Najdena Munchova litografija (natisnjena je bila leta 1914) je po navedbah policije nepoškodovana. Foto: Reuters
Najdena Munchova litografija (natisnjena je bila leta 1914) je po navedbah policije nepoškodovana. Foto: Reuters

Po navedbah norveške policije so na začetku tedna v Oslu aretirali dva moška, ki sta sodelovala pri trgovanju z ukradenim umetniškim delom, ne sumijo pa ju, da bi bila vpletena v samo krajo litografije. Identitet aretiranih moških niso razkrili, po navedbah norveških medijev pa naj bi bila stara znanca policije.

Vrednost grafike, ki je menda nepoškodovana, so v času kraje ocenili na 24.000 evrov. Ročno klorirano delo iz leta 1914 z naslovom Zgodovina (Historien) je pogled v krajino z bradatim starcem in dečkom. Grafiko so ukradli 12. novembra leta 2009 iz oslovske galerije Nyborgs Kunst, kamor so tatovi vstopili skozi okno, ki so ga razbili s kamnom.

Na vsakih nekaj let ob eno Munchovo delo
Najslavnejša kraja Munchovih del je tista iz leta 1994, ko so iz norveške Narodne galerije odnesli znamenito sliko Krik, za seboj pa sta roparja pustila razglednico, na kateri je pisalo: "Hvala za slabo varovanje." Eden izmed tatov je predtem že odslužil zaporno kazen za krajo Munchovega dela Vampir leta 1988. Leta 2004 so iz Munchovega muzeja v Oslu ukradli dve sliki, Krik in Madono, vredni okoli 100 milijonov ameriških dolarjev. Vsa ukradena dela so pozneje našli.