Perm-36 (znan tudi kot ITK-6) je bilo delovno taborišče 100 kilometrov severovzhodno od ruskega kraja Perm. Foto: Perm-36 Facebook
Perm-36 (znan tudi kot ITK-6) je bilo delovno taborišče 100 kilometrov severovzhodno od ruskega kraja Perm. Foto: Perm-36 Facebook

Ruska nevladna organizacija Perm-36, ki je pred dvema desetletjema osnovala muzej in ves čas tudi skrbela zanj, je najavila njegovo zaprtje. Pogajanja z lokalnimi oblastmi o ohranitvi tega edinstvenega muzeja so propadla in nevladni organizaciji so praktično odvzeli pravico do upravljanja. Muzej je bil tudi kandidat za vpis na Unescov seznam svetovne dediščine.

Muzej leži v bližini kraja Perm, približno 1100 kilometrov vzhodno od Moskve in je bil odprt leta 1995 na lokaciji nekdanjega gulaga. Mračna zgodba tega taborišča se je začela leta 1946, ko so tam zapirali najprej uslužbence različnih državnih služb, ki so padli v nemilost sistema, od leta 1972 pa je bilo vse več političnih zapornikov, večinoma disidentov iz Ukrajine in baltskih držav. Gulag so leta 1988 zaprli z odlokom tedanjega sovjetskega predsednika Mihaila Gorbačova, zapornike pa pomilostili.

Usodna kriza v Ukrajini
Zdaj kaže, da je na status muzeja dokončno usodno vplivala tudi kriza v Ukrajini, saj so se v ruskih medijih začele pojavljati ostre kritike, da dotični muzej poveličuje "ukrajinske fašiste". So se pa težave začele že leta 2012, ko je bil Vladimir Putin že tretjič izvoljen za ruskega predsednika.

Takrat je bilo prekinjeno financiranje mnogih projektov, leta 2014 je bila nato še zamenjana uprava muzeja, s čimer se je delo nevladne organizacije Perm-36 končalo. Ob tem je bilo slišati posamezne kritike, da je šlo za sovražni prevzem. V preteklem letu je bil muzej deležen več "očitkov", kot je prejemanje tuje finančne pomoči, večkrat pa so jim tudi izklopili vodo in elektriko, saj naj bi bili računi zanju neporavnani.

Predsednik nevladne organizacije Memorial - njena naloga je opominjanje na zločine stalinizma - Arseni Roginski izpostavlja konflikt med zasnovo muzeja v Permu in trenutnim razpoloženjem v Rusiji. Putin, nekdanji KGB-jevec, se namreč trudi prikazati Sovjetsko zvezo kot uspešno državo in ta muzej preprosto kazi tovrstno razlago zgodovine.

Nejasna prihodnost
Na tej točki še ni jasno, kakšna usoda čaka muzej. Njegovo območje je namreč pripadlo državi, muzejski eksponati pa so v lasti nevladne organizacije. Niti najmanj ni izključeno, da bo muzej uničen, saj so v preteklih letih že poskušali odstraniti njegove eksponate. Med drugim so bila uničena tudi vhodna vrata gulaga. Ustanovitelji in zaposleni muzeja pa sporočajo, da bodo kljub vsemu nadaljevali delo, čeprav bo to predvsem "akademske narave".

Tuji mediji navajajo še, da gre za novico, ki jo ruske tiskovne agencije preprosto ignorirajo.