Foto:
Foto:
Italijani že dolgo obljubljajo, da bodo zaplenjene umetnine  razstavili v tržaškem muzeju Revoltella.
Iz slovenskih rimskokatoliških cerkev so odnesli številne zaklade.

Skupina bo pripravila pravne in strokovne temelje za nadaljnje pogovore z Italijo za pospešitev rešitve vprašanja vračanja kulturnih dobrin, ki so bile Slovencem odvzete v času vladavine fašizma.



Začetki pred tremi leti
Prve poteze slovenske vlade v zvezi z vračanjem slovenske kulturne dediščine upravičenim lastnikom so bile storjene leta 2002, ko je vlada poooblastila mistrstvo za zunanje zadeve, da vodi nadaljnje postopke z reševanjem tega kočljivega vprašanja.

Pregledovanje obsežnih arhivov
V naslednjih letih je bilo glavno breme dela na strokovnih skupinah, ki so zbirale arhivsko gradivo in pregledovale katastrske in zemljiške knjige, da bi lahko natančno popisali manjkajoče gradivo, do katerega vrnitve je Slovenija upravičena. Zbiranje teh podatkov je sedaj že skoraj pri koncu, januarja pa je ministrstvo za kulturo že prejelo preliminarno poročilo o opravljenem delu.

Medresorska skupina končala svoje delo
Hkrati s predajo odgovornosti za vodenje projekta je ministrstvo za zunanje zadeve leta 2002 ustanovilo medresorsko delovno skupino. Njeni člani so prek pogovorov s številnimi strokovnjaki, predstavniki RKC-ja in oškodovanimi lastniki zbirala gradivo, ki bi Sloveniji pomagalo v pogovorih z italijansko stranjo.

Ker je preučevanje zbranega gradiva pri koncu, se je vlada odločila, da je potrebno imenovati novo skupino in ji naložiti dodatne naloge, ki bi omogočile čim hitrejše zaprtje teme vračanja zaplenjenih umetnin.