Drugo
()
Egipt, Luksor, arheologija, arheološka najdba
Sarkofag z okostjem iz obdobja faraona Neferirkareja (2477 pr. n. št.-2467 pr. n. št.) iz 5. dinastije starega kraljestva, ki so ga odkrili v nedavnih izkopavanjih v Abusirju. Foto: EPA
S svojimi številnimi templji in grobnicami iz starega Egipta velja Luksor za največji muzej na prostem.
S svojimi številnimi templji in grobnicami iz starega Egipta velja Luksor za največji muzej na prostem. Foto: EPA

Dodaj v

Najdbe v Egiptu: Od kipa Amenhotepa III. do sarkofaga iz starega kraljestva

V tempeljskem mestu kar štirje kipi Amenhotepa III.
24. marec 2014 ob 16:20,
zadnji poseg: 24. marec 2014 ob 17:17
Luksor - MMC RTV SLO, STA

V Luksorju, največjem muzeju na prostem, so predstavili dva monumentalna kipa Amenhotepa III., faraona, ki je starodavnemu Egiptu vladal v času njegovega vrhunca. Upodobitvi bosta znova svoje mesto dobili pred faraonovim posmrtnim templjem.

Novega odkritja se je te dni razveselila tudi arheološka ekipa Češkega inštituta za Egiptologijo pod vodstvom profesorja Miroslava Barta, ki je v Abusirju našla sarkofaga z domnevnim okostjem visokega duhovnega predstavnika iz obdobja kraljevanja faraona Neferirkare Kakai iz 5. dinastije starega kraljestva.

Omenjena kipa faraona Amenhotepa III., ki kažeta upodobljenca v sedečem položaju, se s postavitvijo na prvotno mesto pridružujeta kipu Amenhotepa III. v sedečem položaju in kipu, ki ga prikazuje stoječega. Na prvem kipu na faraonovi desni nogi stoji skoraj popolna podoba njegove žene Tiye, ob levi nogi pa naj bi bila upodobljena njegova mati Mutemwya, a je arheologi niso našli, saj mu zob časa najverjetneje ni prizanesel.

Redka najdba iz alabastra
Na predstavitvi najdb so arheologi novinarjem med drugim pokazali tudi dobro ohranjeno faraonovo glavo iz alabastra. Po besedah vodja restavriranja Amenhotepovega templja Houriga Sourouziana gre izjemno redko najdbo, saj na svetu ni veliko kipov iz alabastra.
Na pomembno najdbo so v Luksorju, prav med čiščenjem grobnice visokega uradnika iz časov Amenhotepa III., naleteli že januarja, ko so odkrili grobnico Konsa Em Heba, enega vodilnih pivovarjev v starem Egiptu, ki je živel pred 3.200 leti.

M. K.
Najdba v Abusirjuarheološka najdba
Egipt, Luksor, arheologija, arheološka najdba
Egipt, Luksor, arheologija, arheološka najdba
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo