Drugo
(1)
Grobnica meri 12 krat 6 metrov, arheologi pa so že globoko v izkopavanjih. Foto: EPA
Knjigovodji vojske je bilo, kot so arheologi rzbrali z njegove grobnice, ime Paser. Foto: EPA

Dodaj v

Nov košček v mozaiku našega znanja o starem Egiptu

Arheologi v Sakkari morda našli grobnico Ramzesovega zunanjega ministra
11. maj 2014 ob 11:08,
zadnji poseg: 11. maj 2014 ob 12:19
Sakkara - MMC RTV SLO, STA

Arheologi so v bližini piramid v Sakkari našli grobnico pomembnega uradnika približno iz časa faraona Ramzesa. Gre za posmrtne ostanke vladarjevega zunanjega ministra?

Kot je sporočil vodja egiptovske službe za kulturno dediščino Mohamed Ibrahim, je ekipa pod vodstvom egiptologinje Ole Al Aguizi naletela na grobnico, ki datira v čas med 1292 in 1070 pr. n. št.

Lastnik groba, ki ga krasijo zelo dobro ohranjeni reliefi, je bil, kot kažejo napisi, pristojen za knjigovodstvo o dejavnostih vojske in za odnose z vladarji drugih dežel. Strokovnjaki še ne morejo z gotovostjo reči, kateremu faraonu je služil.

Poslednje počivališče kraljev
Sakkara ali "mesto mrtvih" je nekropola antičnega mesta Memfis in leži približno 30 kilometrov od Kaira. Veljala je za glavno antično kraljevo pokopališče celotnega spodnjega Egipta. Priljubljen turistični cilj je znan po najstarejši Džoserjevi piramidi iz leta 2630 pr. n. št..

Severni del mesta je posejan z grobnicami, ki naj bi pripadale prvi dinastiji egipčanskih faraonov. Pozneje so arheologi ugotovili, da so grobnice v Sakkari večinoma pripadale plemičem in višjim uradnikom.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
jan15
# 11.05.2014 ob 20:36
ki datira v čas med 1292 in 1070 pr. n. št.

Do kdaj se v SLO prikrito služilo prejšnjemu sistemu?

Čigavo je naše štetje?
Kazalo