Francesco Lazzaro Guardi (1712-1793), beneški slikar vedut, velja za enega zadnjih predstavnikov klasične beneške šole slikarstva. Foto: Reuters
Francesco Lazzaro Guardi (1712-1793), beneški slikar vedut, velja za enega zadnjih predstavnikov klasične beneške šole slikarstva. Foto: Reuters
Predajo sta izvedla zunanja ministra obeh držav, Frank-Walter Steinmeier in Radoslaw Sikorski. Foto: Reuters

Slika Stopnice palače, delo beneškega slikarja Francesca Guardija, je bila iz Narodnega muzeja v Varšavi odnesena leta 1939, malo po nemški invaziji na Poljskem. Gre za prizor plemičev, ki se pogovarjajo na stopnicah pred doževo palačo v Benetkah.

Po koncu vojne je slika pristala na univerzi v Heidelbergu, nato v lasti zvezne države Baden-Württemberg, konec 90. let pa je bilo dognano njeno pravo poreklo. Kakšnih konkretnejših dogovorov glede vrnitve prej ni bilo zaradi širšega vprašanja, kako ravnati z med vojno izgubljenimi umetninami.

"Ta slika je bila na dolgi odisejadi", je na predajni slovesnosti komentiral nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. "Simbolizira zapleteno zgodovino, ki povezuje naši deželi."

Ni šlo za popolnoma nesebično poravnavo krivice ...
Poljska ima še veliko neporavnanih računov v zvezi z artefakti, ki so med vojno izginili iz njenih muzejev in zasebnih zbirk; za številne velja, da so jih nacisti preprosto uničili. Ponedeljkova predaja naj bi pomenila tudi, tako Steinmeier, "znamenje za ponoven začetek zastalih poljsko-nemških pogovorov o kulturnih artefaktih." Pri tem ima skoraj gotovo v mislih zbirke Berlinka, približno 300 tisoč knjig, risb in rokopisov, ki si jih Nemčija prizadeva dobiti od Poljske.

V tej zakladnici so tudi originalne Mozartove, Bachove in Beethovnove partiture, ki so jih nacisti pretovorili na vzhod, da bi jih zavarovali pred bombardiranjem v vojni vihri. Umikajoče se nemške sile so jih bile prisiljene pustiti na Poljskem in so danes shranjene na univerzi Jagiellonian v Krakovu.