Drugo

Poudarki

  • Gradnjo garaže ustavil že minister Simoniti
Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je marca najmanj za eno leto zaustavil načrtovano gradnjo garažne hiše. Foto: BoBo
Občina je nameravala na tem območju zgraditi parkirno hišo, prizidek k Mahrovi hiši in urediti Vodnikov trg. Foto: BoBo
Poleg začasne zaščite je projekt zamrznila tudi odločitev ministrstva za infrastrukturo in prostor, ki je pred nekaj meseci ugodilo pritožbi devetih posameznikov in ljubljanske nadškofije in odpravilo gradbeno dovoljenje. Foto: BoBo

Dodaj v

MOL izpodbija odlok o zaščiti tržnice

Na ustavnem sodišču proti ukrepu ministra Turka
20. junij 2012 ob 11:12,
zadnji poseg: 20. junij 2012 ob 11:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Mestna občina Ljubljana (MOL) na ustavnem sodišču izpodbija odlok, s katerim je minister Žiga Turk območje ljubljanske tržnice razglasil za kulturni spomenik državnega pomena, poroča Delo.

Z odlokom je marca minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport najmanj za eno leto zaustavil načrtovano gradnjo garažne hiše.

Občina je nameravala na tem območju zgraditi parkirno hišo, prizidek k Mahrovi hiši in urediti Vodnikov trg. Kot so pojasnili na MOL-u, so za projekt med drugim že pridobili kulturnovarstveno soglasje zavoda za varstvo kulturne dediščine. A jim je načrte prekrižal minister z odlokom o začasni razglasitvi arheološkega najdišča Vodnikov trg za kulturni spomenik državnega pomena, piše Delo.

Turk je marca pojasnil, da je to storil na predlog zavoda za varstvo kulturne dediščine. Prepričalo ga je njihovo poročilo, da so tam pomembni arheološki ostanki, ki jih je stroka ocenila kot odlično ohranjene. Enoletni odlok naj bi stroki tako omogočil, da se odloči, kako trajno zavarovati to območje, predlog za trajno razglasitev pa naj bi zavod pripravil do septembra.

MOL: Odlok "v nasprotju z ustavo"
Ker so na občini prepričani, da je odlok "v nasprotju z ustavo in zakonom o varstvu kulturne dediščine ter grobo posega v ustavno in zakonsko varovane pravice, ki MOL onemogočajo, da bi izvedla načrtovani projekt", so 11. junija po svojih pravnih pooblaščencih vložili zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti.

"Za izdajo izpodbijanega odloka ni obstajal nobeden izmed zakonsko določenih pogojev - to je, da gre za registrirano dediščino, ki ima vrednote spomenika, in da obstaja nevarnost, da bodo te vrednote okrnjene," razloge za vložitev zahteve navaja vodja službe za pravne zadeve na mestni upravi Jasna Plazl.

Arheološko najdišče Vodnikov trg je po odloku skupščin občin Ljubljana iz leta 1990 že razglašeno za kulturni spomenik, zato se po zakonu o varstvu kulturne dediščine ne šteje za registrirano dediščino, pojasnilo Plazlove navaja Delo.

Že več kot dva milijona evrov stroškov
Poleg začasne zaščite je projekt zamrznila tudi odločitev ministrstva za infrastrukturo in prostor, ki je pred nekaj meseci ugodilo pritožbi devetih posameznikov in ljubljanske nadškofije ter odpravilo gradbeno dovoljenje.

MOL, ki naj bi bil investitor podzemne garaže v sklopu javno-zasebnega partnerstva s podjetjema Gradis G in KID Jožeta Anderliča, je imela po navedbah Dela do zdaj s projektom že več kot dva milijona evrov stroškov.

Sicer je kulturno ministrstvo gradnjo garaže pod ljubljansko tržnico enkrat že ustavilo, in to v času, ko ga je v prejšnji vladi Janeza Janše vodil Vasko Simoniti. Tik pred koncem mandata leta 2008 je tržnico začasno razglasil za kulturni spomenik državnega pomena, a je že februarja 2009 njegova naslednica Majda Širca z novim odlokom to odločitev razveljavila.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
Lovec
# 20.06.2012 ob 11:39
Grad je velik hrib. Naj naredijo garažo v hrib, je blizu tržnice, pa še nekako ekološko bi bilo.

Tržnica naj ostane takšna kot je.
amorce
# 20.06.2012 ob 11:24
Zaradi takih in podobnih je naše okolje v propadanju
Bivši uporabnik
# 20.06.2012 ob 11:46
Zanimivo. Nihče pa ne vidi parkirne stiske v centru Ljubljane in velikega uspeha parkirne hiše Kongresni trg.

In ne bluzite s parkirno hišo v grajskem hribu, ker je bila recimo v Salzburgu (po kateri se zgledujejo vrli "Tržnica je naša" in trenutni vladajoči junaki) 6x dražja od klasične variante, pa še Avstrijska vlada jo je plačala, zato da se lahko uporabi kot zaklonišče.

In tržnica bo ostala takšna kot je....
erikk
# 20.06.2012 ob 11:21
ne vem no ... v ospredju je samo denar .. pa četudi je treba dr*k od garaže zgradit ...

Tržnica naj ostane zaščitena ... upam da ta molj nikoli ne uspe ...
roxdegabba
# 20.06.2012 ob 14:54
Sploh ne razumem, kaj imajo nekateri proti tej garaži pod tržnico. Saj na zunaj bi bili samo dve luknji nekje na robu, na površini bi tržnica ostala, kakršna je.

Za primer poglejte Kongresni trg. Tamkajšnja podzemna garaža se mi zdi super. Pridobili smo veliko število parkirnih mest v samem osrčju mesta, parkirišče ne zavzema nič prostora, na stotine parkiranih avtomobilov je lepo skritih pod zemljo in ne kazijo podobe mesta, na površini pa je park, ki je veliko prijetnejši, kot je bil prej, ko ga je bila polivica namenjena parkirišču.

Če bi enako naredili pod tržnico, potem res ne vidim razloga, zakaj bi bil kdorkoli proti. Po mojem je to samo politično merjenje penisov.
Tadejstein
# 20.06.2012 ob 13:33
če pa plečnik ni spomenik državnega pomena...ja kaj pa je potem...? jakličeva vila? mercator center šiška? juretove parcele?!!
ultegra
# 20.06.2012 ob 13:28
Pravilno tržnico je treba zaščitit, da ta šerif ne bo rovaril po Plečnikovi dediščini. Zakaj se pa tako grebe za te garaže, je že provizijo pokasiral, mu je že na Cipru zašumelo na kontu. Banda pokvarjena, kaj druga lahko rečeš. Samo vprašanje, zakaj garaže, če se pa center zapira za motorizirani promet. A je to komu jasno razen gospodi iz MOL-a, kdo pa komandira je pa tako jasno.
Bukovi Ljubljančani, so ga pa še enkrat izvolili, pa da se ti skisa.
martuljek
# 20.06.2012 ob 12:13
Ukrepi sedanje vlade so za tržnico smiselni in potrebni. Zaustaviti je potrebno brezglavo hitenje MOL-a, ki ni nič drugega kot osebni in politični pritisk na davkoplačevalce, ki naj bi to nesrečno gradnjo financirali. Sploh pa je želja po povečevanju prometa v središču Ljubljane neskladna s smernicami o zmanjševanju prometa v središču mesta.
.cis
# 20.06.2012 ob 11:25
Brez komentarja.
Veliki kulturnik Zoki v zagonu...
Vse za dnar.
Žalostno.
Alchemist
# 20.06.2012 ob 12:28
Garaža pod tržnico je nepotrebna in škodljiva, prav je, da se je zadeva ustavila. Upam, da MOL odstopi od te nameravane investicije.

Kdaj bodo oblasti razumele, da je potreebno spodbujati javni promet in ne avtomobilskega. Gradnja parkirnih hiš v centru mesta je nonsens, samo še bolj privlači avte. Parkirišč v striktnem centru sploh nebi smelo bit, samo peš cona.
rollo
# 20.06.2012 ob 15:04
kok enih zafustrirancev.....

zakaj se uničuje plečnika? sej se ga ne, še lepše bo. Enak primer je kongresni trg.

Če se zgradi 2 parkirni hiši še ne pomeni da s tem vzpodbujajo promet v center. Ne bi rekel da bi jih 20 gradili.
zozozo
# 20.06.2012 ob 14:09
A zdaj se bomo že na kulturnih spomenikih šli osebne in politične zamere? Da se bo Turk, ki ga kot enega prvoborcev interneta spoštujem že desetletja, spustil na ta nivo, si nisem predstavljal. Sramota.
tibhar
# 20.06.2012 ob 13:48
Tak razcvet in oživitev kot ga je doživel Kongresni trg, bi doživelo tudi območje tržnice in Vodnikov trg. Najlažje je pa seveda nagajati in zaustavljati dobre projekte! In tržnica kot taka, bi morala imeti bližnji dostop tudi za avte, saj če greš nekaj količinsko večjega kupit, kaj boš po rokah nosu čez cel center in na trolo in še kam, še posebej pa zdej, ko je bolj vroče vreme. Naj komentira nekdo, ki si želi, da bi se Kongresni trg vrnil v prejšnje stanje, bi ga prav rad slišal.
Alchemist
# 20.06.2012 ob 12:32
Pa še to, zavzemam se za celovito zaščito slovenskih zgodovinskih mestnih jeder z zakonom, glavna prepoved pa bi morala biti prepoved velikih zemeljskih del znotraj teh območij. To bi moral postat kulturni standard pri nas, kot je npr. že več kot 60 let prepovedan golosek gozda. Pa se noben ne buni v teh primerih, ker je pač to že ustaljeno in normalno. Isto bi moralo postati s tako velikimi posegi v zgodovinska mestna jedra.
Bivši uporabnik
# 20.06.2012 ob 15:27
Nehajte govorit neumnosti o izganjanju prometa, če nimate pojma. Res je, da je za vstop v center npr. Londona potrebno plačati določeno ceno, ampak to nima res NIKAKRŠNE zveze z parkirnimi hišami.
V centru Londona je takole od oka okrog 15 parkirnih/garažnih hiš...

Sploh pa očitno nima smisla, idiotu itak ne moreš dokazat niti tega, da je nebo modro.
NavadniJanez
# 20.06.2012 ob 13:09
Javno-zasebno partnerstvo: investicija bo iz javnega denarja, dobički bodo pa zasebni...
dharma
# 20.06.2012 ob 12:03
Ne znate čist nč druzga kot zategovat pas in pa ročno napredku...In to počnete že 2000let.

Aja pozabu, tut kakšnega fantka znate včasih pobožat.
jujc
# 21.06.2012 ob 08:31
Srbi uničujejo kulturno dediščino slovenskega naroda.

In potem se najde tak komentar. Zvest privrženec SDS-a.
Celjan27
# 20.06.2012 ob 16:41
Breathe:

to pa dvomim - ni bilo še politika, ki bi iz svojega žepa dal večjo vsoto...

...njegova zagnanost je del njegove osebnosti - tako v mercatorju, ki ga je naredil iz nič...kot iz Ljubljane, ki je bila pred njim napol razsuto mesto...sedaj pa ni lepšega, kot da peljem prijatelje iz tujine in se ne morejo načuditi, kako neverjetno se je polepšala v smo nekaj letih...

...žal pa živimo v Sloveniji, kjer namesto da bi politiki sodelovali, raje nagajajo in ščuvajo narod drug proti drugemo, ker imajo od tega korist...
dr. LeQuack
# 20.06.2012 ob 11:38
A Kongresni trg in park Zvezda sta bila pred garažo v boljšem stanju? Močno dvomim, ker končno smo dobili prostor namenjen druženju in to celo po Plečnikovem načrtu. Kaj bo slabega če se pod tržnico zgradi garaža (ne pa da tržnica postane čez noč garaža), pri temu pridejo na svoj račun tudi arheologi in se hkrati obnovijo obstoječi objekti.
In od kdaj se "minister ki twitta" zanima za kulturo?
ur51
# 22.06.2012 ob 14:00
Vsi tisti, ki pravite da bi garaža uničila tržnico, prosim poglejte si projekt na ZAPS, preden sploh kej pisnete. Sam ne govorite neumnosti. Če kaj ni spoštljivo do Plečnikove arhitekture, je parkirišče čez noč.
Leta 2008 so na natečaju zmagali arhitekti studia Kombinat, z arhitekturo ki je spoštljiva do Plečnikovega dela.
Nena Sitna
# 21.06.2012 ob 11:55
Ljubljana je najlepše mesto!!

Poskrbimo da taka tudi ostane.
Živel Plečnik !!!

p.s.: Kar se pa Jankovića tiče... včasih so take tiče namakali v Ljubljanico.
petrainpika
# 20.06.2012 ob 11:40
Haloooo. Grobovi so spodaj.

http://www.mladina.si/51474/prava_ali_vi
rtualna_kostnica/?utm_source=tednik%2F20
1033%2Fprava_ali_virtualna_kostnica&
utm_medium=web&utm_campaign=oldLink
Nena Sitna
# 21.06.2012 ob 12:00
MOL, ki naj bi bil investitor podzemne garaže v sklopu javno-zasebnega partnerstva s podjetjema Gradis G in KID Jožeta Anderliča...

Stavim kolikor hočete, da gre za navadno krajo javnega denarja. Firme so pokradli, zdaj se krade preko javno-zasebnega partnerstva.
Breathe
# 20.06.2012 ob 16:28
Lahko vas je sram vse, ki tukaj natolcujete, da je Pingvinu samo do denarja.
Prav nasprotno, svoj denar in denar svoje družine bo namenil za to, da bo gradil pod tržnico in da bo Ljubljana še lepša...
Od tod njegova zagnanost.
kravakonj
# 20.06.2012 ob 13:35
Na Fakulteti za arhitekturo in Fakulteti za gradbeništvo so naredili študijo, kjer so pokazali, da bi bilo garažno hišo veliko bolj rentabilno postaviti v grajski grič. Poleg tega ni nobene logike v tem, da vsa evropska mesta poizkušajo promet speljati iz mest, Ljubljana pa v samem centru postavi 2 garažni hiši.
Celjan27
# 20.06.2012 ob 12:10
Sramota za tako vlado, ki namesto, da bi spodbujala ureditev glavnega mesta, zavira njegov razvoj, ker ni pravi župan na oblasti...

...Kongresni trg je Zoki fenomenalno uredil...pred tem je bil tam samo kup avtomobilov'avtobusov - in par klošarjev v parku. Slika danes - nobenega avtomobila in polno mladih/starih, ki posedajo na travi...

Vsak, ki je obiskal LJ tržnico kdaj, lahko vidi bedo - razpadel asfalt, vsak štant drugačen, zraven parkirani avtomobili...skratka, sramota za glavno mesto, tako kot železniška postaja.
AdesteFideles
# 20.06.2012 ob 11:50
Sramotno, uničevanje slovenske kulturne dediščine in slovenstva v samem srcu. Ljudstvo pa mirno gleda in molči.
Triomidva
# 20.06.2012 ob 14:49
Kaj ta se ni v zaporu?
Strasser
# 20.06.2012 ob 13:08
Pa zgradite tisto garažo, jankotu pa naj se podre na glavo, bo nekaj dobrega ratalo iz vsega tega.
Cicibanka
# 20.06.2012 ob 12:39
Ljubljančani se ne morete zmeniti za eno luknjo pod zemljo...
Prav zanioma me, koliko kilometrov podzemlejske železnice bi bilo v Parizu, Londonu..., če bi bil poln ignorantskih "varstvenikov", ki "nekaj" zagovarjajo, rešitev za pereče probleme pa pač nimajo....
amigo
# 20.06.2012 ob 15:52
Srbi pospešeno uničujejo kulturno dediščino slovenskega naroda. Zoki pa še zraven mastno služi.
Ćićo
# 20.06.2012 ob 14:36
Zokiju ni mar za Plečnika in tradicijo...

vsaj ne slovensko tradicijo...
Jožeine
# 20.06.2012 ob 14:11
To je absurd za kaj ljubljanska občina zapravlja denar! Tega ne razumem zakaj ne zgradijo garaže v prvem delu ljubljanksega griča in uvoz iz dolenjke 4 - pasovnice, kejer ne bo nikogar oviralo, če bo en pas vozišča zaseden zaradi čakajočih na prosto mesto v garaži. V primeru, da se kaj takega zgodi na kopitarjevi ulici ali krekovem trgu bo takoj ratal prometni kaos! Po drugi strani pa lahko povežejo same hiše na grajskem griču z garažami in prav tako lahko v več delov mesta izpstopiš...
kralj matjaž
# 20.06.2012 ob 14:18
Po Evropi je standart, da se promet umika iz centra mesta, še več za vstop z avtomobilom v center potrebuješ posebno dovoljenje, je potrebno plačat. Kaj pa vLjubljani. V Ljubljani pa se število parkirnih mest v samem centru povečuje, garažne hiše rastejo kot gobe po dežju, to poslabšuje prometno situacijo v mestu. Ob prometni konici, je v Ljubljani kaos. Dober župan bi najprej uredil prometne povezave, zgradil parkirna mesta na obrobju centra, ne pa tiščal promet v sam center.
ivod
# 20.06.2012 ob 12:48
... zadeva je preprosta : politika trenutne vlade RS pač nagaja Jankoviču ... ne prvič ... ne zadnjič
... že videno ... saj ... cena ni važna ...
pripis: no, RS ... ne pomeni Republike Srbske :)
pd
# 20.06.2012 ob 12:16
Če hočem it fuzbal pogledat v center in en pir zraven spit moram parkirat 1 km stran.
Kazalo