Ustvarjalci radijske igre o psu Hektorju. Igri za otroke in animaciji se pridružite v petek, 28. avgusta, ob 10. uri v Gleju. Foto: RTV Slovenija
Ustvarjalci radijske igre o psu Hektorju. Igri za otroke in animaciji se pridružite v petek, 28. avgusta, ob 10. uri v Gleju. Foto: RTV Slovenija
false
Janko Petrovec je prevedel roman Trikrat ob zori, 27. avgusta pa ga bo tudi javno bral. Foto: Ivan Merljak

Roman je v prevodu Janka Petrovca izšel letos, opisuje pa zgodbo moškega in ženske, ki se srečata trikrat, toda vsakič je edinkrat in prvič in zadnjič. Ob vsakem srečanju je njuno starostno razmerje drugačno: v prvem delu se srečata v srednjih letih, v drugem delu starec in najstnica, v tretjem pa zrela ženska in deček. Javno branje se bo začelo ob 20. uri.

Petkovo dogajanje se bo začelo ob 10. uri, ko bo v gledališču Glej najprej na sporedu mladinska uspešnica, povzeta po knjigah Dima Zupana, ki je za Zgodbe nekega Hektorja dobil najvišji nagradi za mladinsko literaturo: desetnico (2010) in večernico (2012), radijska igra pa je lani v Bratislavi prejela nagrado prix ex aequo kot najboljša radijska igra za otroke. Besedila je za radio priredila režiserka nadaljevanke Irena Glonar. Igrajo Zvone Hribar, Patricija Sekelj, Katja Pehlič, Sabina Kogovšek, Uroš Smolej, Vesna Jevnikar, Ivo Ban, Silva Čušin in Saša Mihelčič. Ob 14. uri bo v Gleju na sporedu kratka dokumentarna radijska igra Dragi Slovenci, glasovni testament Ivana Krambergerja, ki povezuje misli enega njegovih zadnjih govorov iz leta 1992, mesec dni pred sluteno smrtjo.

V "dnevni sobi gledališča Glej" bo na sporedu radijska igra Boštjana Tadla Družinski človek, v kateri igrajo Uroš Fürst, Ana Hribar, Samo Jakoš, Gašper Tesner, Samo Gašperšič, Eva Furlan in Janko Petrovec. Sledila bo dokumentarna radijska igra Ta poklic ni poklic, v kateri režiserka Špela Kravogel predstavlja našega priznanega dramskega igralca Radka Poliča.

Iz priljubljene radijske interaktivne serije Pri psihiatru bodo predvajali del z naslovom Obupan sem, ker se bo moja ljubica poročila. Poročenega Simona, ki prešuštvuje, igra Matjaž Tribušon, njegovo ljubico, ki se bo poročila z moškim, za katerega ljubimec prvič sliši, pa Maša Derganc Veselko. Njun psihiater je Alojz Svete. Javno poslušanje radijskih iger v gledališču Glej bomo končali s kratko radijsko igro Mimo grede avtorja Andreja Blatnika.

Ob 17. uri se bo pestro petkovo dogajanje preselilo na oder na Bregu. V neposrednem prenosu na 1. programu Radia Slovenija bo v oddaji Studio ob sedemnajstih prenos pogovora na okrogli mizi o podnebnih spremembah, vodi, onesnaževanju okolja, sonaravnem razvoju, pa tudi o ekološkem aktivizmu. Pogovor Koliko planetov imamo na voljo? z dr. Lučko Kajfež Bogataj, Ireno Majcen, Urošem Macerlom in dr. Dušanom Plutom bo vodil Marko Golja. Ob 19. uri pa bo na sporedu Literarni nokturno: Zelena pesem je tema literarnega nokturna, poezija pa pripoveduje o pomenu harmonije med človekom in naravo, o uničevanju narave, brezbrižnosti do okolja. Večerno dogajanje se bo potem znova preselilo v gledališče Glej, kjer bo premiera radijsko-gledališke igre Tolkalo avtorice Saške Rakef.

Kdo je napisal najboljšo kratko zgodbo?
Ob koncu sobotnega večera z Arsom vas vabimo na oder na Bregu, kjer bomo ob 21.15 razglasili zmagovalce natečaja za najboljšo kratko zgodbo 2015. Ob razkritju avtorja ali avtorice natečaja, ki so jih razglasili na začetku avgusta, bosta najboljše delo med 379 prispelimi zgodbami z naslovom Fenizirani krofi, v živo interpretirala Saša Mihelčič in Matej Puc.

Arsove noči v Stari Ljubljani se bodo sklenile s sobotnim Literarnim nokturnom. Ob 19. uri se lahko radijskim ustvarjalcem pridružite na Starem trgu pri interpretaciji Zvezd v slovenski poeziji. Pesmi Franceta Prešerna, Simona Gregorčiča, Frana Levstika, Simona Jenka, Lili Novy, Josipa Murna Aleksandrova, Dragotina Ketteja, Franceta Balantiča, Gregorja Strniše, Marjana Krambergerja in Toneta Pavčka bo interpretiral dramski igralec Tone Kuntner. Večer astronomske poezije pod režiserskim vodstvom Špele Kravogel bo z razmišljanjem in nagovorom povezal fizik in astronom prof. Boris Kham.