovitev agencije za umetnost (fundacija), ki bi neodvisno od MK razdeljevala denar kulturno umetniškim programom in vsebinam. Na ta način se MK posredno reši dela in odgovornosti, Slovenija pa pridobi še eno agencijo s svojimi (novimi zaposlenimi), novimi "strokovnimi komisijami" in ekonomijo. A logika daje vedeti, da bo seveda na koncu linije - pri kulturno umetniških institucijah in umetnikih, na voljo manj denarja, saj bomo plačevali novo vrsto "uradnikov" oziroma administratorjev...
neutrino
# 12.01.2018 ob 19:19
Janx, ti pa očitno ne veš, kaj je sarkazem.
Se pa strinjam, glede na to, kakšen drek se vse danes smatra kot umetnost, očitno res ne vem, kaj je to umetnost. Še posebej, glede na to, da naše ministrstvo za kulturo smatra, da Carmina Slovenica ni umetnost, ki bi jo bilo vredno negovati; po drugi strani pa en tip, ki bo nekaj kovinskih plošč skupaj zašvasal in jih postavil v eno prazno sobo za svoj "performans", bo pa dobil nekaj 10k €.

V glavnem sramota, ki si zasluži interpelacijo.
neutrino
# 12.01.2018 ob 17:15
Super! Bo več denarja ostalo za kakšne nekoristne bluzače.
Treba je izkoreniniti tole bolezen, ki se ji reče uspešni umetniki, iz Slovenije!
sch
# 12.01.2018 ob 18:30
O tem ne bo MMC nič napisal? http://www.mladina.si/183614/poziv-vsem-slovenskim-umetniskim-ustvarjalcem-k-uporu/
magnapurga
# 13.01.2018 ob 09:57
copcop, na kakšne vire se pri tej trditvi sklicujete? V vseh razvitih družbah je umetnost (pa še marsikaj drugega) delno javno financirana, deloma zato, da ni preveč odvisna od tržnih zahtev in ohranja ustvarjalno avtonomijo, deloma pa zato, ker je njen učinek daljnosežnejši, kot ga je mogoče tržno poplačati.
windmaster
# 12.01.2018 ob 19:07
Ni denarja za dobre zbore. Je treba financirat Emo in Evrovizijo z vsemi lgbt priteklinami vred!
Joe Malkovich
# 12.01.2018 ob 17:42
Glavne da je za tri zblojene JJ denar.
streljaj
# 13.01.2018 ob 11:31
@copcop

Če bomo pristali na to, bomo kmalu pristali na isto pri športnikih, izobraževalnem sektorju, zrdavstvu. Redki so primeri znotraj teh sektorjev, ko nekdo neposredno prinaša denar v proračun. Zgoraj je že bilo omenjeno koliko kulturni sektor vrne v državno blagajno (številka je realna). Če pa že pristanemo na to, da si ga služimo sami, mora država in MK ustvariti pogoje za to; ustvariti trg za umetnine (ki dandanes niso le slike in glasba, temveč umetniške instalacije in performansi, ki terjajo malce več razmisleka kot le vizualni oziroma slušni vtis na prvo žogo) in podporno okolje, ki bo kulturo in umetnost spoštovalo.

In še vprašanje za copcop: v Sloveniji imamo ogromno umetnikov in kulturnih delavcev: prosim naštej 50 umetnikov, ki so po tvojem mnenju "dobri" in si na trgu služijo denar sami, brez pdopore države?
pietetnik
# 12.01.2018 ob 23:51
Dobri očitno ne rabijo denarja. Denar rabijo slabi, da bi postali boljši...
Nič čudno da vse hudič jemlje!
zamudnik
# 12.01.2018 ob 22:35
Na vodi čutim, da bo zato toliko več prejelo tisti kar nekaj, ki se mu reče sodobni ples.
pietetnik
# 12.01.2018 ob 23:52
Država se ne zna pogovarjati z nikomer.
To je Babilon, ki je začetek konca!
neutrino
# 12.01.2018 ob 22:46
iboregua, saj razumem ja. :) Čeprav meni osebno se zdi, da sem ravno s tem hudo absurdnim drugim delom dal jasno vedeti, da gre za sarkazem, ker noben trezen človek ne bi tega resno napisal. Čeprav sem očitno slabo ocenil detektorje sarkazma določenih ljudi tukaj (vsaj sodeč po minusih). Pa gotovo nobene zamere, konstruktivna kritika in dobronamerni nasveti so vedno dobrodošli.
iboregua
# 12.01.2018 ob 20:50
neutrino

neutrino

Ob plimi neoliberalni miselnosti je potrebno biti kar previden s sarkazmi, saj bi taisto lahko napisal eden, ki to miselnost zagovarja. Še posebej, če vzamemo v obzir, da ima veliko komentarjev poleg glavne misli še kup nerelevantnih in nekonsistentnih. Poleg tega ljudje še slabo berejo. Potem pa ob stavku

Treba je izkoreniniti tole bolezen, ki se ji reče uspešni umetniki, iz Slovenije!

hitro kdo zastriže z ušesi.

Pa brez zamere.
etore
# 12.01.2018 ob 22:37
Če bi bil to ukrep vlade Janeza Janse, bi ze bili kulturniki pred parlamentom. S tistimi prikaznimi. Kakšna Svetlana pa bi bruhala žveplo.

Zanimiva kulturniška dvoličnost. p.s. pa nisem ne fan in ne volilec SDS.
ZETAC
# 15.01.2018 ob 21:44
Nič manj kot samo dejstvo o (ne)financiranju je presenetljiv (ne)odziv tradicionalno levo usmerjene kulturne srenje in lepo se vidi, za kaj se gre, saj večini, kulturnikov.
copcop
# 13.01.2018 ob 09:14
Dober umetnik si denar zasluži sam. Samo nesposobni in propadli umetniki pričakujejo, da jim ga bo dala država.
Zadeti Derviš
# 12.01.2018 ob 18:12
Podpiram. Denar naj se preusmeri v Socialo za podporo materam samohranilkam in drugim projektom, od katerih bomo kot družba nekoč prosperirali.
Kazalo