Sadam Husein je Irak vodil med letoma 1979 in 2003, ko so ga med invazijo na Irak strmoglavile ameriške sile. Foto: Reuters
Sadam Husein je Irak vodil med letoma 1979 in 2003, ko so ga med invazijo na Irak strmoglavile ameriške sile. Foto: Reuters
Britanski vojaki v palači Sadama Husiena leta 2003. Palača je bila po strmoglavljenju Huseina operativno središče britanskih sil in je bila močno poškodovana v napadih lokalnih milic, ki so se borile proti Britancem. Foto: AP

V palači nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina v Basri na jugu Iraka so namreč nedavno odprli muzej, kjer so na ogled pomembni predmeti iz bogate zgodovine ozemlja, kjer je danes Irak.

Na 2. programu TV Slovenija bo v četrtek, 13. oktobra, ob 22.00 na sporedu Hudičev dvojnik, biografski triler o srhljivih prigodah dvojnika sina Sadama Husseina, Latifa Yahia. Gre za resnično zgodbo po njegovih spominih.

Mesto Basra v Perzijskem zalivu je bilo sicer zgrajeno leta 637 in je igralo pomembno vlogo v zgodnji islamski zgodovini. Znano je po kulturi, umetnosti in zgodovini, a v zadnjem času ni bilo primernega kraja, kjer bi bili lahko razstavljeni pomembni predmeti. V mestu je pred časom že deloval muzej, ki je bil leta 1991 tarča ropa - ukradena je bila polovica razstavnih predmetov, direktorja pa so ubili.

Sodelovanje z britansko vojsko
Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina projekt ureditve muzeja, ki ga vodijo direktor muzeja Kahtan Al Obaid in britanska vojska, še ni končan, za javnost je za zdaj odprta le ena galerija. Direktorju novega muzeja se pripisuje zasluga za vrnitev več sto muzejskih predmetov v Basro iz Bagdada. Med razstavljenimi predmeti so dragoceni kovanci, keramika in kipi, najstarejši naj bi nastali 400 let pr. n. št.

In s prijateljsko pomočjo ...
Ureditev že delujoče galerije in obnova palače sta stali 750.000 dolarjev (671.000 evrov). V projektu, ki je trajal osem let, sta med drugim sodelovala iraško ministrstvo za kulturo in dobrodelna organizacija Prijatelji muzeja v Basri s sedežem v Veliki Britaniji.

John Curtis, kustos Britanskega muzeja iz Londona in svetovalec v projektu, je izpostavil velik pomen muzeja v Basri, sploh ob dejstvu, da je skrajna skupina Islamska država na severu Iraka uničila številne kulturne spomenike.

"Danes smo priča uničevanju po vsej regiji. Posebej na severu Iraka, v zgodovinskih mestih Nimrod in Ninive. Pravi kulturocid se dogaja tudi v Siriji, zato je odprtje muzeja v Basri delček svetlobe na koncu predora," je poudaril Curtis.