V obeh zavodih se sicer posvetujejo s pravniki in preučujejo nastale razmere, a si po nepotrebnem ne želijo ustvarjati konfliktnih situacij, saj razumejo trenutno stanje v državi. Foto: Aksioma
V obeh zavodih se sicer posvetujejo s pravniki in preučujejo nastale razmere, a si po nepotrebnem ne želijo ustvarjati konfliktnih situacij, saj razumejo trenutno stanje v državi. Foto: Aksioma
aksioma
Na vprašanje vprašanje, ali razmišljata, da na tak odnos ministrstva vpliva njuno preimenovanje v Janeza Janšo, sta direktorja zavodov odgovorila, da o vzrokih ne bi ugibala, zanimajo ju samo konkretni odgovori. Kot dodajata, projekti obeh zavodov ne vključujejo zgolj njunih del, temveč največkrat številne projekte priznanih slovenskih in tujih umetnikov. Foto: RTV SLO

Zavoda Maska in Aksioma imata s pristojnim ministrstvom sklenjeni pogodbi o sofinanciranju programa delovanja za obdobje 2010-2013. Kot navajata direktorja obeh zavodov, umetnika Janeza Janši, dolguje ministrstvo Maski 74.940 evrov, Aksiomi pa 33.795 evrov.
Leta 2010 sta zavoda podobno kot druge nevladne organizacije, ki delujejo na področju kulture, s tedanjim ministrstvom za kulturo sklenila pogodbo za sofinanciranje svojih dejavnosti do konca leta 2013. Pogodba predvideva, da se lahko vsako leto sklene aneks, v katerem se opredeli dokončna vsota sofinanciranja v tekočem letu in dinamika izplačil.
Za tekoče leto sta zavoda februarja sicer prejela prvi obrok sofinanciranja, ki je za Masko znašal 65.940 evrov, za Aksiomo pa 56.325 evrov, maja pa sta po rebalansu prejela odločbi o dokončni vsoti sofinanciranja v letu 2012, ki so bila, v skladu s splošno situacijo, nižja. Za Masko so že znižana znašala skupno 140.880 evrov, za Aksiomo pa 90.120 evrov. Na zavodih so pojasnili, da so v skladu z zakonsko določenimi roki vrnili na ministrstvo vso zahtevano dokumentacijo, a do danes niso prejeli nakazanega drugega obroka.
Zaradi pomanjkanja krčijo dejavnosti
Kako to vpliva na delovanje Aksiome, se je ta teden pokazalo ob razstavi Vuka Ćosića. Intermedijski umetnik se je tri mesece pripravljal na projekt, posvečen odnosu med tehnologijo in družbo, naslovljen Bivša prihodnost zdaj, vendar tik pred realizacijo postavitve producentu ni uspelo plačati, saj od ministrstva niso prejeli denarja. Na Aksiomi jih skrbi, koliko takšnih primerov se bo še ponovilo, saj so bili do zdaj zaradi rezov v sofinanciranje zavoda Aksioma že primorani odpovedati določene dejavnosti, na primer predavanja priznanih umetnikov in izdajanje tiskovin. Podobno svojo dejavnost krčijo tudi pri Maski.
Direktorja obeh zavodov sta se večkrat za pojasnilo glede neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti obrnila na ministrstvo. Iz Maske so ministru Žigi Turku 17. septembra poslali dopis, vendar še niso prejeli odgovora. Ob tem opominjajo, da so bila, kakor je njim znano, drugim nevladnim organizacijam s področja kulture, ki so podpisnice pogodbe o štiriletnem financiranju, sredstva za leto 2012 izplačana v pogodbeno dogovorjenih rokih. Zato jih zanima, zakaj druga polovica sredstev za leto 2012 ni bila nakazana ravno Maski in Aksiomi.
Ministrstvo: Zamuda ne pomeni, da obveznosti ne bodo izpolnjene
Na vprašanje, zakaj še ni prišlo do nakazila druge polovice sredstev za delovanje zavodov v letu 2012, na ministrstvu odgovarjajo, "ker se v letošnjem letu tudi na področju kulture soočamo s težko finančno situacijo in v določenih časovnih obdobjih tudi nelikvidnostjo področja kulture na MIZKŠ, je v nekaterih primerih prihajalo do zamud pri izplačevanju pogodbenih obveznosti, kar pa seveda ne pomeni, da pogodbene obveznosti ne bodo izpolnjene." Ob tem zavračajo vsakršno namigovanje na različno obravnavo posameznih nevladnih organizacij.