Drugo
(7)
false
Okoli 40 milijonov evrov bo namenjenih Pompejem, ki so bili v zadnjih letih pogosto jasen primer propadanja kulturne dediščine in sprožilec očitkov, da se za ohranjanje te ne skrbi, čeprav je, vsaj v Italiji, velik magnet za turiste z vsega sveta. Foto: EPA
false
Santa Maria del Suffragio ali cerkev blagoslovljenih duš v L'Aquili dan po močnem potresu aprila 2009 in pet let pozneje. Foto: EPA

Dodaj v

Milijardna injekcija za italijansko kulturno dediščino

Italijani z obsežno investicijo v kulturno dediščino
4. maj 2016 ob 09:13
Rim - MMC RTV SLO, STA

Italijanska vlada je za obnovo kulturne dediščine zagotovila milijardo evrov. Sredstva bodo namenili 33 projektom, ki jih je kulturni minister označil kot "sanje, zaklenjene v predalih, za katere nikoli ni bilo potrebnega denarja".

Kot je povedal italijanski minister za kulturo Dario Franceschini, bo to doslej največja investicija v kulturno dediščino v zgodovini Italije. Med drugim bodo sredstva namenili za restavracijo arheološkega najdišča Pompeji, za galerijo Uffizi v Firencah in za obnovo mesta L'Aquila, ki ga je leta 2009 prizadel potres.

Sredstva ministrstva za kulturo za letošnje leto je italijanska vlada glede na leto 2015 povišala za 27 odstotkov. Franceschini je zvišanje sredstev in investicije v kulturno dediščino navedel kot dokaz, da trenutna vlada verjame, da kultura spodbuja gospodarsko rast.

Po ocenah bosta za uresničitev nekaterih od 33 projektov v sklopu trenutne finančne perspektive potrebni dve leti, za druge več let.

Od Vasarijevega prehoda in Pompejev do L'Aquile in Paestuma
Okoli 40 milijonov evrov bo namenjenih povečanju galerije Uffizi v Firencah, in sicer za ureditev in odprtje t. i. Vasarijevega prehoda, ki muzej povezuje s Palazzo Vecchio v Firencah in ki je zdaj odprt le za zasebne vodene oglede.

Prav toliko bodo namenili Pompejem. Pomembno arheološko najdišče na jugu Italije se je v zadnjih letih pogosto znašlo na naslovnicah časopisov zaradi porušitve nekaterih zidov, kar je bilo posledica slabega stanja najdišča. Mesto, ki ga je leta 79 uničil izbruh Vezuva, je sicer danes deloma izkopano in velja za eno največjih turističnih znamenitosti Italije, ki ga letno obišče 2,5 milijona obiskovalcev.

Deset milijonov evrov bodo namenili tudi bližnjemu arheološkemu najdišču Herkulaneum. Tudi to antično mesto je pod seboj pokopal izbruh Vezuva, pri čemer je danes neizkopanih še 75 odstotkov mesta.

Obnovi starega dela mesta L'Aquila, ki je bilo precej poškodovano v potresu leta 2009, v katerem je umrlo 309 ljudi, okoli 65.000 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo, bodo namenili 30 milijonov evrov. V potresu so bili namreč poškodovani tudi številni spomeniki in cerkve.

Okoli 20 milijonov bodo namenili prenovi arheološkega muzeja v Paestumu na jugu Italije, kjer stojijo trije najbolje ohranjeni grški templji na svetu.

N. Ar.
Prijavi napako
Komentarji
ZeK
# 04.05.2016 ob 09:50
Sredstva ministrstva za kulturo za letošnje leto je italijanska vlada glede na leto 2015 povišala za 27 odstotkov. Franceschini je zvišanje sredstev in investicije v kulturno dediščino navedel kot dokaz, da trenutna vlada verjame, da kultura spodbuja gospodarsko rast.

dopovedati kaj takega naši vladi in "javnemu mnenju"...
Ribiič
# 04.05.2016 ob 10:54
Pri nas pa ne zmoremo spodobno obnoviti niti Prešernove hiše.
rok000
# 04.05.2016 ob 09:51
Seveda jo znajo trziti in se jim bo hitro povrnilo.
rokers
# 04.05.2016 ob 18:13
Pall Mall odziv je bil na Klipana - preberi! Vem kaj se je dogajalo, ne maram enostranskih poročanj in komentarjev! Seveda je za nekatere kriva vse desnica in Janša pa čeprav kdaj nimajo veze..
Pall Mall
# 04.05.2016 ob 13:18
rokers, preberite (če je še kje kakšna na voljo) knjigo "Cerkve na Slovenskem" in spoznali boste, da so pri nas le malo cerkva spremenili v skladišča. To je bilo bolj pogosto v komunističnih državah, kar naša bivša skupna ni bila nikoli.
Obstaja enormna razlika med državo v kateri je vladajoča stranka komunistična in tisto, katera je komunistična. Da ne bo izgledalo kot da imate morda vi prav.
Ker vas tako zanima denar za obnovitev kulturnih objektov (kamor nekatere cerkve nedvomno spadajo) serajši vprašajte, zakaj morajo za obnovo sakralnih objektov prispevati verniki (z neobdavčenimi "prostovoljnimi" prispevki) in ne lastnik teh objektov RKCoziroma kar generalni lastnik, Vatikan.
KLIPAN
# 04.05.2016 ob 10:17
Naša desnica bi ta denar raje dala za orožje.
rokers
# 04.05.2016 ob 12:51
ta kulturna dediščina in keš za njo se bo v Italiji vrnil 200 - 300% - eno je dat denar za take stvari, ki so turistično atraktivne in zanimive, drugo pa je dat denar za npr Lendavo kot kulturno prestolnico - še meni Lendava ni znana kot nekaj kar ima kulturne presežke, kaj šele tujcu.
Klipan: pri nas so levi mojstri spreminjali cerkve v magazine, v Italiji pa namenjajo denar za obnove, da ne bo zgledalo, da imaš mogoče prav.
Pri nas se bo pa namenil denar za obnovo cukrarne, ki ni noben presežek in tudi v novi funkciji ne bo preeč obiskana. Zraven pa imamo CD, ki je premajhen, slabo urejen in počasi bi bil potreben prenove, da o drami ne govorimo..
Kazalo