"Vsak lahko živi svoje sanje." Jure Breceljnik (1974–2015). Foto: Družinski arhiv
Jure Breceljnik
Avtoportret s hčerko Elo Breceljnik. Foto: Družinski arhiv
Wild One, Divji
V festivalsko odmevnem dokumentarnem filmu Divji je osvetlil neobičajno zgodbo hendikeprianega plezalca Phillippa Ribiera. Foto: RTV SLO

Rodil se je leta 1974 v Ljubljani in se že v srednješolskih letih zapisal fotografiji. Po končani Srednji oblikovni šoli se je vpisal na Praško akademijo za film in fotografijo (FAMU), tudi tokrat na smer fotografiranje. Kot svobodni fotograf je bil aktiven tako v umetniški kot komercialni fotografiji, svoje delo pa je predstavil na več kot sto razstavah doma in na tujem. Njegove fotografije so med drugimi predstavili v Musée de l'Elysée v Lozani. Leta 1998 je Breceljnik prejel Emzinovo nagrado za fotografa leta.

Med plezalnimi stenami
Leta 2007 se je intenzivneje posvetil režiji in začel snemati svoj prvi dokumentarni film. Že s filmom Magnezij in čokolada, v katerem je sledil podvigom športne plezalke Natalije Gros, si je zagotovil viden prostor med filmskimi ustvarjalci. Zelo plodno je bilo zanj leto 2010, ko je posnel tri dokumentarne filme – Novo dimenzijo, Ratrakistov dnevnik in Črno-bela nebesa.

Ravno napovednik za film Magnezij in čokolada je kasneje navdušil francoskega plezalca Philippa Ribiera, ki je v Breceljniku našel pravega režiserja lastne zgodbe. Prek Natalije Gros je stopil z Breceljnikom v stik, režiser je izziv sprejel in se lotil do tistega trenutka svojega največjega filmskega projekta. Približno leto dni je s kamero spremljal naturščika in uspel naslikati težko, a upanja polno zgodbo, ki je porušila vse predsodke o hendikepiranih.

Ob čudovitih kadrih o pohodu briškega vina
Na premiero pa še čakata dva Breceljnikova projekta, Crossing Iceland, ki govori o prečkanju divje Islandije s kajtom, znanega francoskega kajterja Jeroma Josseranda, ter že zdaj odmeven dokumentarni film Terra Magica, v katerem pripoveduje zgodbo o tem, kako so Goriška brda dobila svoje prepoznavno mesto na svetovnem zemljevidu vin. Ob čudovitih kadrih spregovorijo o slovenski vinski tradiciji najbolj cenjeni vinarji, ki pomagajo zaokrožiti pripoved o svetovno znanem briškem vinu.

"Vsak lahko v nečem najde svoj smisel življenja," je Jure Breceljnik pred dvema letoma dejal o glavnem sporočilu filma Divji. Sam je v Philippovi zgodbi našel dober dokaz, da se ne glede na izvor ali zgodbo v ozadju vedno najde kaj, kar te lahko v življenju potisne naprej, da ne padeš na dno oziroma da najdeš kaj, kar te res veseli in zaradi česar tudi živiš. Kredo, ki mu je optimizma poln režiser in fotograf sledil tudi sam.
"Vsak lahko živi svoje sanje", je bil še Breceljnikov moto. On je svoje sanje vsekakor živel.



Terra Magica / documentary movie_Teaser from FilmIT on Vimeo.