Z besedami 80-letnega arhitekta: Rad bi predočil idejo, da lahko v družbi, ki je protiislamsko naperjena, dejansko ustvarimo nekaj, kar bo islam pripeljalo nazaj v našo skupnost in bo prispevek h kulturi.
Z besedami 80-letnega arhitekta: Rad bi predočil idejo, da lahko v družbi, ki je protiislamsko naperjena, dejansko ustvarimo nekaj, kar bo islam pripeljalo nazaj v našo skupnost in bo prispevek h kulturi." Foto: NGV / Tobias Titz
Projekt se je rodil proti koncu leta 2004, v sodelovanju z muslimanskim arhitektom Hakanom Elevlijem iz Melbourna. Foto: NGV / Tobias Titz
Arhitektove skice pomagajo razumeti, kako bo videti končani kompleks. Foto: NGV

Glenn Murcutt je osrednji arhitekt Avstralskega islamskega centra že zadnjih deset let. Ko bo zgradba proti koncu letošnjega leta dokončana, bo v njej prostor tako za mošejo kot tudi za kulturni center muslimanov Newporta, predmestja Melbourna.

Murcutt si je zastavil cilj, zgraditi sodobno mošejo, ki bi bila lahko center tako za muslimane kot za nemuslimane; prav zato se je sklenil odmakniti od tradicionalnih oblik arhitekture islama.

Steklene prizme nadomestijo mošejo
Na osrednjem delu stavbe je streho prekril z množico kockastih oken, ki bodo skozi zastekljene stranice spuščala svetlobo v notranjost pod seboj; sredi dneva bo v center padala modra in zelena svetloba (simbol neba in narave), proti večeru pa rdeča (ki simbolizira kri in z njo moč). Te trikotne prizme iz barvnega stekla naj bi spominjale na pisane lanterne; obenem služijo kot "signalna luč" mošeje in naj bi nadomestili minaret oziroma kupolo, prvini, ki sta tradicionalno povezani z arhitekturo v muslimanskem svetu.

Fotografije nastajajočega centra in njegove nenavadne strehe, ki bo dokončana v naslednjih mesecih, je arhitekt javnosti predstavil v okviru razstave Glenn Murcutt: Architecture of Faith, ki je na ogledu v NGV (National Gallery of Victoria), najstarejšem, največjem in najbolj obiskanem muzeju v Avstraliji. Postavitev prinaša približno 200 skic, načrte, fotografije in makete, ki ljudem predočijo oblikovalski proces, ki je vodil do gradnje novega centra.

Projekt se je rodil proti koncu leta 2004, v sodelovanju z muslimanskim arhitektom Hakanom Elevlijem iz Melbourna. Predstavnike skupnosti je naveza sprva sicer skrbela, saj Murcutt ni imel predhodnih izkušenj z islamsko arhitekturo; konservativnejše muslimane so skrbele njegove napovedi, da se namerava odpovedati minaretu in zlati kupoli. A zdi se, da so začetna razhajanja premostili: na odprtju razstave, ki je pritegnila pisan nabor obiskovalcev, je imam tamkajšnje skupnosti arhitekta objel in se mu zahvalil.

80-letni Murcutt je verjetno najprominentnejši avstralski arhitekt; stroka ceni predvsem njegov premišljen, nezaletav pristop k arhitekturi - in pa to, da se rad osredotoča na manjše projekte.

Islamski center je sad dolgotrajnega dela: "V zadnjih desetih letih je bil ta projekt zame vir pravega razsvetljenja," je arhitekt povedal novinarjem, zbranim na novinarski konferenci. "Rad bi predočil idejo, da lahko v družbi, ki je protiislamsko naperjena, dejansko ustvarimo nekaj, kar bo islam pripeljalo nazaj v našo skupnost in bo prispevek h kulturi."

Brez megalomanskih teženj
Ko je leta 2002 Murcutt postal dobitnik Pritzkerjeve nagrade, "Nobelove nagrade za arhitekturo", je žirija svojo odločitev utemeljila takole: "Po navadi se izogiba velikim projektom, zaradi katerih bi moral širiti svoj biro in bi od njega terjali, da se ne bi tako posvečal podrobnostim, kot to zdaj počne pri vsakem naročilu ... Njegova arhitektura je arhitektura prostora, arhitektura, ki se odziva na pokrajino in podnebje."