Živulovićeva fotografija, posneta 20. oktobra lani na obrobju Brežic, prikazuje prebežnike na poti. Foto: Srdjan Živulović / Reuters
Živulovićeva fotografija, posneta 20. oktobra lani na obrobju Brežic, prikazuje prebežnike na poti. Foto: Srdjan Živulović / Reuters
Pulitzerjeve nagrade
Fotografi New York Timesa in tiskovne agencije Reuters so si razdelili Pulitzerja za fotografske novice o evropski migrantski krizi. na sliki so Timesovi fotografi Daniel Etter, Sergey Ponomarev, Mauricio Lima in Tyler Hicks v trenutku, ko so izvedeli za nagrado. Foto: Reuters
Associated Press
redakcija agencije Assciated press proslavlja vest o dobljeni nagradi. Foto: AP
O svojem romanu The Sympathizer Viet Thanh Nguyen pravi takole: "Knjiga je izpoved enega Vietnamca drugemu. Vedno je bila zasnovana kot nagovor Vietnamcem - vsak drug, ki jo bere, ni ciljno občinstvo." Foto: Amazon

Njegova fotografija, posneta 20. oktobra lani na obrobju Brežic, prikazuje prebežnike na poti. "Nagrajena fotografija prikazuje eksodus in dvoličnost politike, ki kroji življenje," je o nagrajeni fotografiji za Val 202 povedal Živulović.

Živulović je več let delal v časopisni hiši Delo, od leta 1992 ima svojo fotografsko agencijo Bobo. Od slovenske osamosvojitvene vojne sodeluje z agencijo Reuters. "Večina ljudi, ki ima danes sodobno opremo, misli, da je fotografija delo dveh sekund, pa seveda ni tako. treba je znati povedati zanimivo zgodbo, ni dovolj reči samo: Bil sem tam," je v radijskem pogovoru še povedal fotograf.

"Prva nagrada, ki sem jo kdaj dobil, je bila Tanjugova nagrada leta 1989, za katero sem se prijavil, ta pa je bila zame popolno presenečenje. Ne vem, kaj mi bo v poslovnem pogledu prinesla - morda nič - sem pa zelo počaščen in vesel, da se je to zgodilo."

Serija 17 fotografij tiskovne agencije Reuters, med katerimi je tudi Živulovićeva fotografija, zajema prizore z balkanske migrantske poti, od zaskrbljenih obrazov do stisk ljudi in prizadevanj na njihovi poti vse od Egejskega morja, obal Turčije in grških otokov do prizorov na grško-makedonski, srbsko-madžarski in avstrijsko-nemški meji.

Priznanja s tradicijo
Pulitzerjeve nagrade na univerzi Columbia v New Yorku sicer vsako leto podeljujejo v 14 novinarskih kategorijah ter petih knjižnih in po eni glasbeni ter dramski kategoriji. Nagrade nosijo ime časopisnega izdajatelja Josepha Pulitzerja, podeljujejo pa jih od leta 1917.

Od ribičev v Jugovzhodni Aziji do afganistanskih žensk
Tiskovna agencija Associated Press si je zlato medaljo prislužila z razkritjem izkoriščanja sužnjev v ribiški industriji jugovzhodne Azije, ki ZDA zalaga z morskimi sadeži. Zaradi serije člankov agencije AP je bilo izpuščenih okrog 2.000 sužnjev, skorumpirane države pa so izvedle nekaj reform.

Nagrado za najprodornejšo novico je dobil časopis Los Angeles Times za poročanje o terorističnem pokolu v San Bernardinu, nagrado za mednarodno poročanje pa New York Times za poročanje o zlorabah žensk v Afganistanu. Dva pulitzerja je prejela revija New Yorker, enega za nosilni članek, ki ugiba o nevarnosti velikega potresa na severovzhodu ZDA, drugega pa za televizijsko kritiko.

Nacionalne teme: streljanja v policijskih vrstah, psihiatrične ustanove
Nagrado za raziskovalno novinarstvo so si razdelili Leonora LaPeter Anton in Anthony Cormier (The Tampa Bay Times) ter Michael Braga (Sarasota Herald-Tribune), ki so raziskovali in opisovali zlorabe v floridskem sistemu psihiatričnih bolnišnic.

Tampa Bay Times je dobil tudi pulitzerja za lokalno poročanje o šolskem sistemu, Washington Post pa je prejel nagrado za nacionalno poročanje zaradi sestave baze podatkov o smrtonosnih policijskih streljanjih po ZDA.

Nagrada za razlagalno novinarstvo je letos šla ProPublici in Marshallovemu projektu za opis serijskega posiljevalca in ene od njegovih žrtev. Časopis Boston Globe je dobil nagrado za komentar Farah Stockman o rasnem vprašanju v izobraževanju v Bostonu ter za nosilno fotografijo Jessice Rinaldi o fantu iz Maina, ki živi v revščini.

Pulitzerja za uredniški komentar pa je dobil časopis Sun Newspapers iz Floride, in sicer za serijo komentarjev Johna Hackwortha o paznikovem umoru zapornika.

Kaj pa leposlovje?
V Vietnamu rojeni pisatelj Viet Thanh Nguyen je Pulitzerjevo nagrado za leposlovje dobil za svoj literarni prvenec The Sympathizer. V Saigon postavljeno zgodbo o padcu južnovietnamske vlade leta 1975 so ob izidu kritiki večinoma spregledali. No, žirija je zdaj v svoji utemeljitvi posebej izpostavila "razplasteno priseljensko zgodbo v obliki izpovedi moža, razpetega med dve deželi, Vietnam in Ameriko."

Druge nagrade v umetniških kategorijah so dobili še Peter Balakian (za poezijo), Lin Manuel Miranda (za gledališko predstavo Hamilton), Joby Warrick (za glasbo: Black Flags - The Rise of Isis), T.J. Stiles (za zgodovinopisje: Custer's Trials: A Life on the Frontier of a New America) in William Finnegan (za biografijo: Barbarian Days - A Surfing Life)

Slovenski fotograf med Pulitzerjevimi nagrajenci
Slovenski fotograf med Pulitzerjevimi nagrajenci