Mito Gegič, My Father My King, 2012, se je na Svetovnem dogodku mladih umetnikov 2012 – razstavi ustvarjalcev, starih od 18 do 30 let, skupaj z drugimi mladimi slovenskimi in britanskimi umetniki predstavil že v Mariboru v okviru predstavitve britanske kulture na EPK, septembra pa bo razstava kot zaključni dogodek Kulturnih olimpijad predstavljena v Nottinghamu. Foto: Spletna stran MG
Mito Gegič, My Father My King, 2012, se je na Svetovnem dogodku mladih umetnikov 2012 – razstavi ustvarjalcev, starih od 18 do 30 let, skupaj z drugimi mladimi slovenskimi in britanskimi umetniki predstavil že v Mariboru v okviru predstavitve britanske kulture na EPK, septembra pa bo razstava kot zaključni dogodek Kulturnih olimpijad predstavljena v Nottinghamu. Foto: Spletna stran MG
Katja Gorenčan se na razstavi predstavlja s pesniško zbirko Trpljenje mlade Hane, s katero je bila izbrana tudi na 15. Bienale mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja. Mlada Celjanka je svojo prvo pesniško zbirko Angeli istega porekla izdala pri svojih 17 letih, risba pa je z razstave Mačje leto. Foto: Spletna stran KG
Sacrilege, repliko Stonehenga kot plastičen grad za poskakovanje, je ustvaril Jeremy Deller. Replika v okviru festivala London 2012 potuje po Veliki Britaniji in se bo ustavila na 25 različnih mestih. Foto: Festival London 2012

V priznani londonski koncertni dvorani bo Barenboim nastopil s solisti Anno Samuil, Waltraud Meier, Petrom Seiffertom in Renejem Papejem, Nacionalnim mladinskim zborom Velike Britanije in orkestrom West-Eastern Divan v sklopu koncertnega cikla BBC Prom. Ta bo med igrami ponudil številne koncerte v izvedbi svetovno priznanih orkestrov in dirigentov.
Festival London 2012, ki sicer kot vrhunec kulturne olimpijade po britanskih mestih poteka že od 21. junija, bo tudi med olimpijskimi igrami ponudil pestro kulturno dogajanje.

Festival multimedijskih umetnosti navdušuje in izziva
Londonsko galerijo Tate Modern bo med 30. julijem in 15. avgustom zasedla kubanska umetnica Tania Bruguera, ki bo predstavila projekt Immigrant Movement International (Mednarodno gibanje priseljencev). Z njim raziskuje vprašanje priseljenstva in vrednote, ki priseljence družijo, zanima pa jo tudi, kaj pomeni biti prebivalec sveta.
Na dan začetka olimpijskih iger se bo v Weymouthu začel festival multimedijskih umetnosti b-side, ki bo trajal do konca olimpijskih iger 12. avgusta, od 29. avgusta do 9. septembra, ko bodo na sporedu paraolimpijske igre, pa bo gostoval še v Portlandu. Kot sporočajo organizatorji, je namen festivala sočasno navdušiti in izzivati. V sklopu svetovnega festivala, posvečenega velikemu dramatiku Williamu Shakespearu, pa bodo med igrami uprizorili več predstav v izvedbi gledaliških skupin z vsega sveta.
Poskakovanje po Stonehengeu
Med številnimi umetniškimi atrakcijami bo mehka replika Stonehengea v naravni velikosti z naslovom Sacrilege, po kateri lahko ljudje poskakujejo. Gre za delo Turnerjevega nagrajenca Jeremyja Dellerja, ki sicer v sklopu festivala kroži po britanskih mestih. Paša za oči bo tudi desetmetrski hodeči Prometej, ki so ga zasnovali v Graeae Theatre Company in La Fura dels Baus.
Prav tako so še vedno na ogled številne razstave. Med njimi velja omeniti pregledno razstavo življenja in dela kontroverznega umetnika Damiena Hirsta, postavitvi multimedijske umetnice in aktivistke Joko Ono Imagine Peace ter To The Light, razstavo Godot Tree priznanega kiparja Antonyja Gormleyja, ter pregledno razstavo del umetnice Tracey Emin.
25 tisoč umetnikov na festivalu London 2012
Festival London 2012 sicer v Londonu in drugih britanskih mestih poteka že od 21. junija in bo vse do 9. septembra. Festival zaznamuje veliki finale štiriletne kulturne olimpijade, ki je Britancem in turistom z vsega sveta od leta 2008 ponudila širok nabor kulturnih dogodkov s področja glasbe, plesa, gledališča, filma, umetnosti in arhitekture. V sklopu festivala London 2012 bo po poročanju tujih tiskovnih agencij v dobrih dveh mesecih nastopilo približno 25.000 umetnikov iz vseh 204 držav, ki sodelujejo na letošnjih poletnih olimpijskih igrah.
Na festivalu London 2012 tudi Slovenci
Festival so zaznamovali tudi Slovenci. V Kraljevi operni hiši v Londonu so 2. julija prikazali slovenski dokumentarni film o štirih brezdomcih z imenom Marko (2008) v produkciji društva Kralji ulice in Luksuz Produkcije, na velikem pesniškem festivalu Pesniški Parnas, ki je potekal med 26. junijem in 2. julijem, pa je slovenske verze zastopala Taja Kramberger.
Septembrskega zaključnega dogodka kulturnih ambasad v Nottinghamu z naslovom Svetovni dogodek mladih umetnikov se bodo iz Slovenije udeležili Mito Gegič z vizualnimi deli, Urška Djukić z eksperimentalnim videom Rabbit Hole 2012 in Katja Gorečan s pesniško zbirko Trpljenje mlade Hane.
Dokumentarni film Nine Vareško, Matilde M. Dobro, Tanje Vuzem, Saša Petana o brezdomcih z imenom Marko si oglejte v spodnjih videoposnetkih.