Vpis na Unescov seznam med drugim predvideva ureditev Plečnikovih arhitekturnih in urbanističnih del v Ljubljani. Foto: BoBo
Vpis na Unescov seznam med drugim predvideva ureditev Plečnikovih arhitekturnih in urbanističnih del v Ljubljani. Foto: BoBo
Arhitekt je s svojimi stvaritvami pomembno zaznamoval podobo Ljubljane. Foto: BoBo

Na tretjem sestanku mednarodne delovne skupine se je slovenska delegacija z generalno direktorico direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Damjano Pečnik in z arhitektom Andrejem Hrauskim sešla s predstavniki češkega ministrstva za kulturo in nacionalnega zavoda za dediščino.
Strinjali so se o konceptu prihodnje nominacije, ki temelji na sintezi tradicije in ustvarjalnosti arhitekta Jožeta Plečnika ter upošteva njegovo polemiko z racionalističnimi tendencami v arhitekturi in urbanizmu prve polovice 20. stoletja.
Načrtovana ureditev Plečnikovih del v Ljubljani
Dosje nominacije naj bi centru za svetovno dediščino predvidoma oddali do konca januarja 2016. Naslednji zasedanji za pripravo skupnega poskusnega seznama sta predvideni januarja in marca 2013, delovna skupina pa se bo v širši sestavi srečala še maja v Ljubljani.
Vpis na seznam v Sloveniji predvideva tudi ureditev Plečnikovih arhitekturnih in urbanističnih del v Ljubljani - nabrežij Ljubljanice (vključno s Tromostovjem), Vegove ulice z Narodno in univerzitetno knjižnico ter Kongresnim trgom, Vzajemno zavarovalnico, cerkev Svetega Frančiška v Šiški, kompleks Žale in cerkev Svetega Mihaela na Barju.