Iz Ruske akademije znanosti že poročajo o neprecenljivi izgubi, saj je poškodovanih ali uničenih več kot milijon zgodovinskih dokumentov. Foto: AP
Iz Ruske akademije znanosti že poročajo o neprecenljivi izgubi, saj je poškodovanih ali uničenih več kot milijon zgodovinskih dokumentov. Foto: AP
S požarom se je več kot 24 ur spopadalo 150 gasilcev. Foto: AP
Silovit požar v Moskvi

Predsednik ruske akademije znanosti Vladimir Fortov je že potrdil, da gre za veliko izgubo za znanost.

Požar je v petek okrog desetih zvečer izbruhnil v 2. nadstropju stavbe in uničil okoli 2000 kvadratnih metrov površin inštituta, ki je bil ustanovljen leta 1918. V njem hranijo okoli 10 milijonov dokumentov. "Gre za največjo zbirko s tega področja na svetu, primerljiva je le ameriška kongresna knjižnica," opozarja Fortov. "Kar se je zgodilo tukaj, je podobno Černobilu."

Dragoceni dokumenti z vsega sveta
Po prvih ocenah je poškodovanih ali uničenih 15 odstotkov zbirke, ki vsebuje predvsem dokumente v slovanskih jezikih - pravzaprav je to največja zbirka slovanskih besedil v Rusiji -, pa tudi iz Velike Britanije, ZDA in Italije. Hranijo na primer Unescove dokumente, zapisnike Društva narodov in parlamentarno dokumentacijo, ki sega do leta 1789.

Velik del škode je povzročila voda, ki jo je okrog 150 gasilcev (z 38 vozili) uporabilo za gašenje požara. Vzrok nesreče še ni pojasnjen, imajo pa policisti na sumu kratki stik pri električni napeljavi, poročajo ruski mediji.

Ogenj je izbruhnil v petek zvečer, nato pa se kljub prizadevanjem gasilcev ni polegel še celo soboto. Predstavniki instituta so sprva mirili, da dokumenti niso ogroženi, nato pa se je v stavbo zrušil del strehe.

Dostop do zbirke je za zdaj zaradi vročine onemogočen, zato dokumentov še ne morejo začeti odnašati na varno. V požaru ni bil poškodovan noben človek.

Silovit požar v Moskvi