Folkart predstavlja pomemben del Festivala Lent, saj se na njem vsako leto zvrstijo folklorne skupine z vseh vetrov in veliko število občinstva. Foto: Lent
Folkart predstavlja pomemben del Festivala Lent, saj se na njem vsako leto zvrstijo folklorne skupine z vseh vetrov in veliko število občinstva. Foto: Lent

Folkart je že od začetka pomemben del Festivala Lent, na njem pa se vsako leto zvrstijo folklorne skupine z vseh vetrov. Vrhunec večdnevnega festivala predstavlja zadnji večer, ko na odru zaplešejo vse udeležene skupine, nebo nad Mariborom pa razsvetli ognjemet.
Iz Lime prihaja skupina MiPeru, ena najbolj želenih gostij svetovnih folklornih festivalov, ohranja glasbo in ples starodavnih Inkov. Folklorna skupina Estampas de Mexico iz Guadalajare se bo predstavila z mariači, ki so nepogrešljivi del vsake mehiške zabave.
Les As du Benin iz afriškega Coutonouja ohranja kulturno dediščino obredov vudu. Zasedba Tiscali s Sardinije prikazuje starodavne plese starih Sardov z značilnim moškim petjem.
Rusko folkloro predstavlja skupina Guljaj Rosjane z energičnimi kozaškimi plesi, iz Uzbekistana ansambel Sabo iz Taškenta. Iz Moldavije se bo predstavila skupina Hora iz Kišinjova, iz Srbije ansambel KUD Sevojno. Ob bok se jim postavljajo slovenski predstavniki iz Maribora, Dobrepolja in Velenja.

Mariborski Folkart je največji slovenski in srednjeevropski tovrstni festival, ki s pristno ljudsko glasbo in plesi razveseljuje že od samega začetka Festivala Lent leta 1993. Pozneje so mu dodali še otroško različico z otroškimi folklornimi skupinami.