Osnutek je primeren za težke čase, pa tudi za boljše razmere, meni Zorn. Foto: BoBo
Osnutek je primeren za težke čase, pa tudi za boljše razmere, meni Zorn. Foto: BoBo
Žiga Turk
Novosti pri plačevanju prispevkov za samozaposlene so po besedah ministra Turka "socialni korektiv za odlične". Foto: BoBo

Dokumenta je predstavil državni sekretar na ministrstvu, pristojnem za kulturo, Aleksander Zorn, seje pa se je udeležil tudi minister Žiga Turk. Osnutek je po Zornovih besedah strateški dokument, pripravljen za težke čase, pa tudi za boljše razmere. Prejšnji dokument je bil po njegovih besedah preobsežen in preveč birokratsko zastavljen. Marsikaj v programu je novega, vlaganj pa niso povečali.

Kot je še povedal Zorn, se zaveda, da si bo del strokovne javnosti želel imeti prejšnji dokument in z njim več varnosti, vendar si na ministrstvu ne želijo načrtovati nečesa, kar ne bo uresničljivo.

Na seji je bilo govor tudi o plačevanju prispevkov za samozaposlene. Po besedah ministra Turka je to socialni korektiv, namenjen le odličnim. Zupanič pa meni, da "cilj ni lačen in premražen vrhunski umetnik, pač pa nekdo, ki lahko od svojega dela živi".

Preveč vpliva za državo in politiko?
Člani sveta so pozdravili strateško naravo dokumenta, so pa opozorili tudi na nekaj njegovih vsebinskih pomanjkljivosti. Med drugim so opozorili na nedoločene cilje, nejasno dinamiko izvajanja in na premalo odgovornosti države in politike, ki da ji dokument obenem pušča preveč vpliva. Opozorili so še na nejasno interpretacijo termina kreativnih industrij.

Član sveta Mitja Čander dokument označuje za korektno osnovo za nadaljnjo obravnavo. Pozdravlja, da bodo evropsko podprti projekti samodejno deležni tudi podpore v Sloveniji, želi pa si več konkretnih usmeritev na področju davčne zakonodaje in vlaganj.

Predsedniku NSK-ja Miranu Zupaniču se zdi sporno, da bo politika neposredno odločala o tem, kaj je vrhunsko na področju umetnosti. S tem se, tako Zupanič, "vračamo v socialistični realizem". Kritičen je tudi do tega, da dokument v ničemer ne zavezuje politike.

Rotovnik: Projekt je invaliden
Mitja Rotovnik
, ki je pri pripravi zakona sodeloval kot zunanji sodelavec, pa je dejal, da je projekt "invaliden, saj modernizacija javnega sektorja v kulturi ni mogoča, ker je ta ujet v splošno javno zakonodajo".
Temeljni zakon, ki bo noveliran, je sicer, tako Zorn, star dve desetletji, kar kaže na to, da je bil dober. So se pa okoliščine v tem obdobju tako spremenile, da je že dolgo potreben nov. "Ta predlog ni le pogumen, je tudi dober, kljub temu da bo naletel na veliko kritik," je napovedal državni sekretar.