Nad vhodom v spomeniško zaščiten kraj, kjer je nekoč stalo koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau, zdaj stoji replika napisa Delo osvobaja. Foto: EPA
Nad vhodom v spomeniško zaščiten kraj, kjer je nekoč stalo koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau, zdaj stoji replika napisa Delo osvobaja. Foto: EPA
Potem ko je bil napis konec leta 2009 ukraden in nato spet najden, so ga strokovnjaki podrobno preučili in obnovili. Foto: EPA

Tako je odločil mednarodni svet, ki nadzira dogajanje na mestu spomina na nacistične grozote, s katerega je bil leta 2009 omenjeni napis odtujen. Znak z ciničnim geslom nacistov (v izvirniku "Arbeit Macht Frei") bodo raje shranili v načrtovano razstavišče, je povedal Pawel Sawicki, predstavnik spomenika.

Sawicki pravi, da je predlog, da bi znak shranili na varno v zaprt prostor, prišel od direktorja spominskega muzeja Auschwitz, Piotra Cywinskija. Predlogu na dvodnevnem sestanku Mednarodnega sveta za Auschwitz, ki ga sestavljajo preživeli holokavsta, zgodovinarji in drugi (skupno ima 25 članov), ni nihče nasprotoval.

Idealne razmere v novem razstavišču
Strokovnjaki menijo, da bo znak najbolje ohranjen v prostoru s stalno vlažnostjo in pri temperaturah med 17 in 19 stopinj Celzija, česar na prostem ne morejo omogočiti. A razstavno dvorano, kjer naj bi bil znak kmalu na ogled, še snujejo in naj bi jo odprli v naslednjih nekaj letih. Stala pa bo prav na mestu koncentracijskega taborišča, ki so ga nacisti postavili na zasedenem ozemlju Poljske med drugo svetovno vojno in v katerem je umrlo več kot milijon ljudi, med njimi večina Judov.

Napis so decembra leta 2009 ukradli, policija pa je znak našla manj kot tri dni pozneje, a razrezanega na več delov, kar je zahtevalo več mesecev dolga obnovitvena dela. Znak, ki so ga zvarili skupaj in skoraj popolnoma obnovili, so javnosti predstavili prejšnji mesec. Tam, kjer je visel nekoč, pa je zdaj nameščena replika.

Krajo naročil zbiratelj iz Švedske
Šved in dva Poljaka, ki so iz Auschwitza ukradli napis Delo osvobaja, so bili konec leta 2010 obsojeni na zaporno kazen. Vsi obtoženi so se sicer želeli izogniti sojenju in so privolili, da bodo odslužili predlagane zaporne kazni, ki jih je predlagalo tožilstvo, sodišče pa je kazni potrdilo. Šved Anders Högström je obsojen na dve leti in osem mesecev zaporne kazni, Poljaka, Marcin A. in Andrzej S., sta bila obsojena na zaporni kazni dveh let in pol.

Högström in Marcin A., ki sta bila obtožena nagovarjanja h kraji, sta krivdo sicer priznala, drugi Poljak, Andrzej S., ki je obtožen sodelovanja pri kraji, pa ne. Prav zaradi sodelovanja zadnjega so napis, ki ima veliko zgodovinsko vrednost, hitro našli, še preden so ga tatovi predali naprej bogatemu zbiratelju iz Švedske. Oba Poljaka naj bi pri kraji motiviral denar, nekdanji vodja neonacistične skupine Högstrom pa je povedal, da je deloval po navodilih znanega švedskega zbiratelja nacističnih predmetov, ki naj bi pokril vse stroške operacije in izplačal Poljakoma nagrado.

Poleg omenjene trojice so bili zaradi kraje slovitega napisa obtoženi in že tudi obsojeni na zaporne kazni od 18 do 30 mesecev še trije Poljaki.