Zloglasni napis Delo osvobaja je
Zloglasni napis Delo osvobaja je "pozdravljal" ujetnike, preden so vstopili v osrednje taborišče največje nacistične "tovarne smrti", kjer so Nemci ubili okoli 1,1 millijona ljudi. Foto: EPA

Vsi obtoženi so se sicer želeli izogniti sojenju in so privolili, da bodo odslužili predlagane zaporne kazni, ki jih je predlagalo tožilstvo, sodišče pa je kazni potrdilo. Šved Anders Högström je obsojen na dve leti in osem mesecev zaporne kazni, dva Poljaka, Marcin A. in Andrzej S. sta bila obsojena na zaporni kazni v višini dveh let in pol.

Dva priznala krivdo, tretji izdal krivce
Högström in Marcin A., ki sta bila obtožena nagovarjanja h kraji, sta krivdo sicer priznala, drugi Poljak, Andrzej S., ki je obtožen sodelovanja pri kraji, pa ne. Prav zaradi sodelovanja slednjega so sicer napis, ki ima veliko zgodovinsko vrednost, hitro našli, še preden so ga tatovi predali naprej bogatemu zbiratelju s Švedske.

Oba Poljaka naj bi pri kraji motiviral denar, nekdanji vodja neonacistične skupine Högstrom pa je povedal, da je deloval po navodilih znanega švedskega zbiratelja nacističnih predmetov, ki naj bi pokril vse stroške operacije in izplačal nagrado Poljakoma.

Poleg omenjene trojice so bili sicer zaradi kraje slovitega napisa obtoženi in že tudi obsojeni na zaporne kazni od 18 do 30 mesecev še trije Poljaki.

Napis našli razrezan na tri dele
Kraja simbola nacističnih grozot - pet metrov dolgega kovinskega napisa, obešenega nad vhodom v taborišče Auschwitz - je decembra lani sprožila ogorčenje v svetu. Poljska policija je napis našla po dveh dneh. Ker je bil razrezan na tri dele, so ga morali najprej popraviti, nato pa so ga januarja vrnili nekdanjemu taborišču, kjer je zdaj muzej.