Ministrstvo za kulturo je pred oblikovanje delovnih skupin, v okviru katerih naj bi potekal dialog z nevladnimi organizacijami oziroma s samozaposlenimi v kulturi, pozvalo nevladne organizacije, da naj predlagajo svoje kandidate. Po tem pa se nameravajo sami odločiti, kdo bo v delovni skupini dejansko predstavljal nevladne organizacije. Kot opozarja CNVOS, katerega direktor je Goran Forbici, je ideja
Ministrstvo za kulturo je pred oblikovanje delovnih skupin, v okviru katerih naj bi potekal dialog z nevladnimi organizacijami oziroma s samozaposlenimi v kulturi, pozvalo nevladne organizacije, da naj predlagajo svoje kandidate. Po tem pa se nameravajo sami odločiti, kdo bo v delovni skupini dejansko predstavljal nevladne organizacije. Kot opozarja CNVOS, katerega direktor je Goran Forbici, je ideja "skregana s temeljnimi načeli demokratičnega dialoga, po katerih vsaka stran sama določa, kdo jo bo v pogovorih predstavljal". Foto: BoBo

Z menjavo vlade je kulturniška civilna družba očitno dobila samo drugega 'gazdo'.

Goran Forbici, direktor CNVOS
Uroš Grilc
Minister za kulturo Uroš Grilc je izbor predstavnikov nevladnih organizacij v delovnih skupinah za trajni dialog z nevladnim sektorjem in za področje samozaposlenih prepustil Nacionalnemu svetu za kulturo. Foto: RTV SLO

Tako kot bi bilo neprimerno, da bi minister določal, kdo bo zastopal civilno družbo v obeh delovnih skupinah, bi bilo neprimerno tudi, da bi arbitrarno določil, katera civilna združenja imajo pravico izbirati predstavnike v te skupine in katera ne.

Odziv ministrstva za kulturo

Na ministrstvu so oblikovanje skupin napovedali 2. aprila. Glede na to, da naj bi v eni od skupin šlo za dialog z nevladnimi organizacijami, bi bilo samoumevno pričakovati, da bodo nevladne organizacije v skupini zastopane prek svojih predstavnikov. A na ministrstvu so si oblikovanje skupin zamislili drugače.
"Demokratični dialog" s predstavniki nevladnih organizacij – a ne z vsemi
Nevladne organizacije so pozvali, da naj predlagajo svoje kandidate, nato pa bo o tem, kdo si zasluži članstvo v skupini, presodilo kar ministrstvo samo, ponovno opozarjajo predstavniki nevladniških mrež.
V sporočilu za javnost, ki so ga posredovali iz Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS), opozarjajo, da je ideja "skregana s temeljnimi načeli demokratičnega dialoga, po katerih vsaka stran sama določa, kdo jo bo v pogovorih predstavljal".
Dopis s podobno vsebino so predstavniki treh nevladniških mrež že 3. aprila poslali ministru za kulturo Urošu Grilcu. V njem so predlagali, naj v skladu z že desetletno uveljavljeno prakso imenovanje predstavnikov v delovno skupino prepustijo nevladnim organizacijam.

Minister ne želi določati ali odločati
Kot so v odzivu pojasnili na ministrstvu za kulturo, v slovenski kulturi deluje več kot 3.000 nevladnih organizacij, od tega jih ministrstvo za kulturo financira 324. Posebej pa je visoko število tudi tistih društev in združenj, ki imajo stanovski ali reprezentativni status. In ker mora ministrstvo za kulturo zagotavljati kakovosten javni servis in dialog z vsemi društvi, ne podpira neposrednega delegiranja le dela teh društev v omenjeni projektni skupini.

Minister za kulturo Uroš Grilc se je tako odločil, da bo izbor predstavnikov nevladnih organizacij v delovnih skupinah za trajni dialog z nevladnim sektorjem in za področje samozaposlenih opravil Nacionalni svet za kulturo. Nacionalni svet za kulturo je tisti subjekt, ki ima na podlagi veljavnega zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo status predstavnika civilne družbe in ki v postopkih oblikovanja in sprejemanja kulturne politike z ministrstvom sodeluje kot neodvisno telo.

"Tako kot bi bilo neprimerno, da bi minister določal, kdo bo zastopal civilno družbo v obeh delovnih skupinah, bi bilo neprimerno tudi, da bi arbitrarno določil, katera civilna združenja imajo pravico izbirati predstavnike v te skupine in katera ne," so zapisali na ministrstvu in dodali, da je ministrstvo zato objavilo odprt javni poziv, na katerem lahko člane predlagajo vse nevladne organizacije in posamezniki.
Menjava vlade le menjava "gazde"
"Čeprav je predsednica vlade na veliko obljubljala dialog, se zdaj namesto njenih obljub na žalost uresničujejo napovedi njenega takratnega poslanca in zdajšnjega državnega sekretarja Gašperja Mišiča. Kajti z menjavo vlade je kulturniška civilna družba očitno dobila samo drugega 'gazdo'," zaplet komentira direktor CNVOS-a Goran Forbici.
Predstavniki nevladnih mrež se ne morejo znebiti občutka, da gre Grilc po poti nekdanjega ministra, pristojnega za kulturo, Žige Turka, v Pozitivni Sloveniji pa naj bi imeli kratek spomin. Spomnili so, da je bila ena "neslavnih potez" Turkovega "superministrstva" prav "vladna uzurpacija izbire predstavnikov športnih nevladnih organizacij v Svet Fundacije za šport". Med najodločnejšimi nasprotniki novele pa so bili prav v Pozitivni Sloveniji.

Z menjavo vlade je kulturniška civilna družba očitno dobila samo drugega 'gazdo'.

Goran Forbici, direktor CNVOS

Tako kot bi bilo neprimerno, da bi minister določal, kdo bo zastopal civilno družbo v obeh delovnih skupinah, bi bilo neprimerno tudi, da bi arbitrarno določil, katera civilna združenja imajo pravico izbirati predstavnike v te skupine in katera ne.

Odziv ministrstva za kulturo