Drugo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 17 glasov Ocenite to novico!
Bled
Nov magnet za obiskovalce Bleda bo, če bo šlo vse po sreči, muzej srednjeevropske sodobne umetnosti, ki ga načrtujejo v grajski pristavi. Objekt je Zavod za kulturo Bled v začetku tega leta kupil od Deželne banke Slovenije. Foto: BoBo
Gradnja načrtovanega dvigala na grad bo stala tri milijone evrov. Foto: BoBo
Igor Lah
Ljubljanska družba Artarhiv Igorja Laha ima bogato zbirko umetniških del in načrte ter kapital, da bi na Bledu vzpostavila srednjeevropski muzej sodobne umetnosti. Foto: BoBo

Dodaj v

Na Bledu načrtujejo muzej sodobne umetnosti

Ter dvigalo naravnost na grad
18. avgust 2016 ob 12:15
Bled - MMC RTV SLO, STA

Po zaključku ciklusa prenove Blejskega gradu se v prihodnjih letih načrtuje ureditev širšega grajskega kompleksa, v katerem bo prostor dobil muzej sodobne umetnosti.

Čez tri leta naj bi bilo urejeno tudi dvigalo na grad. Vse investicije skupaj presegajo deset milijonov evrov.

Načrte Zavoda za kulturo Bled, ki upravlja Blejski grad, je podprla tudi država, ki je lastnica gradu. Tega iz leta v leto obišče več ljudi, letos bo število obiskovalcev verjetno že preseglo število 400.000, v prihodnje pa bodo te številke po oceni direktorja Zavoda za kulturo Bled Matjaža Završnika še višje.

Sodobna umetnost pred slikovito kuliso
Nov magnet za obiskovalce naj bi postal muzej srednjeevropske sodobne umetnosti, ki ga načrtujejo v grajski pristavi. Objekt pod gradom, kjer je nekoč delovalo obrtno gradbeno podjetje Grad, zadnja leta pa propada, je Zavod za kulturo Bled v začetku tega leta kupil od Deželne banke Slovenije. Ob tem je objavil tudi namero za podelitev stavbne pravice.

Kot pravi Završnik, so želeli na ta način objekt zaščititi, da ga ne bi kupil kdo, ki bi vanj umestil dejavnost, nezdružljivo s kulturnimi vsebinami širšega grajskega območja. Vesel je odziva ljubljanske družbe Artarhiv Igorja Laha, ki ima bogato zbirko umetniških del in načrte ter kapital, da bi na tem mestu vzpostavil srednjeevropski muzej sodobne umetnosti. Podelitev stavbne pravice Artarhivu je prejšnji teden potrdil tudi svet zavoda.

Že v letu 2019 nova podoba?
Projekt grajske pristave je sicer ocenjen na šest milijonov evrov, končan pa naj bi bil do poletja 2019. "S takšno pridobitvijo se bo nivo ponudbe Bleda v smislu kulture in galeristike neprimerno dvignil," je ocenil Završnik in dodal, da se bo Bled tako ponašal s prenovljenim 1000 let starim gradom in muzejem sodobne umetnosti, ki bo po vsebini na zelo visoki ravni.

Završnik računa, da bo tedaj v celotnem grajskem kompleksu, kjer bo ob muzeju informacijska sprejemna pisarna, vzpostavljenih tudi od 10 do 15 novih delovnih mest. Hkrati naj bi bilo urejeno še dvigalo na grad, ki naj bi stalo tri milijone evrov in za katerega že teče priprava vse potrebne dokumentacije.

Že zdaj težko sprejmejo vse obiskovalce
Po ureditvi kompleksa naj bi se močno dvignilo število obiskovalcev, ki sicer že zadnja leta strmo narašča. "Že letos, ko lahko pričakujemo 400.000 obiskovalcev gradu, smo v velikih težavah, kar se tiče dostopa in parkiranja," je pojasnil Završnik in dodal, da po ureditvi celotnega kompleksa letno pričakuje več kot pol milijona obiskovalcev, česar pa po obstoječih poteh, cestah in parkiriščih ni mogoče servisirati.

Zato je občina pristopila z dopolnitvi občinskega prostorskega načrta, v katerem se v povezavi s projektom severne obvoznice ureja cestna infrastruktura pod gradom s poudarkom na novem velikem parkirišču pri športnem parku. Celotna ureditev prometa in prostora naj bi stala še dodatnih od 1,5 do 2 milijona evrov.

Obnovo gradu "pokrile" vstopnine
Zavod visoke stroške urejanja prostora pokriva iz vstopnin na grad. Tako mu je v zadnjem desetletju uspelo poskrbeti za celovito prenovo gradu, ki se sedaj zaključuje še z nekaterimi zadnjimi instalacijskimi prenovitvenimi deli. "Naš pogled pa se je že usmeril v prihodnost, zato dopolnjujemo strateški upravljavski načrt," je o predstavljenih novih načrtih za ureditev širšega grajskega kompleksa dejal Završnik.

Kot je povzel, bo to atraktivno področje, v katerega bodo vključeni zgodovina, arheologija, etnologija, umetnost in narava. "Zasnovo smo predstavili tudi ministrstvu za kulturo, ki je potrdilo, da razmišljamo pravilno, in podprlo naše namere," je poudaril Završnik.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
sch
# 18.08.2016 ob 12:55
Ehm, kaj če bi raje posodobili mesto samo in preuredili žalostne ostanke socialistične arhitekture in ponudbe?

Prmejduš da sem se počutila, kot da potujem nazaj v čas, ko sem šla kak mesec nazaj na kremšnito.
dimnik
# 18.08.2016 ob 12:30
Mogoče raje obvoznico?!
apneni
# 18.08.2016 ob 12:59
Muzej sodobne umetnosti. Se samo meni zdi to nekoliko kontradiktorno. Ali pa se je pojem sedanjosit še nekoliko bolj raztegnil s teorijo o relativnosti?
Kemik
# 18.08.2016 ob 14:56
Bi lahko v stilu Pirana naredili kakšno večjo parkirno hišo za turiste pred samim mestom, da ne bi bili avti parkirani ob gneči med vikendom vsepovsod ob cesti in na njih, pa seveda kakšno obvoznico za vse turiste, ki želijo do Bohinja (najbolje že takoj po avtocestnem odcepu pri Lescah), da ne bi rabili iti nujno točno čez center Bleda, kjer je ob vikendih (sploh poleti) večkrat pravi prometni kaos. Če je že masovni turizem tako prisoten (v primeru Bleda morda še najbolj v celi Sloveniji), naj se mu tudi prilagodi z ukrepi, saj se v primeru neznosnih kaosov turisti najraje ne bodo vračali, domačini pa se bodo preselili drugam.

Poleg tega pa, dajte urediti parkirne avtomate, da bodo tudi ob vrženih 20 €, ki se še sprejemajo, primerno vračali denar glede na število parkirnih ur, ne pa kar požrli 20 € in dali parkirnih listkov za avtobuse. Ko sem videl tuje turiste, ki se jim je to zgodilo, sem vedel, da so se počutili precej opeharjene. Saj vem, da je to zaslužek za občino in ostale službe in v primeru nepravilno parkiranih avtomobilov tudi zaradi glob zaradi napačnega parkiranja, ampak s takim načinom se turistov ne bo privabilo, da bi se še kdaj vrnili, prej jih bo odgnalo drugam.

Vsekakor sta območji Bleda in Bohinja zelo perspektivni za turizem in imata že sedaj dobro turistično ponudbo, a treba je ravnati po pameti in se spoštljivo obnašati tako do turistov na eni strani kot domačinov na drugi.
jang
# 18.08.2016 ob 16:31
Denar pobran z vstopnino verjetno lahko porabiš samo namensko za sam grad ali okolico. Ne moreš z njim graditi obvoznice, ki je btw. državna cesta, ne moreš obnavljati propadle Riklijeve vile ki je last Nicolasa Omana (ali njegovega sina), itd....da ne boste streljali predlogov po dolgem in počez....
johannes1111
# 18.08.2016 ob 14:19
Pohvalno sicer, da se mislijo lotiti takega projekta, vendar mislim, da ima Bled več drugih še bolj problematičnih točk. Če pogledamo samo propadajočo Riklijevo vilo na elitni lokaciji ob vodi, ki je že več kot 20 let ena največjih sramot kraja in bi se jo dalo imenitno izkoristiti tudi za takšno institucijo. Da ne omenjamo stanja cest in neurejenosti sprehajalnih poti okoli jezera ter totalno zgrešene "obnove" promenade direktno ob vodi. In ja na koncu še najbolj pereč problem Bleda, obvoznica. Mogoče bi krajevnim dobrotnikom nekdo predlagal, da so to le prednostni projekti, ki bi jih bilo nujno rešiti. Ker, kaj ti bo 10000 dodatnih turistov, če se pa od Lesc do Bleda voziš 45 minut.
elko
# 18.08.2016 ob 13:09
Še več turistov bi lahko privabili, če bi na blejski grad navrtali ferato ali uredili kakšne plezalne smeri. Sem siguren, da bi v Avstriji kaj takega že zdavnaj storili.
dimmukomun
# 18.08.2016 ob 13:29
Na Bledu je še domačinom dolgčas,kaj šele gostom,samo muzej ni rešitev :)
el kondor prevc
# 19.08.2016 ob 12:35
Zipline na otok. Pletnarji pa majo dodaten biznis, ker jih morajo odpeljat nazaj na obalo.
ZeK
# 18.08.2016 ob 12:55
neverjetno, pametna odločitev na Bledu.
Socrates
# 18.08.2016 ob 12:40
Korak v pravo smer!
virus99
# 18.08.2016 ob 12:28
Sodobna umetnost propada, njej namenjen muzej je stran vržen denar. Naredite raje nekaj za človeka in temeljno kulturo.
el kondor prevc
# 19.08.2016 ob 12:30
Naj raje za 25€/osebo naredijo zipline iz gradu na otok.
kwwc
# 18.08.2016 ob 15:57
vstopnina pa 50 evrov.
apenko
# 18.08.2016 ob 13:19
muzej sodobne umetnosti?
meni se zdi da na takšen grad kot je blejski spada kak drugačen muzej... s čim starejšim ne pa sodobna "umetnost"....
Če že gre kdo na grad hoče videt stvari iz 10-18. stol. ne pa sodobna skrupucala, ki jim nekateri rečejo "umetnost".
Kazalo