Minoritska kavarna želi postati prostor druženja in kakovostnega preživljanja prostega časa, in sicer s poudarkom na skupnem družinskem doživetju. Foto: Boštjan Lah / Lutkovno gledališče Maribor
Minoritska kavarna želi postati prostor druženja in kakovostnega preživljanja prostega časa, in sicer s poudarkom na skupnem družinskem doživetju. Foto: Boštjan Lah / Lutkovno gledališče Maribor
Zima, interaktivna predstava za najmlajše, prva v seriji štirih gledaliških doživetij v Minoritski kavarni. Oder je zasnovan kot igralnica in umeščen v obstoječo arhitekturo da pričara svojevrsten ambient. Foto: Boštjan Lah / Lutkovno gledališče Maribor

Kavarno, ki ima svoj prostor v jugozahodnem delu pritličja minoritskega samostana, so odprli tri leta po selitvi lutkovnega gledališča v obnovljene prostore na Lentu. Kmalu naj bi bil dokončan tudi zunanji avditorij, vzporedno pa teče še obnova sosednje minoritske cerkve, kjer bodo gradbena dela predvidoma končana do konca letošnjega leta.
S tem bo novo podobo dobil ves nekdanji samostanski kompleks na levem nabrežju Drave v Mariboru. Še vedno pa tam podobo kazi propadajoči Žički dvorec, za katerega občina išče kupca.
Prostor domišljije in ustvarjalnosti
Minoritska kavarna ne bo namenjena le gostinski dejavnosti, temveč bodo v njej izvajali tudi predstave in delavnice za otroke. Za obiskovalce vseh starosti bo odprta ob sobotah med 9. in 19. uro. Ponujali bodo naravno pridelane dobrote manjših okoliških pridelovalcev, združenih v zadrugi Dobrina, del kavarniškega prostora pa so preuredili v domišljije poln prostor, v katerem bodo najmlajši lahko dejavno preživljali prosti čas ob ogledu predstav, poslušanju zgodb, spoznavanju lutkovnih svetov in pripovedovanju.

Gledališka doživetja,poslušalnice in "
gledalnice"
Prva v seriji štirih gledaliških doživetij v Minoritski kavarni je predstava Zima, ki je na sporedu danes. Avtorica uprizoritvene predloge in režiserka je Nika Bezeljak, avtorica likovne podobe pa Nina Šulin. Igralka LGM Metka Jurc v vlogi zajčka otroke popelje skozi celostno gledališko doživetje z izbrano slovensko avtorsko in ljudsko poezijo.
V prihodnjih sobotah obiskovalce čakajo še poslušalnici radijske igre z likovnim ustvarjanjem Zakaj ima vsak fižolček bel trebušček ter Koga se strah boji, gledalnica televizijskega posnetka predstave in predstavitev zdravilnih zelišč Zelišča male čarovnice ter gledalnica in delavnica o jabolkih Sneguljčica.