Animirani junaki pred platnom Toulouse-Lautreca. Foto:
Animirani junaki pred platnom Toulouse-Lautreca. Foto:
Minuta v muzeju
Rafael, Mona in Nabi v animirani seriji na zanimiv način predstavijo 180 svetovnih umetnin.
Kdo je torej slikar, ki je leta 1830 revolucionarno vrenje v Parizu pospremil s to ikonični sliko francoske zgodovine z naslovom Svoboda vodi ljudstvo.
Kdo je torej slikar, ki je leta 1830 revolucionarno vrenje v Parizu pospremil s to ikonično sliko francoske zgodovine z naslovom Svoboda vodi ljudstvo? Foto: Wikipedia

Po uspešno sprejeti seriji, ki so jo za najmlajše obiskovalce muzejev in njihove starše pripravili francoski muzeji, med temi znamenita pariška Louvre in Orsay, so trije junaki zdaj spregovorili še v slovenskem jeziku. Založba ZKP RTV Slovenija je izdala dvojni DVD, ki s trojico popelje po muzejskih sobanah, kjer so razstavljene nekatere najpomembnejše umetnine sveta.
Rafael, Mona in Nabi, ki so jim glasove posodili Sebastian Cavazza, Maša Derganc in Uroš Smolej, se srečajo s 180 umetninami. V minuti, kolikor se zadržijo pred umetnino, gledalca izzovejo, da se prelevi v vlogo detektiva, ali pa ga kako drugače spodbudijo, da odkrije sporočila, ki jih "skriva" umetnina.
Namesto konja Napoleon jezdil mulo
Kako mogočno se vzpenja konj, ki ga ob prečkanju Alp jezdi strah in trepet tedanje Evrope, Napoleon. Takšen veličasten portret je po vladarjevem naročilu naslikal njegov dvorni slikar Jacques-Louis David, ki je veličastnost dogodka tako prepričljivo upodobil, da si le s težavo zamislimo, da je Napoleon v resnici jezdil mulo.
Tri junake med drugim pot zanese tudi mimo Bretonske rokoborbe, platna, ki ga je leta 1890 naslikal Paul Sérusier. To je eno tistih del, ki odkriva navade ljudi v nam danes oddaljenem času. Rokoborba sredi ulice se nam verjetno zdi nenavadna, a v Bretanji 19. stoletja je bila priložnost za slavje. Težko je razumeti tudi, zakaj je belgijski nadrealist René Magritte sliko iz leta 1953 poimenoval Sedeča oseba, če pa ta na sliki stoji. A vse ima smisel, spozna trojica v muzeju.
Od starih egipčanskih predmetov do moderne umetnosti
Množica slik, kipov in različnih predmetov, ki so se ohranili od starega veka do 20. stoletja, je predstavljena v različnih poglavjih. Njihove zgodbe spoznavamo po sklopih pionirji, pripovedi, detajli, svet živali, novosti, gibanje, domišljija, zoomorfno, okrasje, uporabno, moda, obredi in magija.


Z nekaj znanja in malo sreče je lahko dvojni DVD Minuta v muzeju vaša. Do četrtka, 2. julija., do 11h nam po elektronski pošti pošljite odgovor na vprašanje:
Kdo je leta 1830 naslikal delo Svoboda vodi ljudstvo, ki jo hranijo v pariškem muzeju Louvre (glej spodnjo sliko)? Med pravilnimi odgovori bomo izžrebali tri nagrajence, ki prejmejo DVD s slovensko različico animirane serije Minuta v muzeju. Odgovore nam pošljite na naslov na mmc-kultura@rtvslo.si.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadarkoli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najkasneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo s posredovanimi podatki upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakorkoli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.