Prva dama performativne umetnosti ni prvič sodelovala s svetom popkulture - Lady Gaga ne more prehvaliti -, zato pa je za njo prva negativna izkušnja. Foto: EPA
Prva dama performativne umetnosti ni prvič sodelovala s svetom popkulture - Lady Gaga ne more prehvaliti -, zato pa je za njo prva negativna izkušnja. Foto: EPA
Jay-Z
Spot za skladbo Picasso Baby z albuma Magna Carta ... Holy Grail je Jay-Z-jeva ekipa posnela 10. julija 2013 v londonski Pace Gallery. Navdih zanj je raper našel v znamenitem Marininem performansu in šest ur v živo nastopal pred zbranim občinstvom. Foto: Instagram
Marina Abramović, Ulay
Marina Abramović je leta 2010 v sklopu retrospektive v newyorški MoMi tri mesece po deset ur na dan, šest dni v tednu sedela v razstavišču, nasproti pa so jih lahko sedli obiskovalci razstave. Na fotografiji njen nekdanji partner Ulay, s katerim sta nekoč ustvarila vrsto prelomnih perfromativnih del. Foto: The Artist is Present

Jay-Z je leta 2013 za projekt angažiral starega znanca, hollywoodskega režiserja Marka Romanka, s katerim sta nekoč združila moči pri snemanju spota za 99 problems) in "babico performansa" Marino Abramović. Nastali videospot je nekakšen glasbeni odmev njenega znamenitega performansa The Artist is Present (Umetnica je prisotna), ki ga je leta 2010 izvedla v sklopu velike retrospektive v newyorški MoMi.
Zavezala se je, da bo ves čas odprtja razstave negibno sedela v galeriji, kar je na koncu naneslo 736 ur in pol, newyorško razstavišče pa toliko obiskovalcev za še živečega umetnika še ni sprejelo. Kar 750.000 obiskovalcev si je ogledalo odmevno delo v Beogradu rojene umetnice. Ljudje so spali pred muzejem in čakali v dolgih vrstah, da bi lahko sedeli nasproti umetnice, in nekaj takšne evforije si je za svoj spot zaželel tudi Jay-Z.
"Sem novi Jean-Michel"
Koncept spota je podoben - Jay-Z, sicer mnogo bolj dinamično, vstopa v dialog z obiskovalci newyorške Pace Gallery, med katerimi prepoznamo celo paleto znanih obrazov, tudi Marino Abramović. Skladba nam ob tem navrže cel niz referenc na svet umetnosti (od Warhola in Basquiata do Rothka in da Vincija), s katerim se hiphoper v svojem slogu neskromno enači z največjimi mojstri.
Dve leti kasneje se Marina Abramović počuti izkoriščeno. Ko jo je namreč Jay-Z zaprosil za dovoljenje, da priredi njen performans, mu je privolila pod enim pogojem - da pomaga njenemu inštitutu, ki ga že leta načrtuje v Hudsonu. Kot pravi, glasbenik obljube nikoli ni izpolnil.
"Krut svet, ki se ga bom odslej izogibala"
Kot je povedala v pogovoru za revijo Spike, svoje odločitve sicer ne obžaluje, bo pa v prihodnje pred takšnim sodelovanjem pošteno premislila. "Bila sem naivna. Tega sveta nisem poznala in sanjalo se mi ni, da se bo tako končalo. Neverjetno kruto je, zato se bom odslej tega izogibala," je še dejala.
Povsem drugačno izkušnjo ima z Lady Gaga, ki je za inštitut darovala 100.000 dolarjev. Ekstravagantna pevka je po mnenju Abramovićeve zanjo naredila veliko. "Že s 45 milijonov sledilci je k mojemu občinstvu pritegnila toliko mladih," še pravi umetnica, katere retrospektivo so pred nedavnim pripravili v Sao Paulu, kmalu pa jo bodo lahko videli tudi v Avstraliji.