Vsestransko ekološki kompleks med drugim predvideva sistem odvajanja vode ob morebitni poplavi in sistem njenega recikliranja za namakanje zelenih površin. Foto: Renzo Piano Building Workshop
Vsestransko ekološki kompleks med drugim predvideva sistem odvajanja vode ob morebitni poplavi in sistem njenega recikliranja za namakanje zelenih površin. Foto: Renzo Piano Building Workshop
Zelena streha bo skrbela za senco in hlad, dva in pol hektara velik fotovoltaični sistem pa bo generiral energijo tako za opero kot za knjižnico. Foto: Renzo Piano Building Workshop

Velikopotezni (in 803 milijone dolarjev vredni) projekt se bo gradilo s sredstvi Fundacije Stavrosa Niarchosa in pod taktirko slavnega Renza Piana, ki trenutno buri duhove z vrtoglavo visoko, ostro Črepinjo v središču Londona. Kompleks bo vseboval narodno knjižnico, operno hišo in kar 42 hektarjev zelenih površin - gre namreč za velik park južno od mesta, ki so ga v času olimpijskih iger leta 2004 uporabljali za parkirišča.

Celoten projekt je za Grčijo tudi precedenčen primer na področju javno-zasebne gradnje infrastrukture: ko bo dokončan, bo Kulturni center Fundacije Stavrosa Niarchosa prešel v last in upravo države. Kulturni center naj bi ustvaril nova delovna mesta in na krizno območje, ki si je v času OI obetalo finančno injekcijo, kot jo je potem dobilo, pritegnil gospodarsko dejavnost. Po lanskih načrtih bi bil kompleks lahko dokončan že do leta 2015.

Zelena streha, ki zbira sončno energijo

Pri monumentalni zgradbi, ki, kot piše The Architect's Newspaper, "močno spominja na Akropolo", v oči padejo široke, s kamnom tlakovane poti, ki obiskovalca vodijo navkreber, proti skoraj tri kvadratne kilometre velikemu osrednjemu steklenemu prostoru, pokritem s fotovoltaično streho. Steklena soba bo pravzaprav samo jedro 164 kvadratnih kilometrov velikega kompleksa, ki se bo nadaljeval pod severnim delom parka, s katerim se bo zlivala "zelena" streha. Stekleno pročelje dvonamenske stavbe se bo na notranji strani delilo na knjižnico (v trinadstropnem stolpu) in operno hišo s kontrastno nesijočim cementnim ogrodjem. Obe "krili" bodo poenotili nizi rdečih balkonov.
Zelene površine, ki jih je oblikovalo newyorško podjetje za obnovljivo energijo Deborah Nevins & Associates, združujejo avtohtone vrste in umetno jezero, ki ga lahko v (ne preveč verjetno) ob morebitni poplavi uporabimo kot kanal za odvajanje odvečne vode.
Dobro delo zlatega Grka?
Niarchosova fundacija je dobrodelna organizacija s poslanstvom približevanja kulture (in ostankov grške zgodovinske dediščine) tistim manj privilegiranim. Njen ustanovitelj je bil leta 1996 umrli ladjarski tajkun Stavros Niarchos, znan tudi kot zlati Grk. Fundacija je v dobrodelne namene razdala že več kot milijardo dolarjev.