Ker je povpraševanje po Monetu večje kot kadar koli prej, v Londonu za tale prizor Velikega kanala v Benetkah upajo na 40 milijonov evrov. Foto: Reuters
Ker je povpraševanje po Monetu večje kot kadar koli prej, v Londonu za tale prizor Velikega kanala v Benetkah upajo na 40 milijonov evrov. Foto: Reuters
Paul Cezanne: Vue sur L'Estaque et Le Chateau d'If
Krajina Vue sur L'Estaque et Le Chateau d'If bi morala biti še posebej zanimiva, saj se zelo redko zgodi, da na trg pride katera izmed slik, ki jih je Cezanne naslikal v svojem stanovanjcu v ribiški vasici L'Estaque. Še dodana vrednost zanjo je, da prihaja iz Courtauldove zbirke, ki tvori jedro Courtauldove galerije v Londonu. Foto: Reuters

Dražbena hiša Sotheby's pod kladivo pošilja pejsaž Benetk, delo slovitega francoskega impresionista Clauda Moneta, in zanjo nameravajo iztržiti med 25 in 40 milijoni evrov. Slika Le Grand canal (Veliki kanal) bo za zbiratelje še toliko dragocenejša, ker je platno med letoma 2006 in 2014 viselo tudi na steni Narodne galerije v Londonu (institucija jo je dobila zgolj v izposojo).

"Trg za dela Clauda Moneta je dosegel rekordno močan položaj: ponudniki so prišli iz štirikrat več držav kot še pred desetimi leti," je v izjavi za javnost izpostavila Helena Newman, ki pri Sothebyju skrbi za impresionistično in moderno umetnost.

Na Moneta odgovarjajo s Cezannom
Njihovi tekmeci, Christie's, medtem stavijo na svoje nadrealistične, modernistične in impresionistične adute, ki bodo v istem mesecu skupaj prinesli, tako vsaj predvidevajo, 170 milijonov evrov.

Londonska petična ponudba umetnosti na prodaj vsako leto pritegne več kupcev iz Azije, Rusije in Latinske Amerike, kar je seveda tudi odraz rastočega števila multimilijonarjev na teh rastočih trgih. Pri Sothebyju zanimanje še podžigajo tako, da nekatera dela še pred prodajo razstavljajo v Hongkongu; tam so trenutno Monetovo platno L'Embarcadere (1871), vredno 12 milijonov evrov, pa dela Matissa, Toulouse-Lautreca in Magritta.

Pri Christie'su so že pred časom zanimanje zbiralcev podžgali z informacijo, da bodo prodajali dela "neimenovanega evropskega zbiralca" (gre za del zbirke pokojnega britanskega industrialca Samuela Courtaulda), v kateri so dela Modiglianija, Miroja, Magritta, Delvauxa, Picassa, Moora in drugih. Iz te zbirke prihaja tudi portret Sedeča figura (Rdeči kardinal) Francisa Bacona, ki so jo novembra v New Yorku prodali za 45 milijonov dolarjev, njen glavni adut pa je "lesketajoče se" platno Paula Cezanna, na katerem vidimo sredozemsko pokrajino z gradom v ozadju. Paul Cezanne je krajino Vue sur L'Estaque et Le Chateau d'If (Pogled na Estaque in trdnjavo Château d'If) v letih 1883-85 slikal v majhnem stanovanju, iz katerega je imel razgled na pristanišče v Marseillu. "Pred nami je spektakularen prizor: iz njega diha vročina južne Francije, obenem pa se lesketa, kot je značilno za Cezanna," je navdušen Jay Vincze, strokovnjak za impresionistično umetnost dražbene hiše Christie's.

Naslednji trend: nadrealizem
Pod kladivo gre tudi 36 nadrealističnih umetnin, med drugim Mirojeva L'oiseau au plumage deploye vole vers l'arbre argente (Ptica z urejenim perjem leti čez srebrno drevo, 1953), vredna med 9 in 11 milijonov evrov. Februarja se torej obeta "najmočnejša in največja dražba nadrealistične umetnosti", kar so jih pri Christie's kdaj imeli. "Zbiratelji razumejo, da nadrealizem trenutno še ni tako zelo drag," pravijo.