Petnajstletnica je s fotografijo Podvodni svet v kategoriji Neverjetne živali prepričala žirijo, ki je izbirala med več kot 16.700 deli. Foto: Marija Okršlar/NG Junior
Petnajstletnica je s fotografijo Podvodni svet v kategoriji Neverjetne živali prepričala žirijo, ki je izbirala med več kot 16.700 deli. Foto: Marija Okršlar/NG Junior
Za zmagovalko fotografijo natečaja so razglasili tegale gekona, ki ga je v objektiv ujela 13-letna Američanka Grace Chung.
Za zmagovalno fotografijo natečaja so razglasili tegale gekona, ki ga je v objektiv ujela 13-letna Američanka Grace Chung. Foto: Grace Chung/NG Junior
Ben Duursma, Velika Britanija
Ben Duursma, Velika Britanija. Foto: NG Junior

S fotografijo, ki jo je naslovila Podvodni svet, je sodelovala v kategoriji Neverjetne živali, v kateri je bila prepričljivejša od več kot 16.700 del natečaja National Geographic Kid. Za prvo fotografijo so izbrali bližnji portret gekona 13-letne Grace Chung iz Združenih držav Amerike. Izbrali so še osem najboljših posnetkov, ki poleg slovenske fotografinje pripadajo še Britancem Benu Duursmu, Olivii Bertie in Olivii Moll Pinelli, Damle Nermin iz Turčije ter mlademu ameriškemu fotografu Jacku Girtonu ter Bolgaru Mihailu Kamenovu.
Prvi del natečaja je potekal na državni ravni, kjer je nagrajence deseto leto zapored izbrala žirija v sestavi fotograf in urednik Arne Hodalič, fotografinja in direktorica Galerije Fotografije Barbara Čeferin in odgovorna urednica revije National Geographic Junior Irena Cerar.
Odlična fotografija, ki je olajšala izbor
Marija Okršlar je bila do zdaj že dvakrat med nagrajenci Juniorjevega natečaja za najboljšo fotografijo, na zadnjem natečaju pa je prvič postala tudi absolutna nagrajenka. Odločitev tokrat ni bila težka, saj je po besedah predsednika žirije Hodaliča njena podvodna fotografija hobotnice, ki se skriva pod skalo, res odlična. "Bili smo na morju in odločila sem se, da vzamem fotoaparat s podvodnim ohišjem ter grem pogledat, kakšen je svet pod vodo skozi objektiv," se o okoliščinah, v katerih je nastala fotografija, spominja Marija Okršlar. "Plavala sem do sosednje obale. Tik pred njo se začenjajo kamnite plošče, pod katerimi se rade skrivajo ribe. Toda ko sem se potopila, sem našla hobotnico! Prijela sem se za kamen, da bi me vsaj za sekundo dlje obdržal pod vodo in naredila nekaj posnetkov. Kar nekajkrat sem morala iti na površje po sapo in poskušala narediti še boljši posnetek. Kar naenkrat pa se je mala hobotnica naveličala poziranja in izginila, meni pa pustila nepozabno izkušnjo in lepe posnetke."

Zatem je izbor natečaja potekal še na mednarodni ravni. Fotografije zmagovalcev posameznih kategorij - Neverjetne živali, Drzni si raziskovati!, Neverjetnice in Divje počitnice - so iz posameznih držav: Združenih državah Amerike, Bolgarije, Egipta, Indonezije, Nemčije, Nizozemske, Južnoafriške republike, Turčije, Velike Britanije, Kitajske in Slovenije poslali v Washington, na sedež društva National Geographic Society.

Nagrajene fotografije slovenskega natečaja bodo do 16. marca na ogled v Travel Cafeju študentske turistične agencije STA.