691 arheoloških artefaktov sega do 1.400 pr. n. št. in predstavlja vse večje predkolumbijske civilizacije. Foto: Reuters
691 arheoloških artefaktov sega do 1.400 pr. n. št. in predstavlja vse večje predkolumbijske civilizacije. Foto: Reuters
Zbirko je policija zasegla pri reševanju primera prekupčevanja z mamili in pranja denarja. Iz Kolumbije jo je namreč pretihotapil moški, ki je za mamilarske kartele pral denar. Foto: Reuters

Gre za 691 arheoloških artefaktov neprecenljive kulturne in arheološke vrednosti. Med njimi so tudi keramične posode, kipi, nakit, nagrobne žare in glasbeni instrumenti, ki datirajo vse do 1.400 pr. n. št. in predstavljajo vse večje civilizacije, kot so Calima, Narino, San Agustin, Quimbaya in Sinu. Vsi artefakti so nastali pred prihodom konkvistadorjev v Južno Ameriko, poroča BBC.
Iz Kolumbije v nezakoniti akciji pranja denarja
Iz Južne Amerike jih je pretihotapil moški, ki je skrbel za pranje denarja za mamilarske kartele, zbirko pa je po policijski akciji zasegla španska oblast in jo začasno shranila v Muzeju ameriške umetnosti v Madridu. Po dolgi sodni bitki, v kateri se je odločalo o zakonitem lastniku zbirke, je junija letos špansko vrhovno sodišče odločilo, da se vrne Kolumbiji.
Postopno vračanje arheološke dediščine
V večletni proces se je vključilo več akterjev, Južna Amerika je sprožila tudi uradno peticijo za vrnitev objektov. Nekaj ključnih kosov so razstavili v stavbi ministrstva za zunanje zadeve v Bogoti, kolumbijska ministrica za zunanje zadeve Maria Angela Holguin pa je ob odprtju izrazila hvaležnost vsem, ki so prispevali k temu, da se je arheološka zbirka vrnila v domovino, še posebej se je zahvalila španski vladi, poroča Reuters. Kot je poudarila, je teh 691 arheoloških artefaktov več kultur za državo neprecenljivih.
Nekatere druge pomembne artefakte so Kolumbiji v začetku leta vrnile tudi druge države, med drugim Panama in Belgija, a prav špansko vrnitev Holguinova zaradi obsežnosti zbirke izpostavlja kot mejni dogodek pri vračanju kolumbijske kulturne dediščine. "Z ministrstvom za kulturo smo vložili veliko truda v to, da se vsi arheološki kosi, ki so del naše dediščine in so iz bili Kolumbije prepeljani nezakonito, vrnejo," je povedala.
Artefakti so zasedli 26 lesenih škatel, ki so tehtale dobrih 9.000 kilogramov, njihova pot iz Madrida v Bogoto pa je trajala tri tedne.
V stavbi zunanjega ministrstva so razstavili nekaj ključnih kosov, naslednje leto pa bo ministrstvo za kulturo pripravilo veliko javno razstavo zbirke.