Zahtevek ljubljanske nadškofije je prišel v obravnavo po tem, ko je nadškofija po lanski zavrnitvi ministrstva za kulturo sprožila upravni spor. Foto: BoBo
Zahtevek ljubljanske nadškofije je prišel v obravnavo po tem, ko je nadškofija po lanski zavrnitvi ministrstva za kulturo sprožila upravni spor. Foto: BoBo
Stolnica
Ministrstvo za kulturo se je odločilo na podlagi dokumentacije, iz katere je razvidno, da je bilo lastnik pozneje podržavljenega Baragovega semenišča Škofijsko duhovsko semenišče v Ljubljani, zdaj znano pod imenom Bogoslovno semenišče v Ljubljani, ne tedanji Škofijski ordinariat v Ljubljani, katerega pravna naslednica je nadškofija. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Kot smo poročali, je upravno sodišče dokončno zavrnilo denacionalizacijski zahtevek Nadškofije Ljubljana za Baragovo semenišče oziroma Akademski kolegij v Ljubljani oziroma tožbo zoper odločbo ministrstva za kulturo, s katero je nadškofija izpodbijala odločitev ministrstva, da ne more zahtevati vračila objekta.

V pravnem pouku je navedeno, da pritožba zoper sodbo ni dovoljena. Ker pa se bodo kmalu začele sodne počitnice, ostaja tako dovolj časa za odločitev glede možnosti za revizijo postopka na vrhovnem sodišču, pravijo v tiskovnem uradu nadškofije.

Mestna občina Ljubljana je bila o zavrnitvi zahtevka za vračilo stavbe obveščena konec preteklega tedna, nekaj dni zatem pa je že napovedala, da bodo naslednje leto začeli vsaj pripravljati vse potrebno za ureditev stavbe in okolice nepremičnine. Ne glede na naslednji korak nadškofije, ki lahko zdaj uporabi izredna pravna sredstva, bodo lahko začeli vsaj priprave na urejanje objekta. "Srednjeročno bo to eden naših večjih projektov," je na torkovi novinarski konferenci povedala vodja mestnega oddelka za kulturo Mateja Demšič.

Klavrno stanje enega od Plečnikovih biserov
Zgradba Baragovega semenišča spada med bisere arhitekta Jožeta Plečnika, ki so ga leta 2009 skupaj z drugimi arhitektovimi deli v Ljubljani razglasili za kulturni spomenik državnega pomena. V dotrajani zgradbi domujejo Pionirski dom – Center za kulturo mladih, Slovensko mladinsko gledališče (SMG) in Študentski dom Ljubljana.

Po skoraj četrt stoletja pravdanja
Upravno sodišče je zahtevek ljubljanske nadškofije obravnavalo po tistem, ko je nadškofija po lanski zavrnitvi ministrstva za kulturo sprožila upravni spor. Da nadškofija ni denacionalizacijska upravičenka do Baragovega semenišča oz. Akademskega kolegija v Ljubljani in zato objekta ne more zahtevati nazaj, je sicer ministrstvo odločilo po skoraj četrt stoletja pravdanja.

Odločilo se je na podlagi pridobljene dokumentacije, iz katere je razvidno, da je bilo lastnik pozneje podržavljenega Baragovega semenišča Škofijsko duhovsko semenišče v Ljubljani, zdaj znano pod imenom Bogoslovno semenišče v Ljubljani, ne tedanji Škofijski ordinariat v Ljubljani, katerega pravna naslednica je nadškofija. Ordinariat je denacionalizacijski zahtevek za vračilo objekta v naravi vložil leta 1992.