Drugo
(8)
Znani deli Ajdovskega zidu zdaj skupno merijo približno 6,7 km. Odkritje novega dela pomembno prispeva k utrditvi statusa najdaljšega odseka v celotnem obrambnem sistemu claustra Alpium Iuliarum. (Slika je simbolična.) Foto: BoBo
Konservirani ostanki obzidja trdnjave Ad Pirum na Hrušici
Claustra Alpium Iuliarum je bil v 4. stoletju največji rimskodobni arhitekturni podvig na ozemlju današnje Slovenije in spada med najpomembnejšo kulturno dediščino pri nas. Foto: J. Kusetič/Narodni muzej Slovenije
ajdovščina
Legenda pravi, da so Slovani, ko so uzrli mogočne razvaline rimske Castre/Kastre, pripisali njeno gradnjo velikanom s človeško podobo, torej ajdom. Od tod naj bi bilo današnje ime Ajdovščina. Foto: Radio Koper/google

Dodaj v

Nad Vrhniko našli nov delec obrambne linije Rimljanov

Ostanki poznorimskega zidu, ki je veljal za uničenega
18. maj 2018 ob 13:51
Vrhnika - MMC RTV SLO, STA

Ekipi strokovnjakov iz Narodnega muzeja Slovenije in Zavoda za varstvo kulturne dediščine sta v bližini železniške postaje Verd nad Vrhniko odkrili nov del poznorimskega obrambnega sistema Claustra Alpium Iuliarum. Dokumentirali sta 200 metrov zidu in tri stolpe ter potrdili, da gre za ostanke dela Ajdovskega zidu, ki je veljal za uničenega.

Do odkritja sta se ekipi strokovnjakov dokopali v okviru evropskega projekta Claustra+ na podlagi lidarskega posnetka in terenskih raziskav, so sporočili iz muzeja. Lidar (Light Detection and Ranging) je metoda daljinskega zaznavanja, pri kateri merijo zemeljsko površje z laserjem, nameščenim na letalo. To omogoča natančen zemljevid – digitalni model reliefa.

Claustra Alpium Iuliarum je bil v 4. stoletju največji rimskodobni arhitekturni podvig na ozemlju današnje Slovenije in spada med najpomembnejšo kulturno dediščino pri nas. Obrambni sistem se je uporabljal za nadzor nad trgovino in premiki prebivalstva na ozkem prehodnem območju jugovzhodnih Alp, kjer je deloma potekala tudi severovzhodna meja antične Italije. Danes poznamo več kot 30 kilometrov ostankov zapornih zidov z več kot 100 stolpi ter osmimi trdnjavami in utrdbami. Posamezni ostanki zapor se raztezajo med Posočjem in Kvarnerskim zalivom.

Laser pomagal odkriti, kaj se skriva pod zemljo
Ajdovski zid nad Vrhniko je najdaljši znani odsek v rimskem obrambnem sistemu Claustra Alpium Iuliarum. Ohranjeni zid je do nedavnega odkritja meril 6,5 km - skupaj s prekinitvami več kot 10 km. Glede na zemljevid arheologa Alfonza Müllnerja s konca 19. stoletja naj bi se obzidje začelo pod današnjo železniško postajo Verd. Arheologi so v preteklosti zato že opravljali terenske preglede, vendar jim zidu ni uspelo najti - veljal je za uničenega ob širjenju železniške postaje in ob urejanju terena za kamnolom na Verdu.

V okviru projekta Claustra+ pa so strokovnjaki prišli do novih odkritij. Arheologinji Edisi Lozić je z natančno obdelavo lidarskega posnetka uspelo prepoznati topografski znak, ki bi utegnil biti del Ajdovskega zidu, kot ga je zarisal Müllner. Ekipi Narodnega muzeja Slovenije in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije sta odkritje preverili tudi na terenu.

Kot so zapisali v muzeju, sta se ekipi zaradi gosto poraslega območja na najdišče morali prebiti celo z mačetami. Izkazalo se je, da gre v resnici za ostanke Ajdovskega zidu s stolpi, ki so veljali za uničene. V naslednjih dneh so traso toliko očistili, da so jo lahko znanstveno dokumentirali: potrdili so odkritje 200 metrov dolgega zidu in treh stolpov, med njimi pa je razmeroma dobro ohranjen le prvi. Na podlagi izdelane dokumentacije bodo lahko na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije za to območje ustrezno uredili varstveni režim.

Znani deli Ajdovskega zidu zdaj skupno merijo približno 6,7 km. Odkritje novega dela pomembno prispeva k utrditvi statusa najdaljšega odseka v celotnem obrambnem sistemu Claustra Alpium Iuliarum, so še sporočili iz Narodnega muzeja Slovenije, kjer zdaj pripravljajo 3D virtualno rekonstrukcijo celotnega zidu, ki bo kmalu tudi na ogled.

Evropski projekt Claustra+ (Čezmejna destinacija kulturnega in zelenega turizma Claustra Alpium Iuliarum) je namenjen zaščiti, predstavitvi in povečanju prepoznavnosti kulturne dediščine ter razvoju kulturnega in zelenega turizma. Pri raziskovanju skupne kulturne dediščine sodelujejo štirje slovenski in pet hrvaških partnerjev. Projekt poteka v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija - Hrvaška 2014–2020, sofinancira ga evropski sklad za regionalni razvoj.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
zozozo
# 18.05.2018 ob 14:18
Legenda pravi, da so Slovani, ko so uzrli mogočne razvaline rimske Castre/Kastre, pripisali njeno gradnjo velikanom s človeško podobo, torej ajdom. Od tod naj bi bilo današnje ime Ajdovščina.

To smešno legendo stalno navajate, ne pa tudi dejstva, da "ajd" po vzoru staronemškega "heiden" pomeni pogan, in da številne rimske in tudi keltske naselbine ostaline po Sloveniji imajo imena Ajdovščina, Hajdina, Ajdovski gradec, itd.
pietetnik
# 18.05.2018 ob 14:32
Ajdna je staro rimsko naselje nad Žirovnico!
Tja so se kristjani umaknili v času preseljevanja ... Tam je videti krstilnico... torej niso bili pogani.
zozozo
# 18.05.2018 ob 14:56
@pietetnik - Takrat, ko so Slovenci dali ta imena tem krajem, so Slovenci že bili kristjani, Rimljanov pa v naših krajih ni bilo že več sto let. Nihče se ni ukvarjal s takimi podrobnostmi. Rimske ostaline so se na splošno imenovali "ajdovske" ali pa "laške" ali pa so jim rekli "mirje". Vsekakor pa to nima nobene povezave z velikani.
jur'
# 18.05.2018 ob 16:03
@Samo

Kitajcev je zmerom več =)
Lipoglav
# 19.05.2018 ob 01:33
Legenda pravi, da so Slovani, ko so uzrli mogočne razvaline rimske Castre/Kastre, pripisali njeno gradnjo velikanom s človeško podobo, torej ajdom.

Legenda je pripovedni žanr za zgodbo v kateri nastopajo svetniki ali biblične osebe. Bolj primerno bi bilo uporabiti "Izročilo pravi".
Lipoglav
# 19.05.2018 ob 01:29
Blaž Babič@ Slovan je zgolj sinonim, ki so ga po vzoru Čehov izbrali slovenski lingvisti. Pomen je popolnoma enak. Da Blaž Babič, izhajamo iz Slovenov, kot tudi ostala slovanska ljudstva, ki danes uporabljajo to poimenovanje.
Blaž Babič
# 18.05.2018 ob 16:34
Slovane si je 1804 izmislil Jozef Dobrowsky, češki jezuit.

Sloven => Slovän => Slovan

Vedno so bili Sloveni, od Jantarske poti naprej, torej vsaj 5000 let nazaj. Od Vendskega morja (Baltik) do Vendskega zaliva (Jadran) in Črnega morja. Jantar je prek Nila, Etiopije, potoval v Indijo.

Cyril Hromnik je že vse lepo povedal, samo kaj, ko RTV vodijo orjunaši.
SamoRes
# 18.05.2018 ob 15:03
Tisti, ki najbolj postavljajo zidove vedno propadejo
Kazalo